Λεωφορεία μηδενικών ρύπων «δια χειρός» Toyota στην Πορτογαλία

Λεωφορεία μηδενικών ρύπων «δια χειρός» Toyota στην Πορτογαλία

Η CaetanoBus, η πορτογαλική εταιρεία κατασκευής λεωφορείων και η Toyota ανακοίνωσαν σήμερα την συμπαραγωγή του e.City Gold, ενός ηλεκτρικού αστικού λεωφορείου με μπαταρίες, καθώς και του H2.City Gold, ενός ηλεκτροκίνητου λεωφορείου κυψελών καυσίμου (υδρογόνου).

Η TME έχει ήδη ενσωματώσει, από το 2019, την τεχνολογία κυψελών υδρογόνου της Toyota, συμπεριλαμβανομένων συστοιχιών κυψελών καυσίμου, των δεξαμενών υδρογόνου και άλλων βασικών εξαρτημάτων, στα αστικά λεωφορεία υδρογόνου που κατασκευάζονται από την CaetanoBus. Ενώ τον Δεκέμβριο του 2020, η Toyota Caetano Portugal (TCAP) έγινε άμεσος μέσος της CaetanoBus για να υποστηρίξει την ταχεία επέκταση στις πωλήσεις λεωφορείων μηδενικών εκπομπών ρύπων.

Δουλεύοντας από το 2018, οι ομάδες της Toyota Motor Europe και της CaetanoBus μπόρεσαν να εξελίξουν το νέο λεωφορείο κυψελών καυσίμου υδρογόνου H2.City Gold, το οποίο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά επίσημα στο κοινό το φθινόπωρο του 2019, στην έκθεση Busworld στις Βρυξέλλες. Πρόκειται για ένα ακόμη βήμα προς μια κοινωνία υδρογόνου, που βασίστηκε στην προσπάθεια και την τεχνική ικανότητα των μηχανικών, αποδεικνύοντας παράλληλα την προσαρμοστικότητα της τεχνολογίας κυψελών καυσίμου της Toyota σε οχήματα πέρα από το επιβατικό Mirai.

Η συστοιχία των κυψελών καυσίμου βρίσκεται στην οροφή του λεωφορείου και τροφοδοτείται από 5 δεξαμενές υδρογόνου συνολικής χωρητικότητας 37,5 kg, οι οποίες προσφέρουν στο όχημα αυτονομία έως 400 χιλιόμετρα. Το H2.City Gold μπορεί να ανεφοδιαστεί με υδρογόνο υπό πίεση 350 bar σε λιγότερο από 9 λεπτά, ενώ οι μόνες εκπομπές ρύπων που προκύπτουν κατά την κίνησή του είναι οι υδρατμοί – και αυτό είναι ένα στοιχείο που χαρακτηρίζει όλα τα ηλεκτροκίνητα οχήματα κυψελών καυσίμου (Fuel Cell Electric Vehicles – FCEVs).

Αυτό το όχημα αναδεικνύει τόσο τις συμπληρωματικές τεχνολογίες όσο και τις δυνατότητες των δύο εταιρειών. Αντιπροσωπεύει δε το πρώτο βήμα στη στρατηγική co-branding (κοινή σήμανση με τα σήματα και των δύο εταιριών - "Caetano" και "Toyota"), η οποία περιλαμβάνει επίσης το ηλεκτρικό λεωφορείο e.City Gold 100%.

Η πορτογαλική εταιρία CaetanoBus, κατασκευαστής λεωφορείων και πλαισίων/σασί, αποτελεί τμήμα της Toyota Caetano Portugal και της Mitsui & Co και διαθέτει μια πλήρη γκάμα οχημάτων για πόλεις και αεροδρόμια. Η CaetanoBus είναι επίσης ο κατασκευαστής του COBUS, του παγκόσμιου ηγέτη στην αγορά λεωφορείων αεροδρομίων. Η CaetanoBus ασχολείται με την ηλεκτρική κινητικότητα από το 1980. Σημειώνουμε ότι τον τελευταίο χρόνο, η εταιρεία κατάφερε να ενισχύσει τη διεθνή παρουσία της, αυξάνοντας τις πωλήσεις των λεωφορείων μηδενικών εκπομπών ρύπων στην Ευρώπη.