Κινέζικο αντιτορπιλικό στόχευσε με λέιζερ Αμερικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος

Κινέζικο αντιτορπιλικό στόχευσε με λέιζερ Αμερικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος

Την παρενόχληση αεροσκάφους τύπου P-8A Poseidon που πετούσε πάνω από διεθνή ύδατα από κινέζικο αντιτορπιλικό με στρατιωτικού τύπου λέιζερ, ανακοίνωσε η διοίκηση του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού.

Αναλυτικότερα, το γραφείο τύπου του Αμερικανικού Στόλου στον Ειρηνικό Ωκεανό εξέδωσε λεπτομέρειες για το περιστατικό, υποστηρίζοντας πως το λέιζερ που έπληξε το αμερικανικό αεροσκάφος, «δεν ήταν ορατό από το γυμνό μάτι» αλλά εντοπίστηκε από τα όργανα του αεροσκάφους.

Το Αμερικανικό ναυτικό κάνει λόγο για παραβίαση του Κώδικα για Μη Προγραμματισμένες Εμπλοκές στη Θάλασσα και της Συμφωνίας Κατανόησης, μεταξύ του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ και του υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Κίνας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, επρόκειτο για μια «μη ασφαλή και αντιεπαγγελματική» ενέργεια εκ μέρους του κινεζικού ναυτικού. «Στρατιωτικά λέιζερ μπορούν ενδεχομένως να προκαλέσουν σοβαρή ζημιά τόσο στα πληρώματα, καθώς και στα συστήματα των πλοίων και των αεροσκαφών» σημειώνεται στην ανακοίνωση του Στόλου του Ειρηνικού.

Ανάλογο περιστατικό είχε συμβεί το 2018 στα χωρικά ύδατα του Τζιμπουτί στην Αφρική όπου η Κίνα και οι ΗΠΑ διατηρούν αμφότερες στρατιωτικές βάσεις. 

AP PHOTO