Μαγιορκίνης: Ζήτημα ζωής και θανάτου το εμβόλιο για τους άνω των 70

Μαγιορκίνης: Ζήτημα ζωής και θανάτου το εμβόλιο για τους άνω των 70

Τη μεγάλη σημασία που έχει για ανθρώπους ηλικίας άνω των 70 ετών ο εμβολιασμός και η αναμνηστική δόση τόνισε ο Γκίκας Μαγιορκίνης λέγοντας ότι περισσότερο γι αυτούς από κάθε άλλη ομάδα «το εμβόλιο είναι θέμα ζωής και θανάτου για τους επόμενους μήνες».

Είναι μία σκληρή πραγματικότητα, είπε ο κ. Μαγιορκίνης, ότι «το 75% των θανάτων που καταγράφονται είναι σε άτομα άνω των 70 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί. Σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία καταγράφεται μόλις το 7,5% των διαγνώσεων. Οι άνθρωποι αυτοί όταν έρθουν σε επαφή με τον ιό και δεν έχουν εμβολιαστεί η πιθανότατα να καταλήξουν είναι της τάξεως του 10 με 20%».

Είπε ότι και στην Ελλάδα υπάρχουν θάνατοι από Όμικρον, η οποία είναι μεν πέντε φορές λιγότερο επικίνδυνη, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η επικινδυνότητά της είναι μηδενική. Η αναλογία, είπε, είναι ότι όταν έχεις 20.000 κρούσματα από Όμικορν είναι σαν να έχεις 4.000 κρούσματα από Δέλτα.

Εκτίμησε, επίσης, ότι υπάρχουν στην κοινότητα κρούσματα της υποπαραλλαγής του στελέχους Όμικρον (ΒΑ.2), ωστόσο, όπως είπε, δεν βλέπουμε να υπάρχει κάποια σημαντική τάση αύξησης και δεν θεωρούμε ότι θα αποτελέσει κάποιο ιδιαίτερο κίνδυνο όσον αφορά την αύξηση των κρουσμάτων.

Όπως είπε, η επιδημία παρουσιάζει σημεία σταθεροποίησης τη τελευταία βδομάδα, ωστόσο θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί για την πορεία της, καθώς λόγω κακοκαιρίας τα τεστ ήταν.«Υπάρχει μία πιθανότητα να έχουμε υποδήλωση, ένας μικρός αριθμός κρουσμάτων να μην έχουν καταγραφεί», προσέθεσε.

  Εκτίμησε ότι σταδιακά τους επόμενους μήνες θα περάσουμε αργά στο λεγόμενο μετα-πανδημικό στάδιο, σύμφωνα και με την εικόνα του κύματος της Όμικρον σε άλλες χώρες, όπου υπάρχει επιπέδωση της επιδημίας. Είναι πιθανό, συμπλήρωσε, και στην Ελλάδα να μπαίνουμε στο πλατό της κυκλοφορίας της Όμικρον.

   

   Θ