7ος χρόνος, ημέρα 2056η
Παρασκευή, 18 Ιουνίου 2021

Κύπρος: Βουλευτικές εκλογές με ανατροπές

Κύπρος: Βουλευτικές εκλογές με ανατροπές

Με την πολιτική ζωή του τόπου να σημαδεύεται από αλλεπάλληλα σκάνδαλα διαφθοράς και την αξιοπιστία κυβέρνησης και κυβερνώντος ΔΗΣΥ αλλά και των αντιπολιτευόμενων παραδοσιακών κομμάτων να καταποντίζεται στις έρευνες κοινής γνώμης, η Κύπρος οδεύει αύριο σε εκλογές για την ανάδειξη νέας βουλής.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Deutsche Welle, την ψήφο των Ελληνοκυπριών διεκδικούν συνολικά 15 κομματικοί συνδυασμοί σε μία εκλογική αναμέτρηση, η οποία χαρακτηρίζεται από την αποτυχία των παραδοσιακών κομμάτων να συσπειρώσουν τους οπαδούς τους. Ωστόσο, τις δεδομένες απώλειες του κυβερνώντος κόμματος της Δεξιάς, δεν προβλέπεται πάντως να καρπωθούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, το κόμμα της Αριστεράς ΑΚΕΛ και το κεντροδεξιό ΔΗΚΟ.

Υπογραμμίζεται ότι έρευνες κοινής γνώμης προβλέπουν αύξηση στην εκλογική δύναμη του ακροδεξιού κόμματος ΕΛΑΜ, ο πρόεδρος του οποίου υπήρξε στέλεχος της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα, καθώς και του κινήματος των Οικολόγων.

Βαρόμετρο ενόψει των προεδρικών του 2023

Προβλέπεται επίσης η είσοδος στη Βουλή νέων κομματικών σχηματισμών, οι οποίοι κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας πόνταραν στην απογοήτευση του εκλογικού σώματος εξαιτίας των σκανδάλων διαφθοράς αλλά και της αποτελμάτωσης στο Κυπριακό.

Αξίζει να επισημανθεί ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Βουλή - η οποία ασκεί μόνο νομοθετική εξουσία αφού το εκλογικό σύστημα στην Κύπρο είναι προεδρικό - αναμένεται να απαρτίζεται από τουλάχιστον οκτώ κόμματα.

Τέλος σημειώνεται πως αν το αυριανό αποτέλεσμα καταδείξει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει απωλέσει την στήριξη του σώματος, αυτό θα σημάνει ότι η κυβέρνηση Αναστασιάδη θα αντιμετωπίσει μεγάλες δυσκολίες στην υλοποίηση πολιτικών για το υπόλοιπο της θητείας της. Την ίδια ώρα οι βουλευτικές εκλογές μοιάζουν να μετατρέπονται σε πεδίο επίδειξης δύναμης των κομμάτων ενόψει των συμμαχιών που θα γίνουν τα επόμενα δύο χρόνια για τις προεδρικές εκλογές το 2023.