Στις φλόγες οι ΗΠΑ: Δύο νεκροί στις διαδηλώσεις για τον Φλόιντ

Στις φλόγες οι ΗΠΑ: Δύο νεκροί στις διαδηλώσεις για τον Φλόιντ

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις δείχνει να παίρνει η υπόθεση της δολοφονίας του αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικούς στη Μινεάπολη των ΗΠΑ, με δύο ακόμα ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους από πυροβολισμούς το τελευταίο 24ωρο, στο πλαίσιο των βίαιων διαδηλώσεων που εκτυλίσσονται σε ολόκληρη τη χώρα.

Ειδικότερα, μετά τον 19χρονο διαδηλωτή που πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων την Παρασκευή το βράδυ στο κέντρο του Ντιτρόιτ, έγινε γνωστό ότι έπεσε νεκρός από σφαίρες και ομοσπονδιακός αστυνομικός στο Όκλαντ.

Όσον αφορά το περιστατικό στο Όκλαντ, η τοπική αστυνομία ενημέρωσε το CNN ότι δύο αξιωματικοί της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας υπέστησαν τραύματα από πυροβολισμούς την Παρασκευή το βράδυ κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, με τον ένα εξ αυτών να υποκύπτει λίγο αργότερα στα τραύματά του.

Όπως ενημέρωσαν οι αστυνομικές αρχές του Όκλαντ, περίπου 7.500 διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους της πόλης για να διαδηλώσουν για το θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ. Κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων έλαβαν χώρα περιστατικά βίας, με τους διαδηλωτές να προξενούν ζημιές στην πόλη. Μεταξύ άλλων υπήρξαν αναφορές βανδαλισμού, πλιάτσικου σε καταστήματα, πυρκαγιών και επιθέσεων σε αστυνομικούς.

Νωρίτερα σήμερα είχε γίνει γνωστό ότι ένας 19χρονος διαδηλωτής έχασε τη ζωή του όταν δέχθηκε πυροβολισμούς κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων για τον θάνατο του Τζόρτζ Φλόιντ, σε περιστατικό για το οποίο δεν έχουν υπάρξει περισσότερες λεπτομέρειες προς το παρόν.

Όπως μετέδωσαν αμερικανικά ΜΜΕ, η τοπική αστυνομία δήλωσε ότι ο άνδρας πυροβολήθηκε στις 11:30 μ.μ. από έναν άγνωστο ύποπτο που επέβαινε σε ένα σε ένα γκρι SUV. Ο ύποπτος μετέβη στην περιοχή, πυροβόλησε στο πλήθος και στη συνέχεια διέφυγε. Το θύμα μεταφέρθηκε σε τοπικό νοσοκομείο όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Ένταση σε ολόκληρη τη χώρα

Την ίδια ώρα σε κλοιό διαδηλώσεων βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος των ΗΠΑ, με πολίτες να βγαίνουν στους δρόμους σε παραπάνω από 20 πολιτείες και να σημειώνονται περιστατικά έντονης βίας.

Μεταξύ άλλων, κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε την πόλη του Πόρτλαντ ο δήμαρχός της Τεντ Γουίλερ, με απαγόρευση της κυκλοφορίας έως τις 6 η ώρα τα ξημερώματα , έπειτα από σειρά καταστροφών που προκάλεσαν διαδηλωτές.

Στην Φοίνιξ διαδηλωτές βανδάλισαν καταστήματα και αυτοκίνητα, ενώ στο Χιούστον του Τέξας οι αστυνομία συνέλαβε σχεδόν 200 ανθρώπους με τέσσερις αστυνομικούς να έχουν υποστεί ελαφρά τραύματα σε συγκρούσεις.

Στην Ατλάντα διαδηλωτές πέταξαν αντικείμενα στην είσοδο των γραφείων του CNN και έκαψαν ένα αυτοκίνητο της αστυνομίας με τον κυβερνήτη της πολιτείας της Τζόρτζια, Μπράιαν Κέμπ, να κηρύττει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να καλεί την Εθνική Φρουρά.

Στο Μπρούκλιν διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία, ενώ ένας γερουσιαστής και μέλος του κοινοβουλίου δέχθηκε σπρέι πιπεριού από τις αστυνομικές δυνάμενος. 

Στο Λούισβιλ του Κεντάκι, ομάδα ατόμων έβαλε φωτιά στην Αίθουσα της Δικαιοσύνης και στην Καλιφόρνια πολίτες έκλεισαν τέσσερις αυτοκινητόδρομους.

