Ευτράπελα έξω από εκκλησίες με ουρές πιστών - Καμπανάκι ειδικών: Θα πληρώσουμε τους ανοικτούς ναούς

Ευτράπελα έξω από εκκλησίες με ουρές πιστών - Καμπανάκι ειδικών: Θα πληρώσουμε τους ανοικτούς ναούς

Συνωστισμός επικράτησε έξω από εκκλησίες και μη τήρηση των μέτρων από νωρίς το πρωί, ενώ ευτράπελα σημειώθηκαν στην παραλία Θεσσαλονίκης όπου ομάδα ατόμων επιχείρησε να ρίξει τον σταυρό στη θάλασσα. «Θα πληρώσουμε τις ανοικτές εκκλησίες», προειδοποιούν οι ειδικοί.

Συγκεκριμένα, συγκέντρωση πολλών πιστών καταγράφηκε έξω από ναούς της χώρας, παρά την ισχυρή αστυνομική παρουσία, με χαρακτηριστική περίπτωση τον Άγιο Δημήτριο στη Θεσσαλονίκη, όπου τα άτομα έφτασαν έως και τα 150.

Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, χαρακτήρισε «πάρα πολύ ανησυχητικές» τις εικόνες αυτές και τόνισε ότι «δεν βρισκόμαστε σε σημείο που επιτρέπεται να νιώσουμε ότι ο κίνδυνος έχει φύγει. Είμαστε σε ένα πολύ επικίνδυνο σημείο. Θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί, για να επανέλθουμε σε μια εν μέρει κανονικότητα».

Επεσήμανε, επίσης, ότι η μη τήρηση των μέτρων έχει επιπτώσεις.

Από την πλευρά του ο κ. Γιώργος Παυλάκης, τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ότι η εκκλησία δεν σεβάστηκε την κρίση της πανδημίας, τονίζοντας ότι οι Μητροπολίτες φέρθηκαν ανεύθυνα. «Δεν κατευθύνουν σωστά το ποίμνιο τους. Τα επιχειρήματα ότι δεν τους ειδοποίησαν ήταν αστεία».

«Τις προηγούμενες ημέρες τα κρούσματα ήταν λίγα επειδή δεν γίνονταν πολλά τεστ. Γιατί τα κρούσματα να μην φτάσουν τα 3000 την ημέρα»; διερωτήθηκε και συνέχισε «η κυβέρνηση θα αναγκαστεί το επόμενο διάστημα να λάβει πολύ σκληρά μέτρα. Αν φτάσουμε σε αριθμό νεκρών, πχ 150 όπως τις προηγούμενες εβδομάδες, η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να κλείσει τα πάντα. Αυτό είναι ένα ρεαλιστικό σενάριο».

Εκτιμά δε ότι θα πληρώσουμε τις ανοικτές εκκλησίες με αύξηση κρουσμάτων τις επόμενες εβδομάδες. «Τώρα το χειμώνα έρχονται τα δύσκολα, όπου ο ιός είναι πολύ ευκολότερο να μεταδοθεί με ξηρό καιρό, καθώς παραμένει περισσότερο στον αέρα», δήλωσε.

Συνωστισμός και μη τήρηση μέτρων έξω από τις εκκλησίες

Δεκάδες είναι τα άτομα που συγκεντρώθηκαν από νωρίς το πρωί έξω από τη Μητρόπολη Καλαμαριάς για να πάρουν τον αγιασμό.

Πολλοί από τους πιστούς που ήθελαν να κοινωνήσουν περίμεναν έξω από τον ιερό ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος αλλά η είσοδος τους επιτρέπεται μόνο αφότου αποχωρήσουν από το ναό κάποιοι άλλοι.

Πολύ χειρότερη ήταν η εικόνα στον Ιερό Ναό Οσίας Ξένης και Αγίου Νεκταρίου στην περιοχή Χαριλάου καθώς σχηματίστηκαν μεγάλες ουρές από κόσμο που περίμενε έξω από τον ναό για να ανοίξουν οι πόρτες λίγο πριν το τέλος της λειτουργείας και να λάβουν το αντίδωρο, παρά την παρουσία τουλάχιστον δύο περιπολικών της αστυνομίας.

Πάντως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του MEGA, η παρουσία της Αστυνομίας έξω από τους ναούς ήταν έντονη.  Σε κάθε περίπτωση τα μέτρα προβλέπουν ηχητικά μηνύματα για την αποφυγή συνωστισμού των πιστών ενώ όπου χρειαστεί θα κοπούν και τσουχτερά πρόστιμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την αστυνομία, που επικαλείται το voria.gr, σε 70 από τις περίπου 250 εκκλησίες της Θεσσαλονίκης υπάρχει μόνιμη παρουσία αστυνομικών έξω από τον ναό, ενώ δυνάμεις της αστυνομίας περιπολούν σε όλη την πόλη, προκειμένου να διασφαλίσουν την τήρηση των μέτρων. Στον μητροπολιτικό ναό Γρηγορίου Παλαμά της Θεσσαλονίκης τελέστηκε και δεύτερη θεία λειτουργία, την οποία παρακολούθησαν λίγοι πιστοί έξω από την είσοδο της εκκλησίας.

Στη Μητρόπολη Αθηνών στη λειτουργία των Θεοφανείων χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Στη Μητρόπολη ο αριθμός των πιστών εντός του ναού ήταν περιορισμένος, ενώ εμφανής και διαρκής ήταν η παρουσία της αστυνομίας.

