Κριστιάν Καρεμπέ: σταρ στον ρόλο του

Κριστιάν Καρεμπέ: σταρ στον ρόλο του

Είτε πριν την έναρξη της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου, είτε στην διάρκεια της, ο ΠΑΟΚ, η ΑΕΚ και ο Παναθηναϊκός έχουν αλλάξει προπονητές και υπεύθυνους του ποδοσφαιρικού τμήματος. Ο Ολαφ Ρέμπε κι ο Πάμπλο Γκαρσία είναι το νέο δίδυμο στο «Δικέφαλλο του Βορρά». Ο Παναγιώτης Κονέ κι ο Μανόλο Χιμένεθ στην «Ενωση». Ο Πιέρ Ντρεοσί και ο Λάζλο Μπόλονι στο «τριφύλλι».

Η προσπάθειά τους, πάντως, ν' ανταγωνιστούν με τον Ολυμπιακό ήταν άκαρπη. Οι «ερυθρόλευκοι» αποτελούν υπόδειγμα σταθερότητας και αρμονικής δουλειάς που παράγει αποτέλεσμα και ευρωπαϊκές προκρίσεις μαζί μ' ένα ακόμη πρωτάθλημα Ελλάδας. Ο Κριστιάν Καρεμπέ, αθλητικός διευθυντής, τώρα, και από το 2013 σύμβουλος της διοίκησης, είναι ένας σταρ στον ρόλο του και το επίτευγμα είναι και δικό του.

Ο Γάλλος παράγοντας είναι κατά κάποιο τρόπο αυτό που ψάχνουν οι άλλες μεγάλες ομάδες της Ελλάδας: κάποιος που να ξέρει ν' αξιολογεί προπονητές και παίκτες και να αντιλαμβάνεται τη δουλειά που γίνεται στο προπονητικό κέντρο ανεξαρτήτως από το αν η μπάλα καταλήγει στα δίχτυα. Ξέρει επίσης να διαχειρίζεται προσωπικότητες και τις δύσκολες καταστάσεις που παρουσιάζονται στην διάρκεια των σεζόν σε μια ποδοσφαιρική ομάδα.

Αυτά, επιπλέον των επαφών του με μάνατζερ που μπορούν να προσφέρουν αυτό που πραγματικά κάνει την διαφορά: το ξεχωριστό ποδοσφαιρικό ταλέντο. Η πραγματικότητα αποτυπώνεται και στην προσθήκη του 29χρονου δεξιού μπακ Κένι Λαλά από το Στρασβούργο. Εχει το υπόβαθρο ν' αποδειχθεί μια πολύ καλή μεταγραφή. Ο τεχνικός διευθυντής, Βασίλης Τοροσίδης, ήταν επίσης από τα «κλειδιά» της απόκτησης του Σωκράτη Παπασταθόπουλου. Ο Ελληνας κεντρικός αμυντικός θα μπορούσε να είχε επιλέξει την Λάτσιο, που παίζει και στο Champions League, αλλά προτίμησε την επιστροφή στην πατρίδα.

Ο πρώην τεχνικός διευθυντής του Ολυμπιακού και νυν ατζέντης παικτών, Πιέρ Ισά, μιλώντας στη γαλλική εφημερίδα «L' Equipe», υπέδειξε τον Καρεμπέ ως έναν από τους υπεύθυνους για την επιτυχία του Ολυμπιακού. Ο Ισά, είπε, πως στηρίχθηκε πάνω του «για να μεταμορφώσουμε την φιλοσοφία του κλαμπ. Μαζί ποντάραμε στην ακαδημία, στην επένδυση στις εγκαταστάσεις και στραφήκαμε στους παίκτες που θα μπορούσαν ν' αποκτήσουν μεγάλη αξία στη μεταγραφική αγορά όπως ο Μανωλάς (σ.σ. πουλήθηκε στην Ρόμα με 15 εκατ. ευρώ το 2014), ο Μαζουάκου (σ.σ. δόθηκε για 7,1 εκατ. ευρώ στη Γουέστ Χαμ το 2016) και ο Βάις (πουλήθηκε στην Λεκίγια για 5,3 εκατ. ευρώ το 2014)».

