7ος χρόνος, ημέρα 2062η
Πέμπτη, 24 Ιουνίου 2021

Ισραήλ: Κοντά σε σχηματισμό κυβέρνησης ο Λαπίντ μετά τη συμφωνία με τον Μπενέτ

Κοντά σε σχηματισμό κυβέρνησης ο Λαπίντ μετά τη συμφωνία με τον Μπενέτ
Yonatan Sindel/Pool via AP

Ο πολιτικός αντίπαλος του Μπέντζαμιν Νετανιάχου και ηγέτης του κόμματος της ριζοσπαστικής δεξιάς Yamina, Νάφταλι Μπενέτ ανακοίνωσε χθες ότι θα συνεργασθεί με τον ηγέτη της ισραηλινής αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, με στόχο το τέλος της εποχής του σημερινού πρωθυπουργού.

«Ανακοινώνω ότι θα κάνω τα πάντα για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας με τον φίλο μου Γιαΐρ Λαπίντ», δήλωσε ο Μπενέτ.

Ο Λαπίντ ηγέτης του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος Yesh Atid (Υπάρχει Μέλλον), έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στις αρχές Μαΐου από τον πρόεδρο της χώρας Ρόιβεν Ριβλίν, μετά την αποτυχία του Νετανιάχου να σχηματίσει κυβέρνηση, ενέτεινε τις τελευταίες ημέρες τις διαπραγματεύσεις με τα κόμματα του ισραηλινού κοινοβουλίου.

Αν και η συμφωνία με τον Λαπίντ ακουγόταν ευρέως ότι οριστικοποιήθηκε πριν ξεσπάσουν οι εχθροπραξίες τη 10η Μαΐου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, ο Μπένετ δήλωσε κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών ότι εγκαταλείπει τις προσπάθειες για σχηματισμό συνασπισμού με την κεντρώα και την αριστερή παράταξη.

Εναλλασσόμενη πρωθυπουργία 

Στο πλαίσιο μιας συμφωνίας κατανομής της εξουσίας, ο Μπενέτ με τις έξι έδρες που διαθέτει το κόμμα του, θα μπορούσε να αντικαταστήσει τον Νετανιάχου, ηγέτη του κόμματος Likud, στην πρωθυπουργία, η οποία σε δεύτερο στάδιο θα περάσει στον Λαπίντ, υπό ένα σχήμα εναλλασσόμενης πρωθυπουργίας.
Το σενάριο προβλέπει «ή την διεξαγωγή μιας πέμπτης εκλογικής αναμέτρησης ή κυβέρνηση εθνικής ενότητας», δήλωσε ο Μπενέτ εξηγώντας την απόφασή του να συνεργασθεί σε κυβέρνηση συνασπισμού με τον Γιαΐρ Λαπίντ.

Νετανιάχου: Κίνδυνος για την ασφάλεια του Ισραήλ μία κυβέρνηση υπό τον Λαπίντ

Το σχέδιο σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας υπό την ηγεσία του Λαπίντ θα συνιστούσε «κίνδυνο για την ασφάλεια του Ισραήλ», προειδοποίησε ο απερχόμενος πρωθυπουργός.  «Η κυβέρνηση αυτή θα συνιστά κίνδυνο για την ασφάλεια του κράτους του Ισραήλ. Πρόκειται για την απάτη του αιώνα», δήλωσε ο ηγέτης του Likud μετά την ανακοίνωση του Μπενέτ ότι έχει την πρόθεση να συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνασπισμού.

Όπως σημειώνουν αναλυτές, ένας συνασπισμός κατά του Νετανιάχου θα είναι εύθραυστος και θα χρειασθεί τη στήριξη των αράβων βουλευτών του ισραηλινού κοινοβουλίου, οι οποίοι αντιτίθενται στην ατζέντα του Μπενέτ, που περιλαμβάνει εντατικοποίηση της οικοδόμησης εβραϊκών οικισμών στην Δυτική Όχθη και την μερική της προσάρτηση.

Ισραηλινοί πολιτικοί σχολιαστές όμως προειδοποιούν πως τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο. «Η κυβέρνηση αλλαγής εναντίον του Νετανιάχου δεν είναι ακόμα τετελεσμένο γεγονός», γράφει σήμερα ο πολιτικός αρθρογράφος Γιόσι Βέρτερ στην αριστερή εφημερίδα Haaretz.

Αυτό γιατί υπάρχει η πιθανότητα βουλευτές είτε του κόμματος New Hope του Γιδεόν Σάαρ είτε του κόμματος του Μπενέτ να απέχουν από την ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση.

Εάν ο 57χρονος Λαπίντ δεν καταφέρει να ανακοινώσει το σχηματισμό κυβέρνησης έως την Τετάρτη, είναι πιθανή η διεξαγωγή της πέμπτης κατά σειρά από τον Απρίλιο του 2019 εκλογικής αναμέτρησης στο Ισραήλ, προοπτική που ο ίδιος ο Μπένετ έχει δηλώσει πως θέλει να αποφύγει.