Η Ελλάδα στέλνει μήνυμα δυναμισμού στην αυγή του 3ου αιώνα ελευθερίας
Κυρ. Μητσοτάκης

Η Ελλάδα στέλνει μήνυμα δυναμισμού στην αυγή του 3ου αιώνα ελευθερίας

Με την παρουσία υψηλών προσκεκλημένων από χώρες του εξωτερικού οι οποίες συνέδραμαν στην επιτυχία της Επανάστασης και την ίδρυση του ελεύθερου ελληνικού κράτους, ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις με αφορμή την εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου στο πλαίσιο των 200 ετών από την Επανάσταση.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η σύζυγός του, Μαρέβα Γκραμπόφσκι - Μητσοτάκη υποδέχθηκαν τους υψηλούς καλεσμένους της χώρας στην Εθνική Πινακοθήκη, στο πλαίσιο της ειδικής επετειακής εκδήλωσης των εγκαινίων του νέου κτιριακού συγκροτήματος.

H έναρξη λειτουργίας του πλήρως αποκατεστημένου κτιριακού συγκροτήματος της Εθνικής Πινακοθήκης έγινε με ομιλίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και της διευθύντριας της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα.

Όπως είπε η υπουργός το αποκατεστημένο κτιριακό συγκρότημα της Εθνικής Πινακοθήκης αποτελεί μέγιστη τιμή για το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και τον οργανισμό «Εθνική Πινακοθήκη - Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου».

Η ολοκλήρωση του έργου της επέκτασης και της επανέκθεσης των συλλόγων της πινακοθήκης στις 24 Μαρτίου του 2021, όπως είπε η κ. Μενδώνη, σηματοδοτεί την έναρξη των εορτασμών της διακονίας της επετείου της ελληνικής Επανάστασης του 1821. «Ήταν το ορόσημο που έθεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τον Αύγουστο του 2019 και στο οποίο οφείλαμε να είμαστε απολύτως συνεπής. Η συγκεκριμένη ημερομηνία δεν ορίστηκε τυχαία δηλώνει ένα σημαντικό σταθμό της νέας σύγχρονης δυναμικής Ελλάδας, της Ελλάδας του πολιτισμού, της δημιουργίας, της καινοτομίας, της ανάπτυξης, της εξωστρέφειας του ελληνικού κράτους», τόνισε η υπουργός Η Εθνική Πινακοθήκη είναι το «θησαυροφυλάκιο» της ελληνικής τέχνης του 19ου και του 20ου αιώνα άρρηκτα δεμένης με την εξέλιξη της ελληνικής κοινωνίας και τις προσδοκίες του ελληνικού κράτους από το 1830, τόνισε υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε την Εθνική Πινακοθήκη ως κόσμημα και εμβληματικό πολιτιστικό τοπόσημο που συναντά ένα ανεπανάληπτο ιστορικό ορόσημο.

Μιλώντας στα εγκαίνια του νέου κτιριακού συγκροτήματος της Εθνικής Πινακοθήκης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως το σημερινό γεγονός στέλνει ένα ανανεωμένο μήνυμα δυναμισμού στην αυγή του τρίτου αιώνα της ελευθερίας της Ελλάδας.

Μεταξύ άλλων, παρευρέθηκαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, συνοδευόμενη από τον Παύλο Κοτσώνη, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Άντρη Αναστασιάδη, ο πρίγκιπας της Ουαλίας και η δούκισσα της Κορνουάλης, ο πρωθυπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας Μιχαήλ Μισούστιν, ο πρέσβης της Γαλλικής Δημοκρατίας Πατρίκ Μεζονάβ, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, η πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου Κέιτ Σμιθ, η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη με τον σύζυγό της Θεόδωρο Αγγελόπουλο, ο πρόεδρος του Μουσείου του Λούβρου Jean-Luc Martinez.

Το ενδιαφέρον των ξένων ΜΜΕ είναι έντονο και το μήνυμα του εορτασμού θα ταξιδέψει σε όλο τον πλανήτη.

