31 νέα κρούσματα - Στα 418 συνολικά στην Ελλάδα
Κορονοϊός

31 νέα κρούσματα - Στα 418 συνολικά στην Ελλάδα

Στα 418 ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού Covid-19 στην Ελλάδα, καθώς εντοπίστηκαν ακόμα 31 νέες περιπτώσεις ασθενών το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, Σ. Τσιόδρα.

Παράλληλα, σε νοσοκομεία της Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πατρών νοσηλεύονται 79 ασθενείς, οι 13 εξ αυτών στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας διασωληνωμένοι. Όσον αφορά στα επιβεβαιωμένα κρούσματα, τα απροσδιόριστης πηγής μόλυνσης ανήλθαν στα 64 από τα 60 που ήταν χτες.

Ο κ. Τσιόδρας σημείωσε πάντως ότι η αρμόδια επιστημονική επιτροπή που εφαρμόζει στατιστικά - μαθηματικά μοντέλα εκτιμά ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.000 με 3.000, τονίζοντας ως εκ τούτου εκ νέου ότι όλοι πρέπει να λειτουργούμε και να συμπεριφερόμαστε σα να έχουμε κορονοϊό προκειμένου να πρέπει να προστατεύσουμε τους τους γύρω μας.

Αναφερόμενος στη θεραπεία των ασθενών που νοσούν βαριά ο κ. Τσιόδρας είπε ότι, στην Ελλάδα εφαρμόζουμε, όσον αφορά τη θεραπεία, και κάποια από τα μοντέλα της Γαλλίας, που όπως φάνηκε σε πρόσφατη μελέτη οδήγησαν σε αρνητικοποίηση το 96% των ασθενών που την ακολούθησε.

Καλά νέα είχε και από την Κίνα όπου, όπως ανέφερε, υπάρχει θεραπεία με χρήση νέου φαρμάκου, η οποία έδειξε αρνητικοποίηση στον ιό εντός τεσσάρων ημέρων από τη λήψη του.

Όσον αφορά τα τεστ ανίχνευσης του ιού και τον θόρυβο που δημιουργήθηκε τις τελευταίες ημέρες και από επιστολές άλλων επιστημόνων προς την επιτροπή, που υποστηρίζουν ότι είναι απειροελάχιστα τα τεστ που γίνονται και ότι ο έλεγχος δεν αποδίδει την πραγματική εικόνα της διασποράς του ιού στην κοινότητα, ο κ. Τσιόδρας είπε ότι αυτές οι «δραματικές επιστολές είναι fake news» και τους κάλεσε «να μην διασπείρουν λάθος μηνύματα και προκαλούν επιδημία φόβου και πανικού».

Ο ίδιος ενημέρωσε ότι έχουν ελεγχθεί περισσότερα από 6.000 δείγματα, επισημαίνοντας ωστόσο ότι ένα τεστ μπορεί να βγει αρνητικό αν ο ασθενής βρίσκεται στο στάδιο της επώασης του ιού.

Ο Σ. Τσιόδρας ανέφερε ακόμα ότι σε όλο τον κόσμο υποκαταγράφεται η πορεία της επιδημίας, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι μόνο στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess ξέρουμε ακριβώς την πορεία του νέου κορονοϊού.