«Κλειδώνουν» τα μέτρα για Αττική - Σε εξέλιξη η συνεδρίαση των ειδικών, στις 6 μ.μ. οι ανακοινώσεις

«Κλειδώνουν» τα μέτρα για Αττική - Σε εξέλιξη η συνεδρίαση των ειδικών, στις 6 μ.μ. οι ανακοινώσεις

Καθεστώς σκληρού lockdown εισηγούνται οι λοιμωξιολόγοι της επιτροπής για τον κορονοϊό, καθώς όλα δείχνουν ότι το λεκανοπέδιο Αττικής θα βρεθεί και πάλι στο «κόκκινο». Υπό το φόβο νέας έκρηξης των κρουσμάτων, οι ειδικοί προτείνουν στην κυβέρνηση τη λήψη άμεσων και «σκληρών» μέτρων, με τα θέματα που έχουν πέσει στο τραπέζι να αφορούν «πάγωμα» ανοίγματος των σχολείων και απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα. Τις τελικές αποφάσεις θα ανακοινώσει το απόγευμα στην τακτική ενημέρωση ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Ως πιθανά μέτρα εξετάζονται η αναστολή λειτουργίας Γυμνασίων και Λυκείων (εκτός από τη Γ' Λυκείου) για μία εβδομάδα, η απαγόρευση μετακινήσεων από δήμο σε δήμο, ή από τομέα σε τομέα, η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα καθώς και η αναστολή πραγματοποίησης θρησκευτικών τελετών. Σημειώνεται ότι τα δημοτικά, τα νηπιαγωγεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί θα συνεχίσουν κανονικά τη λειτουργία τους. 

Όσον αφορά το λιανικό εμπόριο, όλα δείχνουν ότι η αγορά επιστρέφει σε καθεστώς click away και ειδικά για τα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης σε click in shop. «Ανοίγουμε δραστηριότητες όταν τα κρούσματα υποχωρούν, τις περιορίζουμε όταν αυτά αναζωπυρώνονται. Κρατάμε τις απαραίτητες ισορροπίες ανάμεσα στις ανάγκες της δημόσιας υγείας και της εθνικής οικονομίας, αποφασίζοντας κάθε εβδομάδα ανάλογα με τα δεδομένα» υπογράμμισε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο. 

Σημειώνεται ότι ιδιαίτερη ανησυχία έχει προκαλέσει σε κυβέρνηση και ειδικούς η αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες, αλλά και η άνοδος στον αριθμό των μολύνσεων της βρετανικής μετάλλαξης του κορονοϊού. 

Οι 9 περιοχές που ανησυχούν τους ειδικούς

Σε εννέα περιοχές εμφανίζεται σημαντικός αριθμός ενεργών κρουσμάτων, με την Αττική φυσικά να προκαλεί τη μεγαλύτερη ανησυχία στους ειδικούς. Όπως επεσήμανε ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας, οι περιοχές που προβληματίζουν είναι οι εξής:

  • Αττική (κεντρικός και βόρειος τομέας)
  • Σαντορίνη
  • Μύκονος
  • Ροδόπη
  • Δυτική Αττική
  • Λακωνία
  • Μαγνησία
  • Εύβοια
  • Αχαΐα

Ν. Σύψας: Εξετάζεται απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά τις 6 στην Αττική

Η Αττική μπαίνει στο «κόκκινο» και εξετάζεται το ενδεχόμενο να ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 το απόγευμα σύμφωνα με τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών για τον κορονοϊό, Νίκο Σύψα.

Μιλώντας στο Open πρόσθεσε ότι τα καταστήματα, εφόσον μπει όλος ο νομός σε κόκκινο συναγερμό, θα επανέλθουν στη μέθοδο του click away. 

Ο κ. Σύψας ανέφερε πως η επιτροπή των ειδικών θα συνεδριάσει εξ ολοκλήρου για τις «κόκκινες» περιοχές, διευκρινίζοντας πως τα όποια μέτρα θα διαρκέσουν αρχικά για δύο εβδομάδες και στη συνέχεια θα επανεξεταστούν. Σημείωσε, δε, πως στην Αττική δεν έχουν ξεφύγει ακόμη τα πράγματα, ωστόσο θέλουν να προλάβουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο και γι' αυτό συζητούν από τώρα πιο ενισχυμένα μέτρα.

Στη συνέχεια, διευκρίνισε πως οι δύο δείκτες που ανησυχούν τους ειδικούς είναι η αύξηση των νοσηλειών και η αύξηση των ασθενών στις ΜΕΘ, η οποία και έχει ξεπεράσει το 60% και πως «κανείς δεν θέλει μια Αττική στο έλεος της πανδημίας». 

Μ. Παγώνη: Να ανοίξουν τα σχολεία με τεστ σε μαθητές, καθηγητές κάθε εβδομάδα

Την ανάγκη για αυστηρότερα μέτρα τόσο στη λειτουργία των σχολείων όσο και στη λειτουργία των καταστημάτων, την ώρα που η Αττική βρίσκεται οριακά στο «κόκκινο» σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους, επεσήμανε σήμερα η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Ματίνα Παγώνη. 

«Αυτή τη στιγμή 268 ασθενείς είναι σε ΜΕΘ και 1.100 σε απλές κλίνες Covid σε όλη την Ελλάδα» τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΙ και συμπλήρωσε ότι τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, καθώς τις τελευταίες μέρες έχουν ξεκινήσει αυξηθεί οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, ασκώντας αρκετή πίεση στο σύστημα υγείας.

«Η Επιτροπή είναι σε πολύ δύσκολη φάση, γιατί υπάρχουν πιέσεις και δεν έχουν όλοι την ίδια άποψη. Οι πιέσεις έχουν να κάνουν με τα καταστήματα που πρέπει να δουλέψουν, με την οικονομία. Η κατάσταση δεν είναι δραματική, απλώς προσπαθούν να προλάβουν να μη γίνει δραματική. Πρέπει να γίνει μια σωστή διαχείριση και με σωστά μέτρα. Με τα κρούσματα που έχουμε σήμερα, αν αυξηθούν τα τεστ πάνω από τις 35.000 και πάμε γύρω στις 50.000 καθημερινά και προσέξουμε τα μέσα μεταφοράς, μπορούν να ανοίξουν τα σχολεία με μεγάλη προσοχή και με τεστ κάθε εβδομάδα σε μαθητές και καθηγητές», είπε η κα Παγώνη. 

Αθ. Δημόπουλος: Προτεραιότητα της κυβέρνησης πρέπει να είναι το άνοιγμα σχολείων

Το άνοιγμα των σχολείων πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης δήλωσε στην ΕΡΤ1 ο καθηγητής Ογκολογίας-Αιματολογίας και Πρύτανης του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Δημόπουλος επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να γίνει προτεραιοποίηση στον εμβολιασμό των εκπαιδευτικών.

Όσον αφορά την αυστηριοποίηση των μέτρων στην Αττική, ο κ. Δημόπουλος δήλωσε ότι τα μέτρα που ήδη υπάρχουν είναι επαρκή απλώς δεν εφαρμόζονται σωστά και για το λόγο αυτό υπάρχει αυξητική τάση στα κρούσματα.

Πρόσθεσε ότι υπάρχουν ενστάσεις για το άνοιγμα των γυμνασίων και λυκείων λόγω του συγχρωτισμού που παρατηρείται κατά την προσέλευση και αποχώρηση των μαθητών, ενώ σημείωσε ότι τον Φεβρουάριο λόγω του των χαμηλών θερμοκρασιών παρατηρείται έξαρση της γρίπης και άλλων ιών, όπως και τον κορονοϊό.