Νωρίτερα σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ενώ στις 14:00 έφτασε στην Αθήνα ο πρωθυπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας Μιχαήλ Μισούστιν, τον οποίο υποδέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ενώ τιμητικό άγημα απέδωσε τιμές. 

Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» προσγειώθηκε λίγο λεπτά πριν από τις 17:30 το αεροπλάνο που μετέφερε τον πρίγκιπα της Ουαλίας Κάρολο, ο οποίος συνοδεύεται από τη σύζυγό του, δούκισσα της Κορνουάλης, Καμίλα, προκειμένου να παραστεί στις επετειακές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, τους οποίους υποδέχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ενώ τιμητικό άγημα απέδωσε τιμές.

Παράλληλα, λίγο μετά τις 19:00 έφτασε στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί.

Συνέχεια μετά την νέα Εθνική Πινακοθήκη έχει το επίσημο δείπνο που παραθέτει το βράδυ η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο. Στο πλαίσιο του δείπνου υπήρξε προσφώνηση από την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και αντιφωνήσεις των υψηλών προσκεκλημένων.

Αύριο, ανήμερα της Εθνικής Εορτής, θα παρίσταται στη στρατιωτική παρέλαση στο Σύνταγμα για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και υψηλών προσκεκλημένων.

Στη συνέχεια, στις 12:15, ο πρίγκιπας Κάρολος θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, στην οποία θα συμμετάσχει και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Μετά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρίγκιπας Κάρολος θα μεταβεί στο Δημαρχείο των Αθηνών, όπου σε ειδική τελετή θα τον τιμήσει ο Δήμος Αθηναίων απονέμοντάς του το Χρυσό Μετάλλιο Αξίας της Πόλεως των Αθηνών. Η απονομή θα γίνει από το δήμαρχο, Κώστα Μπακογιάννη, στο πλαίσιο των εορτασμών για την επέτειο του 1821.

Στην έπαρση της σημαίας ο πρωθυπουργός

Το πρωί της 25ης Μαρτίου στις 08:00 ο πρωθυπουργός θα παραστεί στην τελετή έπαρσης της σημαίας στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.

Τον εθνικό ύμνο θα ψάλλει η διεθνούς φήμης σοπράνο Αναστασία Ζαννή, ενώ η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά από την κρατική τηλεόραση ΕΡΤ.

Πάντως, τα μέτρα ασφαλείας θα είναι ιδιαίτερα αυξημένα και περιλαμβάνουν την κινητοποίηση περισσότερων από 4.000 αστυνομικών, ελικοπτέρων, drones και ελεύθερων σκοπευτών. Στον σχεδιασμό των μέτρων συμμετέχει και η Αντιτρομοκρατική με την ΕΥΠ.

Μεγαλειώδης στρατιωτική παρέλαση

Στη στρατιωτική παρέλαση που, όπως τονίζεται από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), θα είναι αντάξια της επετείου των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, παρά την πανδημία θα λάβουν μέρος: 

  • Φάλαγγα ιστορικών τμημάτων.
  • Παιδιά με παραδοσιακές στολές.
  • Ιστορικές σημαίες (Φιλικής Εταιρείας, Ιερού Λόχου, Λάβαρο Αγίας Λαύρας κ.α.)
  • Έφιππο τμήμα.
  • Τμήμα ανδρών με παραδοσιακές στολές Ναύτη.
  • Μηχανοκίνητo τμήμα του Στρατού Ξηράς, όπου μεταξύ άλλων θα παρελάσει επετειακό Άρμα Μάχης και συστήματα Μη επανδρωμένων Αεροχημάτων (SPERWER).
  • Μηχανοκίνητο τμήμα της Πολεμικής Αεροπορίας με αντιαεροπορικά συστήματα «PATRIOT» και «ΒΕΛΟΣ».
  • Μηχανοκίνητο τμήμα της Ελληνικής Αστυνομίας.
  • Μηχανοκίνητο τμήμα του Λιμενικού Σώματος.
  • Μηχανοκίνητο τμήμα του Πυροσβεστικού Σώματος.
  • Φάλαγγα πεζοπόρων τμημάτων και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Οι ένοπλες δυνάμεις

Σειρά δράσεων και δραστηριοτήτων με τη συμμετοχή του προσωπικού και των μέσων των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και Ενόπλων Δυνάμεων ξένων χωρών περιλαμβάνονται επίσης στο πρόγραμμα του εορτασμού της 25ης Μαρτίου.

