Κλινικές δοκιμές για νέο εμβόλιο κατά του Covid-19 ξεκινούν οι Sanofi-GSK

Κλινικές δοκιμές για νέο εμβόλιο κατά του Covid-19 ξεκινούν οι Sanofi-GSK

Η γαλλική φαρμακοβιομηχανία Sanofi σε συνεργασία με την βρετανική GlaxoSmithKline ανακοίνωσαν ότι ξεκίνησαν κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους για το υποψήφιο εμβόλιο κατά του Covid-19 που αναπτύσσουν και βασίζεται σε πρωτεΐνες, με στόχο να φτάσουν στο στάδιο των τελικών δοκιμών έως τον Δεκέμβριο.

Σε περίπτωση που τα αποτελέσματα είναι θετικά, η Sanofi και η GSK ελπίζουν ότι το εμβόλιο θα λάβει έγκριση μέσα στο πρώτο μισό του 2021.

Οι κλινικές δοκιμές βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη φάση ½ της έρευνας, που αξιολογεί την ασφάλεια, την ανεκτικότητα και την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος που προκαλεί το εμβόλιο σε 440 υγιείς ενήλικες σε 11 ερευνητικές τοποθεσίες στις ΗΠΑ.

Το υποψήφιο εμβόλιο χρησιμοποιεί την ίδια τεχνολογία ανασυνδυασμένης προωτεΐνης με ένα από τα εμβόλια κατά της εποχικής γρίπης της Sanofi, που συνδυάζεται με ένα ανοσοενισχυτικό της GSK.

Οι δύο εταιρείες προετοιμάζονται ώστε να μπορούν να παράγουν έως και 1 δισεκατομμύριο δόσεις το 2021.

Η γαλλική φαρμακοβιομηχανία αναπτύσσει και ένα δεύτερο υποψήφιο εμβόλιο σε συνεργασία με την αμερικανική εταιρεία Translate Bio, το οποίο βασίζεται στην τεχνολογία mRNA.

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters την προηγούμενη εβδομάδα, ο CEO της Sanofi Πολ Χάντσον δήλωσε ότι τα αποτελέσματα των προκλινικών δοκιμών έχουν αυξήσει την αισιοδοξία της εταιρείας για την αποτελεσματικότητα των δύο υποψήφιων εμβολίων κατά του Covid-19.