7ος χρόνος, ημέρα 2061η
Τετάρτη, 23 Ιουνίου 2021

Μ. Δερμιτζάκης: Η απότομη αύξηση των κρουσμάτων πιθανά θα φέρει και νέα μέτρα

Μ. Δερμιτζάκης: Η απότομη αύξηση των κρουσμάτων πιθανά θα φέρει και νέα μέτρα

Την ανησυχία του εξέφρασε ο καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, για την απότομη αύξηση των κρουσμάτων η οποία, όπως είπε, «βγήκε μέσα από τις συμπεριφορές των ανθρώπων που είναι κουρασμένοι».

Ο κ. Δερμιτζάκης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, τόνισε ότι «πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η αύξηση κινητικότητας δεν μπορεί να συνδυαστεί με μηδενική αύξηση στα κρούσματα. Σκοπός είναι να διαχειριστούμε την αύξηση ώστε να μην πάμε σε μεγάλους αριθμούς απωλειών και νοσηλευομένων και να αντέξει το σύστημα υγείας».

Επιπρόσθετα, έκανε ιδιαίτερη μνεία στη σημασία του αριθμού των τεστ που διενεργούνται και στο κατά πόσο αυτά επηρεάζουν τη διαχείριση της πανδημίας. «Δε σημαίνει ότι ο διπλάσιος αριθμός τεστ θα δείξει τον διπλάσιο αριθμό κρουσμάτων. Υπάρχει συνάρτηση της αύξησης των τεστ με την αύξηση των κρουσμάτων. Όσο ψάχνουμε βρίσκουμε αλλά με μικρότερο ρυθμό. Όσο περισσότερα τεστ κάνουμε βρίσκουμε περισσότερα κρούσματα αλλά το ποσοστό των θετικών μειώνεται. Η θετικότητα δεν είναι από μόνη της μια ένδειξη για το πόσο καλά πάμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τόνισε επίσης ότι «το να κάνουμε 500.000 τεστ την ημέρα είναι δύσκολο, γιατί δεν έχουμε συγκεκριμένα σημεία εισόδου και εξόδου από συγκεκριμένο χώρο. Αυτό δουλεύει καλά με συγκεκριμένα σημεία εισόδου και εξόδου. Κάνουμε αρκετά τεστ για να έχουμε καλή εικόνα, αν είχαμε παραπάνω τεστ θα είχαμε καλύτερη εικόνα, όμως δε φθάνει για τη διαχείριση».

Επιπλέον, ο καθηγητής Γενετικής χαρακτήρισε ως «μεγάλη αδυναμία» στον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού τον έλεγχο της κινητικότητας. «Στην ουσία δεν υπάρχει κανένας περιορισμός κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Στο πρώτο κύμα ο κόσμος είχε το φόβο για τον ιό. Αλλά είχε και την αίσθηση ότι το sms είναι ελεγχόμενο. Τώρα μπορεί κάποιος να στείλει 8 sms για να μετακινηθεί».

Δεν αποκλείεται η λήψη πρόσθετων μέτρων

Αναφερόμενος στο θέμα της λήψης πρόσθετων περιοριστικών μέτρων, εκτίμησε ότι βάσει της επιδημιολογικής εικόνα μπορεί αυτά να χρειαστούν. «Το ερώτημα είναι πια μέτρα θα είναι αυτά. Μπορεί να δούμε κλειστά μαγαζιά. Ελπίζω να μη δούμε τα σχολεία κλειστά» υπογράμμισε. Σε ό,τι αφορά στα τελευταία, τόνισε πως «δεν υπάρχει ένδειξη στην Ελλάδα ότι τα σχολεία συμμετέχουν δυσανάλογα περισσότερο στη μετάδοση».

«Εάν ελέγχαμε την κινητικότητα θα μπορούσαν και τα μαγαζιά να μείνουν ανοιχτά, και τα σχολεία και κάποιες δραστηριότητες. Όμως επειδή δεν μπορούμε να ελέγξουμε την κινητικότητα κλείνουμε πολύ περισσότερα από ότι χρειάζεται ώστε ο κόσμος να μη βγαίνει έξω» συμπλήρωσε.

Πρόσθεσε δεν ότι το μεγαλύτερο άνοιγμα δραστηριοτήτων δε συνεπάγεται μεγαλύτερο συνωστισμό. «Εάν τα μαγαζιά ήταν ανοιχτά σε συνδυασμό με την εστίαση να λειτουργούσε σε ανοιχτούς χώρους θα υπήρχε μικρότερος συνωστισμός, γιατί ο κόσμος θα είχε περισσότερες διόδους».

Υπέρ των υποχρεωτικών εμβολιασμών των υγειονομικών

Αναφερόμενος στο θέμα που έχει προκύψει το τελευταίο διάστημα με το ποσοστό των υγειονομικών που έχουν εμβολιαστεί, ο κ. Δερμιτζάκης τάχθηκε υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού των υγειονομικών.

«Όταν κάποιος αποφασίζει να δουλέψει στον υγειονομικό χώρο έχει και κάποιες υποχρεώσεις. Να είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός στους υγειονομικούς. Δε θα έλεγα γενικά και για πάντα. Αλλά στη συγκεκριμένη συγκυρία δικαιολογείται απόλυτα. Στην Ελλάδα το θέμα των εμβολιασμών έμπλεξε με συνδικαλιστικά ενδιαφέροντα. Και αυτό είναι πολύ κακό και πρέπει να σταματήσει άμεσα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μανώλης Δερμιτζάκης.