Κυρ. Πιερρακάκης: «Ο ψηφιακός μετασχηματισμός η μεγάλη εκκρεμότητα του κράτους»

Κυρ. Πιερρακάκης: «Ο ψηφιακός μετασχηματισμός η μεγάλη εκκρεμότητα του κράτους»

Στους βασικούς άξονες της στρατηγικής για την ψηφιακή διακυβέρνηση της χώρας αναφέρθηκε ο Κυριάκος Πιερρακάκης, υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης στην διαδικτυακή συζήτηση με θέμα τις ευκαιρίες για ψηφιοποίηση στην πολιτική και τις επιχειρήσεις στην εποχή του Covid-19 που διοργάνωσαν το Ίδρυμα Konrad Adenauer Ελλάδος και Κύπρου και το Ίδρυμα Hanns Seidel Αθήνας σήμερα το απόγευμα.

Μεταξύ άλλων ο κ. Πιερρακάκης τόνισε ότι «στη δική μας περίπτωση ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι η μεγάλη εκκρεμότητα του κράτους. Είναι ένα μέσο για να μπορέσουμε να λύσουμε χρόνιες παθογένειες σε ό,τι αφορά στην εξυπηρέτηση πολιτών και επιχειρήσεων από το κράτος ή και για την εσωτερική λειτουργία του κράτους».

Χαρακτήρισε μάλιστα τον covid «ως ένα ιδιότυπο ψηφιακό επιταχυντή, που ήρθε αλλά στην δική μας περίπτωση δεν έφερε στο προσκήνιο πράγματα τα οποία δεν θα κάναμε έτσι κι αλλιώς. Επιτάχυνε μια στρατηγική η οποία είχε ήδη σχεδιαστεί κι είχε αρχίσει να εκτελείται με ταχύτητα. Απλώς εργαλειοποιήσαμε μια υφιστάμενη στρατηγική, την απλοποίηση του κράτους και την μείωση της γραφειοκρατίας ως μέσο καταπολέμησης του ιού και τήρησης των μέτρων κοινωνικής απόστασης».

«Στο πλαίσιο αυτό είδαμε το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα πολλές νέες ψηφιακές υπηρεσίες να γεννιούνται, είδαμε το gov.gr να αναδύεται, το οποίο πλέον συγκεντρώνει πάνω από 600 υπηρεσίες, ενώ έχουν προστεθεί και πάρα πολλές. Ανάμεσα σε αυτές είναι η άυλη συνταγογράφηση, τα άυλα παραπεμπτικά των εξετάσεων, η υπεύθυνη δήλωση, εξουσιοδότηση, το προσωρινό δίπλωμα οδήγησης και πολλές άλλες υπηρεσίες», τόνισε.

Όλα αυτά έχουν γίνει στο πλαίσιο μιας στρατηγικής η οποία έχει επτά άξονες:

1. Ψηφιακές υπηρεσίες. Μιλώντας για το gov.gr υπογράμμισε ότι «είναι σαν μια οικοδομή που έχουμε αρχίσει να χτίζουμε και διαρκώς προσθέτουμε νέες υπηρεσίες με πυξίδα το παράδειγμα της Εσθονίας, η οποία έχει ψηφιοποιήσει σχεδόν το σύνολο των αλληλεπιδράσεων πολίτη-κράτους με εξαιρέσεις όπως ο γάμος, το διαζύγιο κι η αγορά ακινήτου. Ο στόχος μας είναι να μπορέσουμε να προσεγγίσουμε κι εμείς κάτι παρόμοιο. Στο μέλλον η σχέση του πολίτη με το κράτος θα περνά από τον υπολογιστή ή το κινητό.

2. Ταυτοποίηση. «Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έχουμε μια ασφαλή κλειδαριά για να μπορέσουμε να μπούμε σε ένα ψηφιακό δωμάτιο. Χρησιμοποιούμε ήδη διάφορους κωδικούς για να το πετύχουμε όπως του κωδικούς του φορολογικού μας συστήματος, taxis, τους κωδικούς των τραπεζών για να μπορέσουμε να έχουμε πρόσβαση με μεγαλύτερη ασφάλεια σε κάποιες υπηρεσίες. Οι νέες ταυτότητες που θα είναι στα χέρια μας σε λιγότερο από δυο χρόνια, θα έρθουν ως ο πιο ασφαλής μηχανισμός που θα μας επιτρέψει να ανεβάσουμε το επίπεδο ασφάλειας και την ποιότητα και την πολυπλοκότητα των διαδικασιών που καλούμαστε να διεκπεραιώσουμε από απόσταση» δήλωσε ο κ. Πιερρακάκης.

3. Απλούστευση των διαδικασιών. Δουλεύουμε στο πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μέσω της διαλειτουργικότητας τα διάφορα συστήματα, να ενώσουμε τις διαδικασίες έτσι ώστε ο πολίτης να χρειάζεται να κάνει μόνο μια ενέργεια.

4. Υποδομές και τηλεπικοινωνίες. «Κύριος πυλώνας στρατηγικής είναι η ανάπτυξη των δικτύων 5G, η δημοπρασία έχει ήδη δρομολογηθεί, αλλά έχουμε αναπτύξει ένα ελληνικό μοντέλο για το πώς θα αναπτυχθούν αυτά τα δίκτυα». Ο υπουργός υπογράμμισε την καινοτομία στο νέο νομοσχέδιο του Κώδικα Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που προβλέπει ότι «τα χρήματα της δημοπρασίας θα εργαλειοποιηθούν σε ένα ποσοστό 25%, για να δημιουργηθεί ένα εξειδικευμένο Fund το οποίο θα επενδύει σε τεχνολογίες που αξιοποιούν το δίκτυο 5G. Κι άρα θα γεννηθεί ένα οικοσύστημα εταιρειών που θα μπορέσουν να συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας».

5. Ανοιχτά δεδομένα. Αξιοποίηση όλων των ανωνυμοποιημένων βάσεων δεδομένων της χώρας οι οποίες θα πρέπει να διατεθούν δωρεάν για όλους τους πολίτες

6. Δεξιότητες. Έχει ξεκινήσει η Ψηφιακή Ακαδημία Πολιτών όπου δωρεάν οι πολίτες μπορούν να αποκτήσουν ψηφιακές δεξιότητες

7. Κυβερνοασφάλεια, κυβερνοάμυνα κι η διασφάλιση των υποδομών της χώρας

Ολοκληρώνοντας ο κ. Πιερρακάκης διευκρίνισε ότι «όλα αυτά είναι προτεραιότητες, πρέπει να γίνουν γρήγορα, με πυκνότητα και σχέδιο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