7ος χρόνος, ημέρα 2150η
Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2021

Κομισιόν: Επιστρέφει η οικονομική εμπιστοσύνη στην Ελλάδα στα επίπεδα προ πανδημίας

Κομισιόν: Επιστρέφει η οικονομική εμπιστοσύνη στην Ελλάδα στα  επίπεδα προ πανδημίας
eurokinissi

Θετικά για την Ελλάδα είναι τα στοιχεία της μηνιαίας έρευνας της Κομισιόν για τον δείκτη οικονομικής εμπιστοσύνης παρά το γεγονός ότι ο δείκτης στην ευρωζώνη μειώθηκε στις 117,5 μονάδες έναντι 119 μονάδων τον Ιούλιο, χώρα μας  ανέβηκε από το 111,2 στο 113,0.

Μάλιστα, ο δείκτης, όπως επισήμανε και ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, βρίσκεται κοντά στο προηγούμενο υψηλό, στα επίπεδα προ της πανδημίας, ενώ ρεκόρ δεκαετιών σημειώθηκε στη μεταποίηση.

Ικανοποίηση για τα στοιχεία εξέφρασε και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σχολιάζοντας ότι άγγιξε «το ιστορικό υψηλό 20ετίας, που σημειώθηκε τον Φεβρουάριο 2020, λίγο πριν την έναρξη της πανδημίας.  Η εξέλιξη αυτή αποτελεί ένα ακόμη δείγμα ισχυρής ανάκαμψης για το 2021». 

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο δείκτης, παρά την πτώση, παραμένει σε υψηλό επίπεδο. Το προηγούμενο διάστημα, το οικονομικό κλίμα επλήγη λόγω της πτώσης της εμπιστοσύνης στις υπηρεσίες και τη βιομηχανία, αλλά και μεταξύ των καταναλωτών, με τους κλαδικούς δείκτες στις κατασκευές και το λιανικό εμπόριο να σημειώνουν άνοδο.

Μεγάλη είναι η πτώση σε Γαλλία και Ολλανδία, ενώ μικρότερη ήταν σε Ιταλία, Πολωνία και Ισπανία. Στη Γερμανία, ο δείκτης έμεινε πρακτικά αμετάβλητος.

Ο δείκτης προσδοκιών για την απασχόληση βελτιώθηκε περαιτέρω, αγγίζοντας υψηλό σχεδόν τριών ετών, συγκεκριμένα από τον Νοέμβριο του 2018