Κρ. Λαγκάρντ: Άμεσα η διανομή των 750 δισ. - Η Ευρώπη χρειάζεται μόνιμο δημοσιονομικό εργαλείο

Κρ. Λαγκάρντ: Άμεσα η διανομή των 750 δισ. - Η Ευρώπη χρειάζεται μόνιμο δημοσιονομικό εργαλείο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα στη διανομή των 750 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, και να συζητήσει τη δημιουργία ενός μόνιμου δημοσιονομικού εργαλείου για όλο το μπλοκ, δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ στην γαλλική εφημερίδα Le Monde.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες βρίσκονται σε διαφωνία σχετικά με λεπτομέρειες του πολυετούς προγράμματος επιδοτήσεων και δανείων, αυξάνοντας τον κίνδυνο τα χρήματα να μην φτάσουν εγκαίρως στις χώρες που τα έχουν περισσότερο ανάγκη.

«Στόχος της Κομισιόν είναι να εκταμιευτούν αυτά τα χρήματα στις αρχές του 2021 και αυτό το χρονοδιάγραμμα θα πρέπει να τηρηθεί», δήλωσε στη γαλλική εφημερίδα η Λαγκάρντ. «Θα πρέπει επίσης να υπάρξει ταχεία πρόοδος στο πολιτικό σκέλος, ιδιαιτέρως στην υιοθέτηση των μέτρων από τα εθνικά κοινοβούλια».

Η Λαγκάρντ πρόσθεσε ότι η οικονομική βοήθεια θα πρέπει να είναι στοχευμένη, διαφορετικά χάνεται στον «διοικητικό λαβύρινθο», και δεν θα καταφέρει να υποστηρίξει τον μετασχηματισμό της πραγματικής οικονομίας στον μετά την πανδημία κόσμο.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τόνισε ότι οι ηγέτες της ΕΕ θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να καταστεί μόνιμο το ταμείο ανάκαμψης, ιδέα-ταμπού σε κάποιες πιο συντηρητικές χώρες, ενώ θα πρέπει επίσης να συζητήσουν έναν μόνιμο προϋπολογισμό για την Ευρωζώνη.

«Θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο τα δημοσιονομικά δίχτυα ασφαλείας που υιοθέτησαν οι κυβερνήσεις κατά τη διάρκεια της κρίσης να μην αποσυρθούν πρόωρα», είπε η Λαγκάρντ.

Σχετικά με τη νομισματική πολιτική, επανέλαβε ότι η εργαλειοθήκη της ΕΚΤ δεν έχει ακόμη εξαντληθεί και θα υπάρξει περαιτέρω ενίσχυση, αν αυτό κριθεί απαραίτητο.