Συγκεκριμένα, από τις 22 Μαρτίου έως και τις 26 Μαρτίου η γαλλική φρεγάτα Languedoc θα βρίσκεται στον Πειραιά ενώ από τις 23 Μαρτίου έως και τις 26 Μαρτίου στον Πειραιά θα βρίσκεται και η ρωσική φρεγάτα Admiral Fiota Kasatonov.

Από σήμερα Τετάρτη έως και τις 25 Μαρτίου, σε διάφορα λιμάνια της χώρας θα βρίσκονται πλοία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Στις 06:21, ανήμερα της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου, στο πυροβολείο του Λυκαβηττού θα πραγματοποιηθούν 21 χαιρετιστήριες βολές. Η επίσημη έπαρση της ελληνικής σημαίας στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης θα λάβει χώρα στις 08:00 ενώ στις 08:30 θα γίνει δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό Αθηνών προεξάρχοντος του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου.

Στις 08:31, θα επαναληφθούν 21 χαιρετιστήριες βολές στο πυροβολείο του Λυκαβηττού ενώ στις 09:20 η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ξένοι ηγέτες θα καταθέσουν στεφάνια στο Μνημείο Αγνώστου Στρατιώτη.

Από τις 10:00 έως και τις 11:00, κατά τη διάρκεια της παρέλασης, μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα θα πραγματοποιήσουν διελεύσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας. Μεταξύ άλλων θα διέλθουν Ε/Π NH-90 και KIOWA WARRIOR, Αεροσκάφος Ναυτικών Επιχειρήσεων P-3B, ενώ μαζί με τα Μαχητικά Αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας θα εκτελέσουν διέλευση σχηματισμοί F-16 USAF (ΑΜΕΡΙΚΗ), RAFALE (ΓΑΛΛΙΑ) και VOYAGER (ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ).

Στις 18:41, θα γίνουν 21 χαιρετιστήριες βολές στο πυροβολείο του Λυκαβηττού ενώ την ίδια ώρα θα πραγματοποιηθεί και η υποστολή της ελληνικής σημαίας στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.

Ποιοι δρόμοι κλείνουν την Τετάρτη και Πέμπτη στην Αθήνα λόγω παρέλασης

Σε σταδιακές και εκτεταμένες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αθήνα θα προχωρήσει μέχρι την Πέμπτη η Ελληνική Αστυνομία ενόψει της στρατιωτικής παρέλασης για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821. Ποιοι δρόμοι θα είναι κλειστοί, τροποποιήσεις και στα δρομολόγια των αστικών συγκοινωνιών.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ θα απαγορευθεί σταδιακά η στάση και στάθμευση, καθώς και η κυκλοφορία των οχημάτων, ως εξής:

Την Τετάρτη

Σταδιακή απαγόρευση της στάσης και στάθμευσης των οχημάτων από 06.00΄ ώρα μέχρι το πέρας των εκδηλώσεων της Πέμπτης 25-03-2021, στις κατωτέρω οδούς και στις καθέτους αυτών έως την πρώτη παράλληλη οδό:

  • Αχιλλέως, στο τμήμα της μεταξύ της πλ. Καραϊσκάκη και της οδού Θερμοπυλών και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας.
  • Λένορμαν, σε όλο το μήκος της και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας.
  • Κολοκυνθούς, σε όλο το μήκος της.
  • Βούρβαχη, σε όλο το μήκος της.
  • Πετμεζά, σε όλο το μήκος της.
  • Καλλιρόης, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Βουλιαγμένης και της οδού Πετμεζά, ρεύμα κυκλοφορίας από Λ. Βουλιαγμένης προς Φραντζή.
  • Καρόλου, σε όλο το μήκος της και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας.
  • Μάρνης, σε όλο το μήκος της και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας.
  • Ανθ/γου Στ. Ρεγκούκου, σε όλο το μήκος της και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας.
  • Βασ. Όλγας , σε όλο το μήκος της και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας.
  • Από 12.00΄ έως 19.30΄ ώρα της Πέμπτης στην ανώνυμη οδό που οδηγεί από τον Περιφερειακό Λυκαβηττού στο Λόφο Λυκαβηττού.

