Κρ. Λαγκάρντ: Στο QE βάζει τα ελληνικά ομόλογα η βελτίωση της οικονομίας

Κρ. Λαγκάρντ: Στο QE βάζει τα ελληνικά ομόλογα η βελτίωση της οικονομίας

Την πεποίθησή της ότι τα ελληνικά ομόλογα θα καταστούν επιλέξιμα για το πρόγραμμα αγορών στοιχείων ενεργητικού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (QE) εξέφρασε η επικεφαλής της Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Εφόσον η κατάσταση συνεχίσει να βελτιώνεται και με βάση τα κριτήρια που εφαρμόζουμε για όλες τις αγορές αυτές, είμαι αρκετά σίγουρη ότι και τα ελληνικά ομόλογα θα καταστούν επιλέξιμα», ανέφερε συγκεκριμένα η κ. Λαγκάρντ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, τα ελληνικά ομόλογα δεν είναι σήμερα επιλέξιμα για αγορά, καθώς δεν έχουν την επενδυτική διαβάθμιση που αποτελεί ένα από τα βασικά κριτήρια της ΕΚΤ.

Ενδείξεις σταθεροποίησης της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη

Παράλληλα, η επικεφαλής της ΕΚΤ αναφέρθηκε στην πορεία της οικονομίας της ευρωζώνης, σημειώνοντας ότι η οικονομική ανάπτυξη της «παραμένει χαμηλή, αλλά υπάρχουν ενδείξεις σταθεροποίησής της, παρά το γεγονός ότι η έξαρση του κορονoϊού σκιάζει τον ορίζοντα».

«Παρόλο που παραμένουν μεγάλες οι αβεβαιότητες σχετικά με το παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον, αυτές που αφορούν τις εμπορικές εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας μειώνονται», σημείωσε και πρόσθεσε ότι παραμένουν οι άλλοι κίνδυνοι, όπως η αβεβαιότητα από τον κορονοϊό, διευκρινίζοντας ότι η εσωτερική οικονομία «δείχνει να παραμένει ανθεκτική, με την κατανάλωση να συνεχίζει να αυξάνεται, την ανεργία σε χαμηλό επίπεδο 12 ετών και την απασχόληση σε υψηλά επίπεδα - ρεκόρ».

«Υπάρχουν πρώτες ενδείξεις σταθεροποίησης. Οι πρόδρομοι δείκτες δίνουν μία ελαφρά μεγαλύτερη αισιοδοξία», σημείωσε, προσθέτοντας πάντως ότι παραμένει αδύναμος ο πληθωρισμός και η χαμηλή ανάπτυξη συγκρατεί τη δημιουργία πληθωριστικών πιέσεων, ενώ τα πολύ χαμηλά επιτόκια ενθαρρύνουν πιο ριψοκίνδυνο δανεισμό με αποτέλεσμα την ισχυρή άνοδο στην αγορά ακινήτων, «κάτι που απαιτεί αυξημένη εγρήγορση από την ΕΚΤ», κατέληξε η Λαγκάρντ.