Κρίσιμος ο Απρίλιος - Έχουν εγκριθεί 5.000 προσλήψεις στην Υγεία
Βασίλης Κικίλιας

Κρίσιμος ο Απρίλιος - Έχουν εγκριθεί 5.000 προσλήψεις στην Υγεία

Την κρισιμότητα του Απριλίου σχετικά με την πορεία της εξάπλωσης του κορονοϊού στην Ελλάδα υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας, τονίζοντας ότι η αυστηρή τήρηση των μέτρων που βρίσκονται σε ισχύ είναι βασικός παράγοντας για την εξέλιξη της νόσου. Παράλληλα, σημείωσε πως μέχρι στιγμής έχουν εγκριθεί περίπου 5.000 θέσεις εργασίας στον τομέα της Υγείας, με 2.000 εξ αυτών να έχουν αναλάβει ήδη τα καθήκοντά τους.

Πιο αναλυτικά, μιλώντας στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» ο κ. Κικίλιας ανέφερε πως «ο Απρίλιος είναι κρίσιμος μήνας για την πορεία της εξάπλωσης του SARS-CoV-2 στην Ελλάδα», σημειώνοντας ότι όσο τηρούμε αυστηρά κοινωνικά και ατομικά μέτρα προστασίας από την πανδημία τόσο περισσότερο θα μπορούμε να αισιοδοξούμε για το μέλλον μας.

Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στις ενέργειες που προηγήθηκαν της πρόσφατης εισαγωγής πέντε τόνων χλωροκίνης στην Ελλάδα από την Ινδία λέγοντας ότι «τα ανακλαστικά μας ήταν άμεσα. Σε συνεργασία με εταιρείες που είχαν εκδηλώσει την πρόθεση να παράγουν χλωροκίνη και με τις συντονισμένες ενέργειες του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων και του υπουργείου Εξωτερικών έγινε δυνατή η προμήθεια 5 τόνων χλωροκίνης από την Ινδία».

Αναφερόμενος στις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με την τύχη των προσληφθέντων υγειονομικών, ο κ. Κικίλιας σημείωσε ότι «το Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει διαχρονικά προβλήματα. Όμως να θυμίσω πως την τετραετία ΣΥΡΙΖΑ καταγράφηκε ανισορροπία προσλήψεων-συνταξιοδοτήσεων: 8.577 αποχωρήσεις αντί 7.205 προσλήψεις. Έχουμε εγκρίνει περίπου 5.000 νέες θέσεις εργασίας, γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό, από τους οποίους 2.000 έχουν αναλάβει υπηρεσία».

Ειδικά για το νοσοκομείο «Σωτηρία» επισήμανε ότι έχουν προσληφθεί και έχουν αναλάβει υπηρεσία 112 νοσηλευτές και 14 γιατροί.

Ορίστηκε 3μελής επιτροπή για την διαχείριση των δωρεών

Δωρητές έχουν ανταποκριθεί και συνεχίζουν να ανταποκρίνονται, στις έκτακτες ανάγκες για την αντιμετώπιση του νέου κορονοϊού.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει ήδη συσταθεί μια ταχεία και διαφανής διαδικασία αποδοχής όλων των δωρεών, τόσο σε είδη νοσοκομειακού εξοπλισμού, όσο και χρηματικών δωρεών.

Ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας «ευχαριστεί όλους τους δωρητές που καθημερινά και γενναιόδωρα προσφέρουν για την αγορά εξοπλισμού, την προμήθεια μέσων ατομικής προστασίας, αλλά και μέσω χρηματικών δωρεών για την αγορά των αναγκαίων ειδών» αναφέρει σε ανακοίνωση του το υπ. Υγείας.

Για την επίσπευση των διαδικασιών, συστήνεται τριμελής Επιτροπή ελέγχου και λογοδοσίας αξιοποίησης χρηματικών δωρεών, με επικεφαλής τον τέως πρόεδρο του ΣτΕ Σωτήρη Ρίζο και μέλη τον πρώην Πρύτανη του ΕΚΠΑ, Καθηγητή Ιατρικής Χρήστο Κίττα και τον Καθηγητή Management & Human Resources του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρη Μπουραντά.

Για την άμεση αξιοποίηση των χρηματικών δωρεών η διαδικασία είναι η εξής όπως αναφέρει το υπουργείο Υγείας:

α) φυσικά ή νομικά πρόσωπα μπορούν να απευθύνουν δήλωση χρηματικής δωρεάς στο υπουργείο Υγείας και στο email [email protected], με σκοπό την αγορά νοσοκομειακού εξοπλισμού, μέσων ατομικής προστασίας και φαρμάκων, για χρήση, από όλες οι δομές Δημόσιας Υγείας.

β) η δήλωση δωρεάς εγκρίνεται από τον υπουργό Υγείας και ορίζεται η ΙΦΕΤ ΑΕ ως αποδέκτης της χρηματικής δωρεάς, που υλοποιεί την προμήθεια σε αναγκαία υλικά.

γ) τα είδη εξοπλισμού αποδίδονται προς τις ΥΠΕ και τα Νοσοκομεία.