Κορονοϊός: Σ. Τσιόδρας: «Σε 2 εβδομάδες ακριβής εικόνα για την πορεία της πανδημίας»

Σ. Τσιόδρας: «Σε 2 εβδομάδες ακριβής εικόνα για την πορεία της πανδημίας»

Ακόμα 31 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού Covid-19 εντοπίστηκαν στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο, με τον συνολικό αριθμό που νοσούν να ανέρχεται πλέον στους 495, σύμφωνα με την ενημέρωση του κ. Τσιόδρα. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας ανέφερε ότι τρεις ασθενείς, δύο στην Κοζάνη και ένας στην Αθήνα, με υποκείμενα νοσήματα έχασαν τη ζωή τους από τον κορονοϊό κατά το τελευταίο 24ωρο αυξάνοντας τον αριθμό των θυμάτων σε εννέα.

Την ίδια στιγμή, σε νοσοκομεία της Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πατρών νοσηλεύονται 90 ασθενείς, οι 20 εξ αυτών στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας διασωληνωμένοι, ενώ  19 ασθενείς έχουν λάβει εξιτήριο. Ο μέσος όρος της ηλικίας όσων είναι διασωληνωμένοι τα 72 έτη. Σύμφωνα με τον Σωτήρη Τσιόδρα όλοι λαμβάνουν αντιική θεραπεία, ενώ μέχρι στιγμής 19 άτομα πήραν εξιτήριο.

Όσον αφορά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, τα απροσδιόριστης πηγής μόλυνσης ανήλθαν στα 84 από τα 72 που ήταν χτες.

Ο κ.Τσιόδρας επισήμανε ότι σε όλο τον κόσμο εκτιμάται ότι καταγράφεται μόλις το 15% των πραγματικών κρουσμάτων, ενώ η Ευρώπη βρίσκεται στην καρδιά της πανδημίας με το 50% των θανάτων από τον κορονοϊό στον κόσμο να βρίσκονται στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας επανέλαβε την έκκληση για περιορισμό των μετακινήσεων και καυτηρίασε τη σημερινή εικόνα  εξόδου στις εθνικές οδούς. Πρόσθεσε ότι είναι απαράδεκτο νησιά να έρχονται σε επαφή με τον κορονοϊό από επισκέπτες και σημείωσε ότι στην Αθήνα και την Αττική εντοπίζονται τα περισσότερα κρούσματα του κορονοϊού. 

«Δεν μπορεί να έχουμε περίπτωση στα Δωδεκάνησα και η μόνη επαφή με τη νόσο να είναι επισκέπτης από την Αθήνα», τόνισε ο κ. Τσιόδρας. «Το ελάχιστο που μπορείτε να κάνετε είναι να μην έρθετε με κανέναν σε επαφή εκεί που ταξιδεύετε. Δεν είναι διακοπές. Αυτές οι συμπεριφορές δυσκολεύουν την προσπάθειά μας. Πόσες φορές πρέπει άραγε να το ξαναπώ», ανέφερε.

Ο κ. Τσιόδρας  επανέλαβε ότι το κύριο μήνυμα  είναι «μένω στο σπίτι αν έχω ήπια συμπτώματα, δεν υπάρχει ανάγκη εργαστηριακού ελέγχου σε νέους, υγιείς αλλά και όσους έχουν ήπια συμπτώματα».

Όσον αφορά τις προβλέψεις για την πορεία της επιδημίας, ο Σ. Τσιόδρας διευκρίνισε ότι «η πρόβλεψή μας παραμένει σταθερή για την πορεία της νόσου στην πατρίδα μας. Το αν αυτό αλλάξει εξαρτάται από την ακρίβεια με την οποία θα εφαρμόσουμε τα μέτρα του αυτοπεριορισμού». Εξήγησε ότι σε δυο εβδομάδες θα έχουμε ακριβή εικόνα της κατάστασης και είπε ότι δυο παραμένουν οι στόχοι του σχεδιασμού, να μην νοσήσουν οι ομάδες υψηλού κινδύνου και να μην νοσήσουμε όλοι μαζί.