«Με έδρα στην Κύπρο ο διαχειριστής του νέου τουρκικού γεωτρύπανου»
Κυπριακά ΜΜΕ

«Με έδρα στην Κύπρο ο διαχειριστής του νέου τουρκικού γεωτρύπανου»

Εταιρεία εγγεγραμμένη στην Κύπρο φαίνεται πως είναι ο διαχειριστής του νέου γεωτρύπανου Sertao που αγόρασε η Τουρκία, για το οποίο ο Ταγίπ Ερντογάν προανήγγειλε ότι θα αρχίσει να επιχειρεί το 2020.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της κυπριακής ιστοσελίδας, η Τουρκία απέκτησε το συγκεκριμένο γεωτρύπανο σε δημοπρασία που διεξήχθη στη Βρετανία για 37,5 εκατ. δολάρια. Το Sertao κατασκευάστηκε στη Νότιο Κορέα το 2012 και χρησιμοποιήθηκε από τη βραζιλιανή εταιρεία Petrobras μέχρι το 2015. Όπως αναφέρει το τουρκικό Περιοδικό Ναυτιλίας, νέος ιδιοκτήτης του ήταν η αμερικανική DLIEF DRILLING, η οποία πούλησε το γεωτρύπανο στην Turkish Petroleum η οποία διενεργεί παράνομες γεωτρήσεις για λογαριασμό του ψευδοκράτους εκ μέρους της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ με το Yavuz.  

H τεχνική διαχείριση του γεωτρύπανου άνηκε στην εταιρεία ΟCEANOS ενώ ως διαχειριστής εμφανίζεται η V-Ships Offshore με έδρα τη Λεμεσό.  

Σύμφωνα με το Τμήμα Εφόρου Εταιρειών της Κυπριακής Δημοκρατίας, η V-Ships Ltd έχει εγγραφεί στην Κύπρο στις 27 Νοεμβρίου 2017.

Στο νέο γεωτρύπανο που αγόρασε η Τουρκία αναφέρθηκε και ο Τ. Ερντογάν κατά την ενημέρωση που έκανε στους βουλευτές του κόμματός του, AKP,  λέγοντας ότι το Serttao θα φτάσει στην Τουρκία τον επόμενο μήνα και θα αρχίσει τις επιχειρήσεις του το 2020. 

Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε πως το νέο πλωτό γεωτρύπανο είναι ένα «εξαιρετικό σκάφος θαλάσσιων γεωτρήσεων» που μπορεί να κάνει γεωτρήσεις στα 11.400 μέτρα, χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις για την περιοχή στην οποία θα σταλεί.