Οι κυκλοφοριακές παρεμβάσεις την Πέμπτη

Διακοπή της κυκλοφορίας και απαγόρευση της στάσης και στάθμευσης των οχημάτων από 06.00΄ ώρα μέχρι και το πέρας των εκδηλώσεων της Στρατιωτικής Παρέλασης, στις κατωτέρω λεωφόρους και οδούς και στις κάθετες αυτών έως την πρώτη παράλληλη οδό:

  • Λ. Βασ. Σοφίας, στο τμήμα της μεταξύ των Λεωφόρων Βασ. Κων/νου και Βασ. Αμαλίας και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας.
  • Ηρ. Αττικού, σε όλο το μήκος της.
  • Βασ. Γεωργίου Β΄, σε όλο το μήκος της.
  • Βασ. Γεωργίου Α΄, σε όλο το μήκος της.
  • Λ. Βασ. Αμαλίας, σε όλο το μήκος της και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας.
  • Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου), σε όλο το μήκος της.
  • Πλ. Ομονοίας.
  • Πειραιώς, στο τμήμα της μεταξύ της πλ. Ομονοίας και της Ιεράς Οδού και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας.
  • Αθηνάς, σε όλο το μήκος της και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας
  • Αγ. Κωνσταντίνου, σε όλο το μήκος της.
  • Πλ. Καραϊσκάκη.
  • 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων), στο τμήμα της μεταξύ της οδού Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) και της Λ. Αλεξάνδρας και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας.
  • Θ. Δηλιγιάννη, στο τμήμα της μεταξύ της πλ. Καραϊσκάκη και της οδού Ι. Μεταξά και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας.
  • Πλ. Συντάγματος .
  • Φιλελλήνων, σε όλο το μήκος της.
  • Σταδίου, σε όλο το μήκος της.
  • Λ. Συγγρού, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Αμ. Φραντζή και Διον. Αρεοπαγίτου και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας.
  • Ακαδημίας, σε όλο το μήκος της.
  • Αθ. Διάκου, σε όλο το μήκος της και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας.
  • Μητροπόλεως, σε όλο το μήκος της.
  • Αιόλου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Ερμού και Αδριανού.
  • Ερμού, στο τμήμα της μεταξύ της Πλ. Ασωμάτων και της οδού Αιόλου.
  • Βασ. Όλγας, σε όλο το μήκος της και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας.
  • Πετμεζά, σε όλο το μήκος της.
  • Βούρβαχη, σε όλο το μήκος της.
  • Καλλιρόης, σε όλο το μήκος της.

Σταδιακή διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων, από 06.00΄ ώρα μέχρι πέρατος των εκδηλώσεων στις παρακάτω οδούς και στις καθέτους αυτών έως την πρώτη παράλληλη οδό:

  • Αχιλλέως, σε όλο το μήκος της και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας.
  • Λένορμαν, σε όλο το μήκος της και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας.
  • Καρόλου, σε όλο το μήκος της και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας.
  • Μάρνης, σε όλο το μήκος της και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας.
  • Κολοκυνθούς, σε όλο το μήκος της.

Επισημαίνεται ότι τα παραπάνω χρονικά διαστήματα θα γίνουν τροποποιήσεις στα δρομολόγια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

Παρακαλούνται οι οδηγοί, για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους και αποφυγή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων, να αποφύγουν τη διέλευση και στάθμευση των οχημάτων τους στις παραπάνω οδούς, λεωφόρους και πλατείες, κατά τα αναφερόμενα χρονικά διαστήματα και να ακολουθούν τα σήματα και τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων.