Μάχη με το χρόνο για το υποβρύχιο από την Αργεντινή

Μάχη με το χρόνο για το υποβρύχιο από την Αργεντινή

Μάχη με το χρόνο δίνουν οι ομάδες διάσωσης που αναζητούν το υποβρύχιο από την Αργεντινή, με τις ελπίδες να αναπτερώνονται καθώς σήμερα το ραντάρ ενός αμερικάνικου αεροσκάφους ανακάλυψε ένα αντικείμενο 70 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του νότιου Ατλαντικού.

Σύμφωνα με τον ραδιοφωνικό σταθμό Mitre και την εφημερίδα Clarin, οι διασώστες εκτιμούν ότι θα μπορούσε να είναι το χαμένο ARA San Juan.

Ένα μικρό υποβρύχιο είχε σταλεί στο σημείο, 300 χιλιόμετρα ανατολικά από το λιμάνι της Παταγονίας Πουέρτο Μαδρί, για να ταυτοποιήσει το αντικείμενο. Το υπουργείο Άμυνας της Αργεντινής ωστόσο δεν επιβεβαίωσε τις πληροφορίες.

Η σημερινή μέρα είναι κομβική καθώς το πλήρωμα ενδεχομένως να έχει μόλις μία ακόμα ημέρα οξυγόνου.

Το υποβρύχιο Σαν Χουάν, γερμανικής κατασκευής, που απέπλευσε την Τετάρτη από την Ουσουάια για τη Μαρ δελ Πλάτα με 44 μέλη πληρώματος, είχε αποθέματα τροφίμων για αρκετές ημέρες και το υπουργείο Άμυνας είχε γνωστοποιήσει ότι ήταν πιθανό να συνεχίζει το ταξίδι του παρά το ότι δεν είχε υπάρξει επικοινωνία επί αρκετές ημέρες.

Μέχρι τώρα οι έρευνες δυσχεραίνονταν από την κακή ορατότητα και τις άσχημες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή όπου το υποβρύχιο είχε δώσει για τελευταία φορά το στίγμα του την Τετάρτη, 430 χλμ. από τις ακτές της Παταγονίας και από τη Χερσόνησο Βαλδές.

Το ΠΝ της Αργεντινής προσπαθεί πλέον να «προσδιορίσει ακριβώς το σημείο από το οποίο έγιναν οι κλήσεις» αυτές, σε συνεργασία με μια αμερικανική εταιρεία που ειδικεύεται στις δορυφορικές επικοινωνίες, η οποία δεν κατονομάστηκε στην ανακοίνωση του υπουργείου Αμύνης.