Με κεντρικό σύνθημα «Δίπλα σε κάθε πολίτη» ξεκινά το 14ο συνέδριο της ΝΔ

Με κεντρικό σύνθημα «Δίπλα σε κάθε πολίτη» ξεκινά το 14ο συνέδριο της ΝΔ

Σε συνεδριακούς ρυθμούς κινείται το κυβερνών κόμμα για το επόμενο τριήμερο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιδιώξει να αλλάξει το πολιτικό κλίμα του τελευταίου διαστήματος για τη ΝΔ. 

Σε μία περίοδο που η κυβέρνηση περνάει την πιο δύσκολη φάση της διακυβέρνησης της εξαιτίας της ανόδου των τιμών στην ενέργεια, ο κ. Μητσοτάκης από το βήμα του 14ου συνεδρίου της ΝΔ θέλει να κάνει μία μεγάλη "επανεκκίνηση". Με τα μέτρα για τη στήριξη των νοικοκυριών να έχουν ανακοινωθεί,  ο πρωθυπουργός θέλει να "γυρίσει σελίδα" επιχειρώντας να επανασυνδεθεί με τη μεσαία τάξη. 

Παρά τις απώλειες που καταγράφουν όλες οι δημοσκοπήσεις για το κυβερνών κόμμα, στο πρωθυπουργικό γραφείο υπάρχει αισιοδοξία ότι η κάμψη είναι παροδική, η οποία μπορεί να γίνει πράξη μέσα από τα μέτρα που δημοσιοποίησε. Το συνέδριο ουσιαστικά ισοδυναμεί για το κυβερνών κόμμα με μία πρώτης τάξης ευκαιρία για μια  εφ' όλης της ύλης επανατοποθέτηση στο πολιτικό σκηνικό. 

Η ΝΔ θέλει από τη μία να στείλει το μήνυμα ότι όλα όσα δεσμεύθηκε να κάνει πράξη τα τρία χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία τα έκανε και από την άλλη να βάλει το πλαίσιο για το δρόμο που καταλήγει στις εθνικές εκλογές που θα γίνουν, όπως ο κ.Μητσοτάκης έχει δεσμευθεί ότι θα γίνουν την άνοιξη του  2023.

Με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις πιέσεις που δέχονται τα νοικοκυριά από τις μεγάλες αυξήσεις στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο , ο κ.Μητσοτάκης θα παρουσιάσει τις μεταρρυθμιστικές προτεραιότητες των επόμενων μηνών επιθυμώντας να ξεκαθαρίσει ότι παρά τις δυσκολίες οι αλλαγές δε θα σταματήσουν. 

Παράλληλα θα επιχειρήσει να τονίσει το κοινωνικό προφίλ της κυβέρνησης, το οποίο ισοδυναμεί με έναν από τους βασικούς πυλώνες της διακυβέρνησης του.  Γιαυτό άλλωστε και το βασικό σύνθημα του συνεδρίου είναι το "δίπλα σε κάθε πολίτη". 

Σημαντικό κομμάτι της ομιλίας του πρωθυπουργού θα καταλάβει η μεσαία τάξη και οι τρόποι στήριξης της, ενώ μεγάλο τμήμα θα καλύψει η πολιτική στέγης κυρίως των νέων ζευγαριών. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει έμφαση στη συσπείρωση του κομματικού του ακροατηρίου, με το βλέμμα στραμμένο στη δύσκολη περίοδο που έρχεται μια και η χώρα μετά το καλοκαίρι θα εισέλθει σε άτυπη προεκλογική περίοδο.

 Δεν είναι λίγοι εκείνοι άλλωστε που εκτιμούν  ότι η ομιλία του πρωθυπουργού από το βήμα του 14ου συνεδρίου ισοδυναμεί με την έναρξη της διαδρομής του κόμματος μέχρι τις εθνικές κάλπες. 

"Σταθερότητα ή ακυβερνησία", "πρόοδος ή συντήρηση" είναι μερικά από τα διλήμματα που θα ακουστούν κατά το τριήμερο του συνεδρίου και στα οποία θα βασιστεί η στρατηγική της ΝΔ κυρίως στο ενδεχόμενο δεύτερων εκλογών. 

 Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει μεταξύ άλλων η τρίτη μέρα όταν το λόγο θα λάβουν ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής και πρώην πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μειμαράκης και ο κοινοτικός επίτροπος Μαργαρίτης Σχοινάς. 

Η καθημερινότητα του πολίτη, η ασφάλεια, οι πολιτικές για τους νέους, η προστασία του περιβάλλοντος είναι μερικές από τις θεματικές ενότητες που θα απασχολήσουν τους συνέδρους. Μεγάλο στοίχημα για το κυβερνών κόμμα αποτελεί η ανανέωση και ο στόχος είναι το 1/3 της νέας πολιτικής επιτροπής που θα αναδειχθεί το απόγευμα της Κυριακής να είναι κάτω των 35 ετών. 

Αναλυτικά το πρόγραμμα του συνεδρίου:

Παρασκευή 6 Μαΐου

Σάββατο 7 Μαΐου

Κυριακή 8 Μαΐου