Κυρ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα θα γίνει πύλη εισόδου ενέργειας για όλη την Ευρώπη

Κυρ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα θα γίνει πύλη εισόδου ενέργειας για όλη την Ευρώπη

Την στρόφιγγα διέλευσης του φυσικού αερίου στον αγωγό IGB άνοιξαν από κοινού, οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης και της Βουλγαρίας, Κιρίλ Πετκόφ, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τελετής εγκαινίων του αγωγού.

Οι δύο πρωθυπουργοί φόρεσαν προστατευτικά κράνη και φωσφοριζέ γιλέκα ανέβηκαν στη μικρή εξέδρα που εξασφαλίζει την πρόσβαση στη βάνα και άνοιξαν τη στρόφιγγα κάτω από τα χειροκροτήματα των προσκεκλημένων.

Νωρίτερα στην ομιλία του στο πλαίσιο των εγκαινίων για τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό IGB, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη σημασία της ολοκλήρωσης του έργου για τη χώρα μας, τη Βουλγαρία και τα Βαλκάνια με τον κ. Μητσοτάκη να υπογραμμίζει πως «η Ελλάδα θα γίνει πύλη εισόδου ενέργειας για όλη την Ευρώπη», ενώ σημείωσε πως το έργο θα γίνει ανάχωμα στο ράλι της ενέργειας που ροκανίζουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. «Η Ελλάδα θωρακίζει τη δική της ενεργειακή αυτονομία και λειτουργεί ως κομβική πύλη ενέργειας προς την υπόλοιπη Ευρώπη», σημείωσε.

Ο IGB συνδέει την Κομοτηνή με τη Στάρα Ζαγόρα της Βουλγαρίας και θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τον αγωγό TAP στη γειτονική χώρα. Μπορεί να μεταφέρει 3 δισ.κυβικά μέτρα Φυσικού Αερίου και υπάρχει η δυνατότητα αύξησής του στα 5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Σύμφωνα με τα όσα έχει εξαγγείλει ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία μέχρι το τέλος του μήνα.

Το έργο, που είχε σχεδιαστεί πριν από χρόνια, αποκτά σήμερα ξεχωριστή σημασία, μετά την ενεργειακή κρίση, την οποία προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, και αναδεικνύει τον κομβικό ρόλο της Ελλάδας και ιδιαίτερα της Θράκης στον τομέα της ενέργειας και της ενίσχυσης της ενεργειακής ασφάλειας των χωρών της περιοχής.

Η ομιλία του πρωθυπουργού:

«Κιρίλ, επιτρέψετέ μου να εκφράσω τον αποτροπιασμό για τη δολοφονία του Σίνζο Άμπε, το τραγικό αυτό γεγονός μας έχει συγκλονίσει όλους.

Σήμερα είναι μία στιγμή πολύ σημαντική για την Κομοτηνή, για την Ελλάδα για τη Βουλγαρία. Είναι, όμως, μία σημαντική στιγμή για ολόκληρα τα Βαλκάνια για ολόκληρη την Ευρώπη. Γιατί εδώ πέρα σε λίγο δεν θα εγκαινιάσουμε απλά έναν αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου αλλά μία καθοριστική ενεργειακή γέφυρα που ενώνει τον γεωγραφικό νότο με το Βορρά, φέρνοντας σε πρώτη φάση πιο κοντά την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, την Αθήνα και τη Σόφια, και αυτή τη σημασία του αγωγού για αυτές τις δύο φίλες χώρες δηλώνει η παρουσία του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Κιρίλ Πετκόφ σήμερα μαζί μας.

Η ολοκλήρωση του στην τρέχουσα συγκυρία δίνει μια ισχυρή ώθηση για την ενεργειακή αυτονομία μας. Η ρωσική εισβολή καθιστά αναγκαία τα μέτρα, καθώς η Ρωσία κάνει ωμό εκβιασμό στην ενέργεια και η Βουλγαρία το ξέρει από πρώτο χέρι.

Η Ελλάδα πρωτοστατεί σε αυτήν την προσπάθεια, ενισχύει το αποτύπωμα της στην ενέργεια. Θωρακίζει τη δική της ενεργειακή ανεξαρτησία και από την άλλη γίνεται κόμβος ενέργειας για όλη την Ευρώπη.

