7ος χρόνος, ημέρα 2223η
Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου 2021

Κλιματική αλλαγή - ΗΠΑ: Υπό έρευνα πετρελαϊκές εταιρείες για παραπληροφόρηση

Κλιματική αλλαγή - ΗΠΑ: Υπό έρευνα πετρελαϊκές εταιρείες για παραπληροφόρηση
APimages

Δημοκρατικοί βουλευτές ζήτησαν την Πέμπτη από τους γενικούς διευθυντές τεσσάρων μεγάλων πετρελαϊκών εταιριών και δύο ομάδων άσκησης πίεσης να καταθέσουν τον επόμενο μήνα για το αν ο κλάδος πρωτοστάτησε σε προσπάθεια παραπλάνησης της κοινής γνώμης και παρεμπόδισης της δράσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας της Βουλής των Αντιπροσώπων Κάρολιν Μαλόνεϊ και ο Ρο Κάνα, πρόεδρος της υποεπιτροπής για το Περιβάλλον, έστειλαν επιστολές στους γενικούς διευθυντές των εταιριών Exxon Mobil Corp, Chevron Corp, BP USA και Royal Dutch Shell Oil Co, καλώντας τους να εμφανιστούν σε δημόσια ακρόαση στις 28 Οκτωβρίου και να προσκομίσουν ηλεκτρονικά μηνύματα και έγγραφα.

Παράλληλα, έστειλαν αιτήματα ακρόασης στους επικεφαλής δύο λόμπι, στο the American Petroleum Institute (API) και το Εμπορικό Επιμελητήριο, όπως πρώτοι ανέφεραν οι The New York Times».

«Σχεδιάζω να φτάσω σε βάθος για το πως οι εταιρίες ορυκτών καυσίμων μάζεψαν τρισεκατομμύρια δολάρια από κέρδη διακινδυνεύοντας τον πλανήτη και την υγεία μας, ενώ διέσπειραν αμφιβολίες και παραπληροφόρηση σχετικά με τους κινδύνους από τα ορυκτά καύσιμα», δήλωσε η Μαλόνεϊ μέσω εκπροσώπου της.

Το κείμενο των επιστολών επικαλέστηκε μία μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Climatic Change, σύμφωνα με την οποία 91 δεξαμενές σκέψης και οργανισμοί συνηγορίας που υποβάθμισαν την παγκόσμια υπερθέρμανση του πλανήτη, χρηματοδοτήθηκαν από την Exxon και βιομηχανικούς ομίλους.

Τα αιτήματα εστάλησαν μήνες μετά τη δημοσίευση ενός βίντεο τον Ιούνιο, στο οποίο ένας λομπίστας της Exxon λέει ότι η δημόσια υποστήριξη της εταιρίας σε έναν φόρο στον άνθρακα, ήταν ένα τέχνασμα, επειδή το σχέδιο για έλεγχο της κλιματικής αλλαγής δεν θα αποκτούσε ποτέ αρκετή πολιτική υποστήριξη για την υιοθέτησή του. Την ημέρα που προβλήθηκε το βίντεο, ο Ντάρεν Γουντς πρόεδρος και γενικός διευθυντής της Exxon, καταδίκασε τα σχόλια του λομπίστα.

Επίσης, τα αιτήματα εστάλησαν σε μια περίοδο στην οποία οι Δημοκρατικοί επιδιώκουν την ψήφιση μέτρων για το κλίμα σε ένα μεγάλο νομοσχέδιο δαπανών, ενώ μερικά από τα μέτρα αυτά προκαλούν την αντίθεση συμφερόντων που συνδέονται με τη βιομηχανία των ορυκτών καυσίμων επειδή είναι ενδεχόμενο να αυξήσουν το κόστος των γεωτρήσεων και των εξορύξεων.

Η Exxon ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να επικοινωνεί με το προσωπικό της αναφερόμενης επιτροπής σχετικά με τα αιτήματά της.

Η Chevron ανακοίνωσε ότι εξετάζει την επιστολή της επιτροπής.

Η Shell ανακοίνωσε ότι προσβλέπει στη συνεργασία της με την επιτροπή και ότι υποστηρίζει τη μετάβαση σε ένα μέλλον με λιγότερη χρήση άνθρακα.

Η BP ανακοίνωσε ότι έλαβε την επιστολή και ότι υποστηρίζει πολιτικές υπέρ της μετάβασης σε ένα κόσμο καθαρών μηδενικών εκπομπών άνθρακα μέχρι το 2050.

Η εκπρόσωπος της API Μπέθανι Άρονχαλτ δήλωσε ότι ο οργανισμός της καλωσορίζει την ευκαιρία για να καταθέσει «και να προωθήσει τις προτεραιότητες μας για την τιμολόγηση του άνθρακα, τη θέσπιση κανονισμών για το μεθάνιο και την αξιόπιστη παραγωγή αμερικανικής ενέργειας».

Εκπρόσωπος του Εμπορικού Επιμελητηρίου δήλωσε ότι ο οργανισμός πιστεύει πως η απραξία στην κλιματική αλλαγή δεν αποτελεί επιλογή και ότι συνεργάζεται με τους βουλευτές για την εξεύρεση λύσεων, ιδίως στο διακομματικό νομοσχέδιο για τις υποδομές.

Πηγή: Reuters