Αυτό το μοντέλο παραμένει αποδοτικό. Πολύ περισσότερο, ίσως είναι η μοναδική διέξοδος για μια ελληνική ΠΑΕ να παραμείνει οικονομικά υγιής στον καιρό της πανδημίας του κορονοϊού. Σύμφωνα με την εξειδικευμένη ιστοσελίδα transfermarkt, ο Ολυμπιακός από το 2013 μέχρι σήμερα έχει βάλει στα ταμεία του από την πώληση και τον δανεισμό παικτών παραπάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ.

Με τα μεγάλα ματς, όπως το ντέρμπι κόντρα στον Παναθηναϊκό και τα ευρωπαϊκά με την Αϊντχόφεν (18 και 25/2) για τους «32» του Europa League, να είναι διαδοχικά, ο σύλλογος έστειλε κι άλλο ένα μήνυμα πως προετοιμάζει το μέλλον του, που κάλλιστα μπορεί να έχει πολλές πωλήσεις. Ανανέωσε τις τελευταίες ημέρες τα συμβόλαια του Γιουσέφ Ελ Αραμπί (2022), του Ρούμπεν Σεμέδο (2023), του Γιώργου Μασούρα (2024), του Μαντί Καμαρά (2024), του Ουσεϊνού Μπα (2024), του Λάζαρ Ραντζέλοβιτς (2024), του Μάριου Βρουσάι (2024), του Θανάση Ανδρούτσου (2023), του Πάπε Αμπού Σισέ (2024 – παρόλο που είναι δανεικός στην Σεντ Ετιέν) και του Κωνσταντίνου Τζολάκη (2024). Ολοι τους, σύμφωνα με τις πληροφορίες πήραν αυξήσεις, ενώ τουλάχιστον τρεις μπορούν ν' αποφέρουν μεγάλα ποσά ακόμη και για την εποχή στην αγορά.

Ο Καρεμπέ, όμως, δεν πρωταγωνιστεί μόνο γιατί είναι μέλος του brain trust που χαράζει την αθλητική στρατηγική. Οι παίκτες τον έχουν ως παράδειγμα. Ο εντυπωσιακός Γιάν Εμ' Βιλά, είναι ένας από αυτούς. Ακόμη κι ένας έμπειρος ποδοσφαιριστής όπως ο 30χρονος Γάλλος, με 22 συμμετοχές στην εθνική ομάδα της χώρας του και καριέρα σε συλλόγους στην Ιταλία (Ιντερ), στην Αγγλία (Σάντερλαντ), στην Ρωσία (Ρούμπιν Καζάν) και στην πατρίδα του (Ρεν, Σεντ Ετιέν), στρέφεται στον αθλητικό διευθυντή. «Με ενθαρρύνει. Μου λέει πως είναι πάντα δίπλα μου. Μιλάμε πολύ για ποδόσφαιρο και είναι πραγματική ευχαρίστηση να δέχεσαι συμβουλές από έναν Παγκόσμιο Πρωταθλητή που έχει παίξει στην ίδια θέση που αγωνίζομαι εγώ. Η πόρτα του γραφείου του στο προπονητικό κέντρο είναι πάντα ανοιχτή», δήλωσε στην «L' Equipe».

Το ρόλο του Καρεμπέ στον Ολυμπιακό επαίνεσε και ο Ματιέ Βαλμπουενά μιλώντας στο γαλλικό περιοδικό «France Football». Μάλιστα, δεν διστάζει να πει ότι θα... μπορούσε να τον «αντιγράψει» κιόλας καθως ετοιμάζεται για νέους ρόλους μόλις κρεμάσει τα παπούτσια του. «Θα ήθελα να δουλέψω για έναν σύλλογο, να τον βοηθήσω να μεγαλώσει, να βελτιωθεί, να αυξήσω τη φιλοδοξία του. Γιατί όχι να μην έχω την ευκαιρία να δουλέψω για τον Ολυμπιακό; Ολα είναι πιθανά», ανέφερε.

Το μάτι του Βαλμπουενά «κόβει» ποδοσφαιρικά και έχει κι αυτός διασυνδέσεις στην Γαλλία, όπου ήδη είναι σχολιαστής στο δίκτυο RMC. Κι αν ο Καρεμπέ βοηθήσει να βγουν κι άλλοι... Καρεμπέ που θέλουν να δουλέψουν στον Ολυμπιακό, τότε η «ψαλίδα» με τους ανταγωνιστές του στην Ελλάδα θα παραμείνει τεράστια, όσο εκείνοι δεν βρίσκουν την... ποδοσφαιρική πυξίδα τους.