Στον μητροπολιτικό ναό Γρηγορίου Παλαμά της Θεσσαλονίκης τελέστηκε και δεύτερη θεία λειτουργία, την οποία παρακολούθησαν λίγοι πιστοί έξω από την είσοδο της εκκλησίας.

Παρουσία λίγων πιστών εορτάστηκαν τα Θεοφάνεια και στην εκκλησία Αγίας Τριάδος στον Πειραιά με ένα περιπολικό να επιτηρεί διαρκώς έξω από τον ναό.

Με αυξημένα μέτρα στις εκκλησίες και συγκεκριμένο αριθμό πιστών εορτάζονται τα Θεοφάνεια και στην Πάτρα. Όπως μεταδίδει το tempo24.news ο Μητροπολιτικός Ναός Ευαγγελίστριας ήταν πλήρης με τον ανώτατο αριθμό επιτρεπόμενων πιστών.

Ένταση στον Λευκό Πύργο – Άτομα έριξαν τον Σταυρό στη θάλασσα 

Ένταση επικράτησε πριν από λίγο στο πλακόστρωτο της νέας παραλίας μπροστά από το Λευκό Πύργο, όταν κάποια άτομα προχώρησαν σε αυτοσχέδια τελετή ρίψης του Σταυρού στη θάλασσα.

Η αστυνομία προσπάθησε να τους αποτρέψει κυνηγώντας τους, μάλιστα, για αρκετά μέτρα. Όπως δείχνει και βίντεο του GRTimes.gr τα άτομα ρίχνουν το σταυρό στη θάλασσα και στη συνέχεια προσάγονται από την ΕΛΑΣ.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την συνάντηση που είχαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ιερώνυμο, ο αρχιεπίσκοπος ζήτησε από τις μητροπόλεις με ανακοίνωσή του, «την αυστηρή και απαρέγκλιτη τήρηση των υγειονομικών μέτρων ως προς την λειτουργία των Ιερών Ναών με την παρουσία καθορισμένου αριθμού πιστών κατά την αυριανή Εορτη των Θεοφανείων».

Οπως έχει γίνει γνωστό, παραμένει η απαγόρευση της ρίψης του σταυρού στην θάλασσα, καθώς η κυβέρνηση έχει τονίσει πως δεν μπορεί να επιτραπούν φαινόμενα συνωστισμού που συνηθίζονται την συγκεκριμένη ημέρα.

Τα μέτρα που ισχύουν για τις εκκλησίες σήμερα όπως τα αναφέρει και στην εγκύκλιό της η Ιερά Σύνοδος, είναι τα εξής:

-Δεν θα γίνει λιτανεία και αγιασμός σε εξωτερικό χώρο

-Υποχρεωτική η χρήση μάσκας εντός των ναών

-Ενας πιστός ανά 15 τ.μ. με αποστάσεις των 2 μέτρων μεταξύ των παρευρισκομένων

-Μέγιστος αριθμός πιστών σε εκκλησίες τα 25 άτομα

-Μέγιστος αριθμός πιστών σε μητροπολιτικούς ναούς τα 50 άτομα.

Τι αναφέρει η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου

Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου «ο Μακαριώτατος Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, απέστειλε σήμερα το απόγευμα Συνοδική Επιστολή προς τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος, από τους οποίους ζητά, σύμφωνα με τις σχετικές από 15.12.2020 και 4.1.2021 Αποφάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, την αυστηρή και απαρέγκλιτη τήρηση των υγειονομικών μέτρων ως προς την λειτουργία των Ιερών Ναών με την παρουσία καθορισμένου αριθμού πιστών κατά την αυριανή Εορτή των Θεοφανείων».

Στη συνέχεια αναφέρει: «Όπως έχει αποφασίσει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, κατά την Εορτή των Θεοφανείων ο Μέγας Αγιασμός με τον καθαγιασμό των υδάτων θα τελεσθεί εντός των Ιερών Ναών και δεν θα πραγματοποιηθούν Λιτανείες, πομπές ή και τελετές ευλογίας των υδάτων σε εξωτερικούς χώρους.

Προς τούτο και θέλοντας να δώσει το καλό παράδειγμα, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος αποφάσισε να μην κάνει χρήση της σχετικής εξουσιοδοτήσεως, την οποία έλαβε από την Ιερά Σύνοδο, και να μη μεταβεί σε οποιοδήποτε θαλάσσιο χώρο.

Η Εκκλησία της Ελλάδος, έχοντας υψηλό αίσθημα ευθύνης έναντι του Θεού και των ανθρώπων, όπως έπραξε από την αρχή της πανδημίας συμπορεύεται με την Πολιτεία στον αγώνα για την προστασία της δημόσιας υγείας, δίνει το θετικό παράδειγμα τήρησης των υγειονομικών μέτρων και παραμένει αρωγός στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλει η Ελληνική Πολιτεία ώστε να περιοριστούν οι επιπτώσεις από την πανδημία στην ζωή των ανθρώπων του Τόπου μας.

Είναι απαραίτητη, όσο ποτέ άλλοτε, ιδίως σ’ αυτές τις κρίσιμες για την Πατρίδα μας στιγμές, η διαρκής, ανοικτή και ειλικρινής συνεργασία και επικοινωνία Εκκλησίας και Πολιτείας και μάλιστα στο ανώτατο δυνατό επίπεδο. Η επικοινωνία Πρωθυπουργού και Αρχιεπισκόπου μόνο καλούς καρπούς για το Έθνος μπορεί να φέρει».