Μ. Τσαβούσογλου: H Ελλάδα προσπαθεί μονομερώς να επιβάλει τη μαξιμαλιστική της ατζέντα

Μ. Τσαβούσογλου: H Ελλάδα προσπαθεί μονομερώς να επιβάλει τη μαξιμαλιστική της ατζέντα

Κατηγορίες εναντίον της Ελλάδος εξαπέλυσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μελβούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος δήλωσε ότι «η αλληλεγγύη της ΕΕ κακοποιείται συχνά με πιο πρόσφατο το παράδειγμα της αναχαίτισης ενός τουρκικού εμπορικού πλοίου από τη στρατιωτική επιχείρηση IRINI».

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η Hurriyet, μιλώντας στο Παγκόσμιο Φόρουμ του TRT ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι «πρόσφατα η επιχείρηση IRINI χρησιμοποιήθηκε ως εργαλείο κατά της Τουρκίας. Η επιχείρηση στις 22 Νοεμβρίου έδωσε την εντολή επιβίβασης σε ένα τουρκικό εμπορικό πλοίο χωρίς την προκαταρκτική συγκατάθεσή μας. Αυτό ήταν μια σαφής παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Ο Μελβούτ Τσαβούσογλου μίλησε για «μερικούς παράγοντες της περιοχής που την αποσταθεροποιούν συχνά», ενώ σύμφωνα με τον ίδιο «η Τουρκία διαδραματίζει βασικό ρόλο στη διακοπή αυτών των πρωτοβουλιών».

«Στην ανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα και οι Ελληνοκύπριοι προσπαθούν μονομερώς να επιβάλουν τη μαξιμαλιστική τους ατζέντα», είπε μάλιστα, ενώ συμπλήρωσε ότι «το πρωταρχικό ζήτημα της Τουρκίας είναι η προστασία των δικαιωμάτων της τουρκικής Κύπρου και της Τουρκίας».

«Βλέπουμε συχνά πώς γίνεται κατάχρηση της αλληλεγγύης της ΕΕ για την υποστήριξη της εθνικιστικής ατζέντας αυτών των μελών», δήλωσε μάλιστα συμπληρώνοντας ότι «σε κάθε περίπτωση η Άγκυρα είναι έτοιμη για διάλογο και συνεργασία στην ανατολική Μεσόγειο». Σημείωσε ότι «γι' αυτό ζητήσαμε μια Περιφερειακή Διάσκεψη της Ανατολικής Μεσογείου με τη συμμετοχή όλων των παράκτιων κρατών, συμπεριλαμβανομένων των Τουρκοκυπρίων».