Τέλος, στην Μινεάπολη, την πόλη όπου έχασε τη ζωή του ο Τζορτζ Φλόιντ, πολίτες αψήφισαν την απαγόρευση κυκλοφορίας και βγήκαν στους, με τον κυβερνήτη της Μινεσότα, Τιμ Γουόλς, να δηλώνει ότι κατάσταση παραμένει «εξαιρετικά επικίνδυνη», επισημαίνοντας ότι πρόκειται για την μεγαλύτερη κινητοποίηση πολιτών στην ιστορία της πολιτείας. Στο μεταξύ οι αστυνομικές αρχές έχουν προχωρήσει σε τουλάχιστον 50 συλλήψεις.

Διαδήλωση και στον Λευκό Οίκο

Διαδήλωση από εκατοντάδες πολίτες πραγματοποιήθηκε χτες βράδυ και μπροστά στον Λευκό Οίκο.

Κρατώντας πλακάτ με συνθήματα όπως «Σταματήστε να μας δολοφονείτε» ή «Η ζωή των μαύρων μετράει», οι διαδηλωτές απαίτησαν «δικαιοσύνη για τον Τζορτζ Φλόιντ» μπροστά στην επίσημη κατοικία του προέδρου της χώρας, Ντόναλντ Τραμπ.

Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά του Τραμπ, ενώ σε άλλο σημείο επιτέθηκαν εναντίον τηλεοπτικού συνεργείου που τραβούσε σχετικά πλάνα.

Επίσης εκτόξευσαν εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας μπουκάλια με νερό απαντώντας στη ρίψη χημικών.

Νέο βίντεο δείχνει τρεις αστυνομικούς να πατάνε τον Τζ. Φλόιντ

Παράλληλα, στη δημοσιότητα δόθηκε τις τελευταίες ώρες νέο βίντεο από τη δολοφονία του αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ κατά τη σύλληψή του, το οποίο δείχνει τρεις αστυνομικούς να γονατίζουν και να πατάνε το θύμα προτού καταλήξει.

Η γωνία λήψης στο νέο βίντεο δείχνει ότι πέρα από τον αποτεχθέντα πλέον αστυνομικό Ντέρεκ Τσάβιν, που πατούσε στο λαιμό και με τα δύο γόνατα τον δεμένο με χειροπέδες στο έδαφος Φλόιντ και ο οποίος συνελήφθη χτες με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας τρίτου βαθμού, δύο ακόμα  αστυνομικοί έχουν γονατίσει πάνω στο σώμα του αφροαμερικανού ο οποίος τους λέει ότι δεν μπορεί να ανασάνει.

Το αρχικό βίντεο που μαγνητοσκοπήθηκε από διερχόμενους το βράδυ της Δευτέρας έδειχνε τον Φλόιντ, με το πρόσωπο στο πεζοδρόμιο και χειροπέδες περασμένες πισθάγκωνα, να επαναλαμβάνει «δεν μπορώ να αναπνεύσω, σε παρακαλώ, δεν μπορώ να αναπνεύσω» καθώς ο λευκός αστυνομικός Ντέρεκ Τσάβιν πιέζε το γόνατά του στον σβέρκο του.

Αφού το βίντεο αυτό διαδόθηκε ευρύτατα, διαδηλώσεις και βίαιες ταραχές ξέσπασαν στη Μινεάπολη, αρχικά στην περιοχή όπου βρίσκεται το αστυνομικό τμήμα των τεσσάρων αστυνομικών που συμμετείχαν στο περιστατικό, και στη συνέχεια και σε άλλες πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα.

Σημειώνεται ότι ο αστυνομικός που εμφανιζόταν στο αρχικό βίντεο να πατάει στο λαιμό τον Φλόιντ και ο οποίος αποτάχθηκε από το σώμα, ο Ντέρεκ Τσάβιν, έχει συλληφθεί και όπως έγινε γνωστό διερευνάται υπό την κατηγορία της ανθρωποκτονίας τρίτου βαθμού. 

Σύμφωνα με τη δικογραφία που σχηματίστηκε, ο Τσάβιν πατούσε τον λαιμό του Τζ. Φλόιντ για συνολικά 8 λεπτά και 46 δευτερόλεπτα, ενώ για 2 λεπτά και 53 δευτερόλεπτα εξ αυτών ο Φλόιντ είχε ήδη χάσει τις αισθήσεις του.

Από την πλευρά της, η οικογένεια του 46χρονου Τζορτζ Φλόιντ, σε ανακοίνωσή της ανέφερε πως «θέλουμε να του απαγγελθεί δίωξη για ανθρωποκτονία πρώτου βαθμού (σ.σ. εκ προθέσεως και εκ προμελέτης). Και θέλουμε να δούμε και τους άλλους αστυνομικούς (που ενέχονται στην υπόθεση) να συλλαμβάνονται».