Κορονοϊός: Ένας νεκρός και στο Χονγκ Κονγκ - 427 συνολικά τα θύματα

Κορονοϊός: Ένας νεκρός και στο Χονγκ Κονγκ - 427 συνολικά τα θύματα

Στους 427 έφτασαν οι νεκροί από τον νέο κορονοϊό σε όλη την επικράτεια, σύμφωνα με τη Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας, ενώ το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ξεπέρασε τα 20.400, μετά την καταγραφή 3.235 νέων.

Στην ενημέρωση που κάνει καθημερινά, η Επιτροπή έκανε λόγο για 64 νέους θανάτους εξαιτίας του 2019-nCoV, όλους στην επαρχία Χουμπέι.

Από τους νέους θανάτους, οι 48 καταγράφηκαν στην Ουχάν, την πρωτεύουσα της επαρχίας Χουμπέι και εστία της επιδημίας.

Πρώτος νεκρός στο Χονγκ Κονγκ

Οι αρχές του Χονγκ Κονγκ κατέγραψαν τον πρώτο θάνατο ασθενούς που είχε μολυνθεί από τον κορονοϊό, μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός TVB σήμερα. Πρόκειται για τον δεύτερο θάνατο που καταγράφεται εξαιτίας του 2019-nCoV εκτός της ηπειρωτικής Κίνας.

Σύμφωνα με τις αρχές, ο ασθενής που υπέκυψε, 39 ετών, αντιμετώπιζε επίσης υποκείμενη πάθηση. Στην αυτόνομη περιοχή του Χονγκ Κονγκ έχουν επιβεβαιωθεί 15 κρούσματα, ανάμεσά τους και ένα στο οποίο πιστεύεται ότι ο ιός μεταδόθηκε σε αυτήν.

Την ίδια ώρα μια υπήκοος Νότιας Κορέας επαληθεύτηκε ότι έχει μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό έπειτα από επίσκεψή της στην Ταϊλάνδη, δήλωσαν νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι. Πρόκειται για την πρώτη ξένη επισκέπτρια που προσβάλλεται από τον 2019-nCoV έπειτα από επίσκεψή της στην τουριστική χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας.

Οι αρχές της Μαλαισίας ανακοίνωσαν σήμερα το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του νέου κορονοϊού σε πολίτη της χώρας, ανεβάζοντας την συνολικό αριθμό των ασθενών στους 10. Ένας 41χρονος πολίτης Μαλαισίας ταξίδεψε στη Σιγκαπούρη έπειτα από συνάντηση που είχε τον προηγούμενο μήνα με συναδέλφους του στην Κίνα, ανάμεσά τους και ένας από την Ουχάν, την πόλη που είναι στο επίκεντρο της επιδημίας, Εμφάνισε συμπτώματα στις 29 Ιανουαρίου, σχεδόν μία εβδομάδα αφού επέστρεψε στη Μαλαισία.

Παράλληλα, ένας Βέλγος από τους εννέα που επαναπατρίστηκαν από την Ουχάν της Κίνας την Κυριακή βρέθηκε θετικός στον ιό, ανακοίνωσε σήμερα η υγειονομική υπηρεσία της χώρας.

Δύο νέα κρούσματα στη Γερμανία

Δύο νέα κρούσματα του κορονοϊού επιβεβαιώθηκαν το βράδυ της Δευτέρας, ανεβάζοντας των αριθμό των ασθενών στη Γερμανία σε 12.

Πρόκειται για έναν ακόμη εργαζόμενο της εταιρίας Webasto, στην Βαυαρία, όπου την περασμένη εβδομάδα εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα έπειτα από επίσκεψη κινέζας συνεργάτιδας της εταιρίας, καθώς και για παιδί εργαζόμενου της ίδιας εταιρίας. Θετικές ήταν ήδη οι εργαστηριακές εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκαν ο πατέρας του και η αδελφή του.

Τα δέκα από τα μέχρι στιγμής δώδεκα κρούσματα του κορονοϊού συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με την Webasto, η οποία στο μεταξύ έχει αναστείλει την λειτουργία της προς το παρόν. Η εταιρία επρόκειτο να επαναλειτουργήσει αύριο, αλλά πριν από λίγες ώρες ανακοίνωσε ότι θα παραμείνει κλειστή τουλάχιστον έως τις 11 Φεβρουαρίου, όταν θα συμπληρωθούν 14 ημέρες (η περίοδος επώασης του 2019-nCoV) από το πρώτο κρούσμα.

 6,8 δισ. δολάρια διατέθηκαν στην Κίνα μέχρι το βράδυ της Κυριακής

Το Πεκίνο διέθεσε συνολικά 47 δισεκατομμύρια γουάν (περίπου 6,8 δισεκατομμύρια δολάρια) μέχρι τα μεσάνυχτα της 2ας Φεβρουαρίου, για την πρόληψη της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού και τον έλεγχο της, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Τα κονδύλια διατέθηκαν για την παροχή ιατρικών υπηρεσιών, αλλά και για την χορήγηση προσωρινών αποζημιώσεων στο ιατρικό προσωπικό και στο προσωπικό της πρόληψης εξάπλωσης επιδημιών, όπως επίσης και για την αγορά ιατρικού και εξοπλισμού και αντιδραστηρίων διάγνωσης, όπως έκανε γνωστό το υπουργείο των Οικονομικών.

Ξεκίνησε επιχείρηση εκκένωσης Ρώσων πολιτών από την Ουχάν  

Τα πρώτα λεωφορεία με Ρώσους πολίτες, που αποφάσισαν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, έφθασαν σήμερα το βράδυ (τοπική ώρα) στο αεροδρόμιο «Τανχέ» της πόλης Ουχάν που είναι το διοικητικό κέντρο της επαρχίας Χουμπέι ( Κεντρική Κίνα), μεταδίδει το πρακτορείο TASS από το Πεκίνο επικαλούμενο Ρώσο πολίτη που αναχωρεί από την Ουχάν.

Οι Ρώσοι πολίτες, όπως και οι πολίτες άλλων χωρών που απομακρύνονται με μεταγωγικά αεροσκάφη της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας από την Κίνα, θα εγκατασταθούν προσωρινά στην περιοχή της Τιουμέν στην Σιβηρία, όπου θα παραμείνουν σε συνθήκες καραντίνας, δήλωσε η αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Τατιάνα Γκόλικοβα.

Στο μεταξύ ο Ρώσος πρέσβης στο Πεκίνο Αντρέι Ντενίσοφ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, δήλωσε η Ρωσία έλαβε μερικά αιτήματα από πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ζουν στην Ουχάν, οι οποίοι ζητούν να τους πάρουν από την πόλη.

«Πρόκειται για ένα λεπτό ζήτημα, αλλά οι εταίροι μας που έφθαναν συχνά εδώ έπαιρναν με τα αεροπλάνα όσους έτυχε να βρουν και αναχωρούσαν», δήλωσε ο Ντενίσοφ και προσέθεσε ότι «παρά πολλοί πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης απευθύνονται σε εμάς, επειδή ίσως να τους ξέχασαν ή δεν τους υπολόγισαν».

Διαβάστε ακόμα:

3.700 άνθρωποι σε καραντίνα σε κρουαζιερόπλοιο στα ανοικτά του Τόκιο

Κορονοϊός και Έμπολα φέρνουν αλλαγές στον ΠΟΥ