Κυρ. Μητσοτάκης: Η πολιτική αντιπαράθεση να μην καταλήξει σε μακελειό χυδαιότητας

Κυρ. Μητσοτάκης: Η πολιτική αντιπαράθεση να μην καταλήξει σε μακελειό χυδαιότητας

Για νομοσχέδιο με σαφές κοινωνικό αποτύπωμα γύρω από το όποιο δεν χωρούν κομματικές αντιπαραθέσεις, έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στη Βουλή για το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας με θέμα την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.  Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι πρόκειται για ευκαιρία ώστε να εκπεμφθεί ένα μήνυμα ενότητας απέναντι στην όλο ένα αυξανόμενη τοξικότητα του δημόσιου βίου και ζήτησε διαφυλαχθεί η πολιτική αντιπαράθεση πριν καταλήξει σε έναν μακελειό χυδαιότητας.

Ξεκινώντας την ομιλία του για το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας «Μεταρρυθμίσεις στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή». ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «το πιο σημαντικό είναι η δυνατότητα που δίδεται σε δεκάδες χιλιάδες ζευγάρια να τεκνοποιήσουν, πραγματοποιώντας το όνειρο να συμπληρώσουν την οικογένεια τους με ένα παιδί ή με ακόμη ένα παιδί».

«Και αυτό να γίνει με ασφάλεια και μακριά από πλάγιες και δυνητικά επικίνδυνες μεθόδους στις οποίες συχνά κατέφευγαν μέχρι σήμερα» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε ότι πρόκειται για «ένα ζήτημα της εποχής μας, η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή θεωρώ ότι αξίζει να συζητηθεί ανοιχτά σε όλη την ελληνική κοινωνία. Πολύ περισσότερο όταν αυτή η πρόκληση συνδέεται και με άλλα σημαντικά εθνικά στοιχήματα, με τα ατομικά δικαιώματα με τον εκσυγχρονισμό της καθημερινότητας και ασφαλώς με την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος», όπως είπε.

«Λυπάμαι που ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει να κρυφτεί πίσω από το παρών όταν επί της ουσίας συμφωνεί με τις περισσότερες διατάξεις» είπε και προσέθεσε: «Χάνουμε μια ευκαιρία σήμερα, για ένα νομοσχέδιο με σαφές κοινωνικό αποτύπωμα γύρω από το όποιο δεν χωρούν κομματικές αντιπαραθέσεις, να εκπέμψουμε ένα μήνυμα ενότητας απέναντι στην όλο ένα αυξανόμενη τοξικότητα του δημόσιου βίου. Ο καθένας κρίνεται για τις επιλογές του».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «έχουμε ανάγκη από ενότητα και σταθερότητα δεν έχουμε ανάγκη από χυδαιότητα. Έχουμε ανάγκη από ευθυκρισία και ευαισθησία, όχι από υποκρισία. Σε όλα αυτά κρινόμαστε καθημερινά και ας διαφυλάξουμε την πολιτική αντιπαράθεση πριν καταλήξει σε ένα μακελειό χυδαιότητας, διαφορετικά να είστε σίγουροι ότι η ίδια η δημοκρατία θα εξοστρακίσει στο περιθώριο αυτούς που στην πράξη την υπονομεύουν».

«Έχετε την ευκαιρία σήμερα να κάνετε ένα μικρό βήμα για να υπερβείτε αυτό το κλίμα της τοξικότητας το οποίο δυστυχώς πια έχει διαβρώσει όλον τον πολιτικό διάλογο. Λίγες ημέρες πριν γιορτάσουμε την αποκατάσταση της δημοκρατίας μας είναι μια ευκαιρία να αποκαταστήσουμε και το περιβάλλον της, σε μια συγκυρία με πολύ δύσκολες εξωτερικές συνθήκες που δεν επιτρέπουν να ανοίγουν εσωτερικές πληγές», επισήμανε.

Ανέφερε ότι αυξάνεται κατά 4 έτη το όριο ηλικίας των γυναικών που μπορούν να επιλέγουν την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, από τα 50 στα 54 χρόνια, όπως εισηγήθηκαν οι ειδικοί.

Δεύτερη σημαντική αλλαγή είναι το δικαίωμα κρυοσυντήρησης των ωαρίων ώστε να αποφασίζει η ίδια η γυναίκα πότε θα τεκνοποιήσει.

Τρίτη αλλαγή είναι η κατάργηση της εικοσαετίας που είχε τεθεί ως ανώτατο όριο για τη διάρκεια συντήρησης των ωαρίων.

Στη συνέχεια ανέφερε πως με το σχέδιο νόμου ιδρύεται τράπεζα κρυοσυντήρησης ωαρίων και υποβοηθούμενης αναπαραγωγής για οροθετικά άτομα.

Στο ίδιο νομοσχέδιο υπάρχουν προβλέψεις για τα intersex άτομα. Επεμβάσεις σε χαρακτηριστικά φύλου θα γίνονται πλέον μόνο μετά τα 15 χρόνια και μόνο την έγκριση αυτών των ατόμων. 

«Με λίγα λόγια ένα πλαίσιο το οποίο είχε γίνει για πρώτη φορά κτήμα της ελληνικής έννομης τάξης το 2002, εκσυγχρονίστηκε ελαφρώς το 2005, τώρα εκσυγχρονίζεται πλήρως, ακολουθώντας τις αλματώδεις ιατρικές εξελίξεις γύρω από τα ζητήματα της γονιμότητας», είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε πως «ήρθε η ώρα να κοιτάξουμε κατάματα αλλαγές που γίνονται στην κοινωνία, με ματιά συμπεριληπτική».

Όπως είπε το ενδιαφέρον για τον πολίτη πρέπει να είναι συνεχές για το κράτος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι το εθνικό πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, αφορά πάνω από δύο εκατομμύρια γυναίκες, ηλικίας 21-65 ετών οι οποίες θα ειδοποιούνται μέσω sms, ενώ ήδη έχουν σταλεί σε 550.000 γυναίκες sms για να πραγματοποιήσουν προληπτικό έλεγχο μαστογραφίας και έχουν γίνει μέχρι στιγμής 4.000 εγγραφές.