Μ. Τσαβούσογλου: Οι αποφάσεις της ΕΕ ικανοποιούν πάλι Ελλάδα και Κύπρο

Μ. Τσαβούσογλου: Οι αποφάσεις της ΕΕ ικανοποιούν πάλι Ελλάδα και Κύπρο

Παράπονα προς την ΕΕ για μη εκπλήρωση με απτά βήματα των όρων που είχε θέσει η Τουρκία, προκειμένου να αποσύρει το Oruc Reis, εξέφρασε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ υποστήριξε ότι οι χθεσινές αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής των «27» ικανοποιούν και πάλι την Κύπρο και την Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Ιταλό ομόλογό του, Λουίτζι ντι Μάιο, ο Τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε ότι η Τουρκία δεν είναι μια χώρα «που χαίρεται, επειδή δεν υπήρξαν κυρώσεις στην απόφαση της Συνόδου κορυφής της ΕΕ».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι δεν υπήρξαν απτά βήματα στο θέμα της επικαιροποίησης της συμφωνίας της 18ης Μαρτίου για το μετανασταυτικό, της επικαιροποίησης της τελωνειακής ένωσης και του θέματος της απελευθέρωσης της βίζας.

Ο Τούρκος υπουργός επέκρινε την αναφορά σε «παράνομες δραστηριότητες» της Τουρκίας, υποστηρίζοντας ότι η ΕΕ για να είναι αντικειμενική πρέπει να μπορεί να πει σε Ελλάδα και Κύπρο «δεν έχεις δίκιο».

Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Δεν  βρίσκουμε σωστές τις εκφράσεις που χρησιμοποιούνται; Τί λέει; ‘Παράνομες δραστηριότητες’. Γιατί λέτε παράνομες δραστηριότητες; Από τη μια λέτε δεν αναγνωρίζετε τον χάρτη της Σεβίλλης και από την άλλη αποκαλείτε παράνομες τις δικές μας δραστηριότητες που διεξάγονται στη δική μας υφαλοκρηπίδα, οι οποίες είναι περιοχές που η Ελλάδα θεωρεί δική της υφαλοκρηπίδα με τις μαξιμαλιστικές αξιώσεις της μέσα από το χάρτη της Σεβίλλης».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου παραδέχτηκε ότι έχει χαθεί η διάθεση από την τουρκική κοινωνία για ένταξη στην Ευρώπη, αλλά είπε ότι υπεύθυνη για αυτό είναι η ΕΕ.