Με αίσθημα ευθύνης

Με αίσθημα ευθύνης

Να προστατεύσουμε τα νοσοκομεία, να μην γεμίσουν οι ΜΕΘ. Κανένα επιδημικό κύμα να μην χτυπήσει με σφοδρότητα το σύστημα υγείας. Αυτή ήταν εξ αρχής η προτεραιότητα των κυβερνήσεων και των επιστημόνων σε ολόκληρο τον κόσμο από την αρχή της πανδημίας της Covid-19. Αυτή ήταν και παραμένει η προτεραιότητα και στην Ελλάδα.

Όμως δεν πηγαίνουν πάντα όλα όπως τα θέλουμε και όπως τα ευχόμαστε. Ένας αριθμός συμπολιτών μας τελικά θα αναζητήσει τις υπηρεσίες νοσηλείας του Εθνικού Συστήματος Υγείας εξ αιτίας του κορωνοϊού. Και τότε ένας άλλος κίνδυνος παραμονεύει. Δεν είναι μόνο ο ίδιος ο ιός και η βαρύτητα της λοίμωξης που προκαλεί. Είναι και η διαχείριση του φόβου, του άγχους, της ανασφάλειας των ασθενών.

Εκεί δεν αρκεί η συγκινητική προσπάθεια των γιατρών και των νοσηλευτών. Διότι, λόγω του επικίνδυνου ιού, λείπουν από τον ασθενή οι συγγενείς, οι φίλοι, όλοι οι αγαπημένοι του άνθρωποι. Τότε είναι πιο απαραίτητο από ποτέ ένα παράθυρο στον κόσμο, μια διέξοδος που να τον συνδέει με τους άλλους ανθρώπους. Για να παίρνει το μήνυμα ότι, όσο δύσκολες κι αν είναι οι συνθήκες, μπορούμε όλοι μαζί να προχωράμε.

Διόλου συμπτωματικά, αυτό ακριβώς είναι το μήνυμα που εκπέμπει σταθερά η ΒΙΚΟΣ, η ηπειρώτικη βιομηχανία εμφιάλωσης νερού: «Δύναμή μας (είναι) αυτό που κουβαλάμε στην ψυχή μας. Είναι ο άνθρωπος νερό και μοιάζει τόσο φυσικό το να κυλάμε. Μαζί να προχωράμε». Και δεν το εκπέμπει μόνο. Το κάνει πράξη.

Η ΒΙΚΟΣ ανταποκρίνεται στην ανάγκη των νοσηλευόμενων ασθενών για επικοινωνία με τον κόσμο και προσφέρει 25 τηλεοράσεις και 25 κεραίες στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, ώστε αυτές να τοποθετηθούν στις Μονάδες Λοιμωδών, όπου νοσηλεύονται περισσότεροι από το 85% των ασθενών που εισάγονται με Covid-19.

Το βάρος του να λείπει η οικογένεια, μόνο μια οικογένεια μπορεί να το κατανοήσει και να το σηκώσει. Και η ΒΙΚΟΣ είναι αυτό ακριβώς, ως δομή, αντίληψη και πρακτική: μια οικογένεια.

Η εταιρία, όμως, δεν αρκείται σε αυτή την προσφορά αλληλεγγύης. Άλλωστε από την αρχή αυτής της δύσκολης παγκόσμιας περιπέτειας η ΒΙΚΟΣ υπήρξε αρωγός των δομών Υγείας της χώρας, με στόχο να τις κάνει, πιο ικανές να παρασταθούν, να διακομίσουν, να νοσηλεύσουν όσους βρέθηκαν στον δρόμο του νέου κορωνοϊού.

Κι επειδή ακριβώς αισθάνεται και είναι οικογένεια, ξέρει ότι τίποτε και κανείς δεν μπορεί να λειτουργήσει κατά μόνας. Ξέρει ότι η ασφάλεια του ασθενούς εξαρτάται και από την ασφάλεια και την υγεία των ανθρώπων που τον φροντίζουν. Γι’ αυτόν τον λόγο κάνει ένα βήμα ακόμη. Προσφέρει 480 ολόσωμες φόρμες μιας χρήσης τύπου TYVEK για τους διασώστες του ΕΚΑΒ 7ης Περιφέρειας με σκοπό την προφύλαξή τους από την καθημερινή έκθεση στον ιό.

Ο ασθενής μπορεί να νοσηλεύεται, αλλά δεν μπορεί να καθηλώνεται ψυχικά και πνευματικά. Κι ο διασώστης που καλείται να του παρασταθεί, δεν μπορεί να αισθάνεται έρμαιο του αυθάδους αυτού ιού. Για να προχωράμε όλοι μαζί, πρέπει πρώτα να παραστεκόμαστε ο ένας στον άλλο. Η εταιρία Βίκος αναγνωρίζει αυτή την ευθύνη και πράττει με σεβασμό στο συνάνθρωπο και ενσυναίσθηση.