Λαγκάρντ: Απειλή για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό ο πόλεμος στην Ουκρανία

Λαγκάρντ: Απειλή για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό ο πόλεμος στην Ουκρανία

Αυξημένο κίνδυνο για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό συνιστά η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, όπως σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η Κριστίν Λαγκάρντ επισήμανε ότι το επίμονα υψηλό ενεργειακό κόστος, μαζί με την απώλεια εμπιστοσύνης, θα μπορούσε να μειώσει τη ζήτηση περισσότερο από το αναμενόμενο και να περιορίσει την κατανάλωση και τις επενδύσεις.

«Οι κίνδυνοι για τις οικονομικές προοπτικές έχουν αυξηθεί σημαντικά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και κλίνουν προς τα κάτω. Ενώ οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την πανδημία έχουν μειωθεί, ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να έχει ισχυρότερη επίδραση στο οικονομικό κλίμα και θα μπορούσε να επιδεινώσει ξανά τους περιορισμούς από την πλευρά της προσφοράς.

Το επίμονα υψηλό ενεργειακό κόστος, μαζί με την απώλεια εμπιστοσύνης, θα μπορούσε να μειώσει τη ζήτηση περισσότερο από το αναμενόμενο και να περιορίσει την κατανάλωση και τις επενδύσεις. Οι ίδιοι παράγοντες αποτελούν κίνδυνο για τις προοπτικές του πληθωρισμού. Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι ένας σημαντικός ανοδικός κίνδυνος, ειδικά για τις τιμές της ενέργειας. Εάν οι πιέσεις των τιμών οδηγήσουν σε υψηλότερες από τις αναμενόμενες αυξήσεις μισθών ή εάν υπάρχουν δυσμενείς επίμονες επιπτώσεις από την πλευρά της προσφοράς, ο πληθωρισμός θα μπορούσε επίσης να αποδειχθεί υψηλότερος μεσοπρόθεσμα. Ωστόσο, εάν η ζήτηση αποδυναμωθεί μεσοπρόθεσμα, αυτό θα μπορούσε επίσης να μειώσει τις πιέσεις στις τιμές», ανέφερε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η βάση για τον πληθωρισμό στις νέες προβλέψεις έχει αναθεωρηθεί σημαντικά προς τα πάνω, με ετήσιο πληθωρισμό στο 5,1% το 2022, 2,1% το 2023 και 1,9% το 2024.

Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη η Κρ. Λαγκάρντ επισήμανε ότι η οικονομία της ζώνης του ευρώ θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με έντονο ρυθμό το 2022, αλλά ο ρυθμός θα είναι πιο αργός από ό,τι αναμενόταν πριν από το ξέσπασμα του πολέμου. 

Στη βάση των νέων προβλέψεων, οι οποίες ενσωματώνουν μια πρώτη εκτίμηση των επιπτώσεων του πολέμου, η αύξηση του ΑΕΠ έχει αναθεωρηθεί προς τα κάτω για βραχυπρόθεσμα, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Σε αυτό το πλαίσιο η ανάπτυξη της οικονομίας της ευρωζώνης αναμένεται στο 3,7% το 2022, 2,8 % το 2023 και 1,6% το 2024.

«Μεσοπρόθεσμα, σύμφωνα με τη βασική γραμμή προβλέψεων η ανάπτυξη θα ωθηθεί από την ισχυρή εγχώρια ζήτηση, υποστηριζόμενη από την ισχυρότερη αγορά εργασίας. Με περισσότερα άτομα σε θέσεις εργασίας, τα νοικοκυριά θα πρέπει να κερδίζουν υψηλότερα εισοδήματα και να ξοδεύουν περισσότερα. Η παγκόσμια ανάκαμψη και η συνεχιζόμενη στήριξη της δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής συμβάλλουν επίσης σε αυτές τις προοπτικές ανάπτυξης. Η δημοσιονομική και νομισματική στήριξη παραμένει κρίσιμη, ειδικά σε αυτή τη δύσκολη γεωπολιτική κατάσταση», επισήμανε.