Ο αγωγός θα συνδεθεί με τον TAP κι είναι σημαντική η παρουσία του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν. Το έργο είναι εργαλείο για τα Βαλκάνια και όλη την Ευρώπη, γίνεται ανάχωμα στο ράλι της ενέργειας που ροκανίζουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Θέλω να σταθώ εδώ στην πολύ μεγάλη, προσωπική επιμονή του φίλου Kiril για την ολοκλήρωση αυτού του έργου. Ίσως έβλεπε πιο μπροστά από τις εξελίξεις. Όταν συναντηθήκαμε για πρώτη φορά -τον είχα επισκεφτεί λίγο αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του στη Σόφια- μου είπε “πρέπει να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να τελειώσουμε τον IGB μια ώρα αρχύτερα”. Και πράγματι, υπήρχε εβδομαδιαία επικοινωνία, γίναμε σχεδόν de facto project managers του έργου αυτού και ίσως διαβλέπαμε πόσο κρίσιμη είναι η ολοκλήρωση του IGB σε μία συγκυρία όπου ουσιαστικά η Βουλγαρία έχει πάψει να έχει πρόσβαση στο ρωσικό φυσικό αέριο.

Η Ελλάδα θα γίνει πύλη εισόδου ενέργειας για όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο. Η αποθήκευση του LNG θα γίνει κλειδί για την απεξάρτηση μας από την ρωσική ενέργεια. Από τις εγκαταστάσεις της Αλεξανδρούπολης θα τροφοδοτείται και αυτός ο αγωγός, αλλά ανάλογα θα γίνεται και στη Ρεβυθούσα και έτσι θα διοχετεύεται το υγροποιημένο αέριο στα Βαλκάνια και γιατί όχι σε όλη την Ευρώπη.

Η ελληνική κυβέρνηση προωθεί και άλλα ενέργεια έργα, όπως τη διασύνδεση με την Αίγυπτο. Η ΕΕ έχει αναγνωρίσει τη σημασία του έργου, ενώ καθοριστική για την ολοκλήρωση του έργου ήταν η συνεισφορά της ΔΕΠΑ και των σωληνουργείων Κορίνθου όπως και του ΑΒΑΚΑ.

Το έργο επισφραγίζει τη βούληση να σταθούμε στο πλάι της Σόφιας. Ο αγωγός θα διακινεί 3 δισ. Κυβικά μετρα με στόχο να γίνουν πέντε. Είναι ενεργειακός αγωγός αλλά και αξιών, που στον ταραγμένο κόσμο μας έχουν μεγάλη σημασία.

Το δικό μου μήνυμα σε σένα Κίριλ και στη Βουλγαρία είναι μήνυμα ειρήνης, σε έναν λεωφόρο ανάπτυξης, όπου βαδίζουν οι δύο χώρες. Ελπίζω και οι δυο χώρες να ξεπεράσουν τις τρικυμίες και συγχαρητήρια σε όσους συνεισφέραν σε αυτό το έργο».

Πετκόφ: Τέλος στο ρωσικό μονοπώλιο του φυσικού αερίου βάζει ο IGB

Η λειτουργία του ελληνοβουλγαρικού αγωγού φυσικού αερίου IGB, θα αλλάξει το χάρτη της περιοχής, θα δώσει νέα δυναμική συνεργασία και τέλος στο ρωσικό μονοπώλιο, δίνοντας πρόσβαση σε διαφορετικές πηγές ενέργειας, τόνισε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Κιρίλ Πετκόφ, κατά την ομιλία του στην τελετή εγκαινίων του αγωγού.

Υπ. Ενέργειας Αζερμπαϊτζάν: Ιστορική η λειτουργία του IGB

Ιστορική χαρακτήρισε τη λειτουργία του ελληνοβουλγαρικού αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου IGB ο υπουργός Ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν Παρβίζ Σαχμπάζοφ

Είπε πως ο εν λόγω αγωγός διαφοροποιεί τις πηγές ενέργειας και δίνει νέα δυναμική στον αγωγό που μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν ο οποίος με τη σειρά του τροφοδοτεί τον IGB.