Κρεμλίνο, Άγκυρα και Πεκίνο δεν έχουν συγχαρεί ακόμα τον Μπάιντεν

Κρεμλίνο, Άγκυρα και Πεκίνο δεν έχουν συγχαρεί ακόμα τον Μπάιντεν

Αντίθετα με τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου, η Κίνα, η Ρωσία και η Τουρκία δεν έχουν ακόμη συγχαρεί τον Τζο Μπάιντεν για την εκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ.

Το Πεκίνο αρνείται ακόμη να αναγνωρίσει τη νίκη του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές της περασμένης Τρίτης στις ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα. Σε επίσημη δήλωσή της η κινεζική κυβέρνηση ισχυρίστηκε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ δεν έχει κριθεί ακόμη, δείχνοντας προς τη δικαστική οδό που έχει επιλέξει ο Πρόεδρος Τραμπ.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας σχολίασε ότι "το Πεκίνο παρατήρησε πως ο Μπάιντεν διακήρυξε ότι είναι ο νικητής της εκλογής. Αυτό που εμείς μαθαίνουμε είναι ότι το αποτέλεσμα της εκλογής θα κριθεί σύμφωνα με τους αμερικανικούς νόμους και τις διαδικασίες".

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Μόσχα θεωρεί ότι είναι καλύτερα να περιμένει τα επίσημα αποτελέσματα για να σχολιάσει.

Πάντως, για κάθε περίπτωση, πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος Πούτιν έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι θα σεβαστεί την επιλογή του αμερικανικού λαού, «όποια και αν είναι αυτή».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κυριότερος αντιπολιτευόμενος στη Ρωσία, ο Αλεξέι Ναβάλνι, συνεχάρη τον Μπάιντεν, όπως έκανε και ο τελευταίος ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.

Το 2016, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε συγχαρεί τον Ντόναλντ Τραμπ σχεδόν μία ώρα μετά την μετάδοση των προβλέψεων των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης που τον είχαν ανακηρύξει νικητή, όπως γίνεται πάντοτε στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει προβεί σε κάποια επίσημη ανακοίνωση ή δήλωση συγχαρητηρίων προς τον Τζο Μπάιντεν. Την Κυριακή, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι είπε ότι η χώρα του  θα εξακολουθήσει να συνεργάζεται με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση σε θέματα που αφορούν τους δύο συμμάχους στο ΝΑΤΟ.

Μεταξύ των χωρών που ακόμη αποφεύγουν να αναγνωρίσουν τη νίκη Μπάιντεν είναι και το Μεξικό, κάτι που όμως σχετίζεται με τις εξαιρετικά προσεκτικές κινήσεις που επιλέγει να κάνει ο νότιος γείτονας των Ηνωμένων Πολιτειών στην ευαίσθητη σχέση του με την Ουάσινγκτον.

AP Photo/Andrew Harnik