Κίνδυνος καραμπόλας στις τιτλοποιήσεις από την αναστολή των πλειστηριασμών

Κίνδυνος καραμπόλας στις τιτλοποιήσεις από την αναστολή των πλειστηριασμών

    Ορατός είναι ο κίνδυνος «εκτροχιασμού» των τιτλοποιήσεων που σχεδιάζουν οι τράπεζες για το 2021 προκειμένου να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια.  Την περασμένη εβδομάδα δημοσιεύτηκε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου σύμφωνα με την οποία αναστέλλονται έως 30.6.2011 οι πλειστηριασμοί που επισπεύδονται από τα πιστωτικά ιδρύματα, εταιρείες παροχής πιστώσεων και τους εκδοχείς αυτών για την ικανοποίηση απαιτήσεων που δεν υπερβαίνουν το ποσό των 200.000 ευρώ. 


    Οι τραπεζίτες αναγνωρίζουν στην παρούσα φάση την κοινωνική διάσταση του ζητήματος καθώς και την αναγκαιότητα εφαρμογής μέτρων ανακούφισης εξαιτίας της παρατεταμένης οικονομικής δυσπραγίας. Ωστόσο ο συνδυασμός αυτός προκαλεί σημαντικές καθυστερήσεις στην ανάκτηση των κόκκινων δανείων τόσο από τις τράπεζες όσο και από τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων.

Ετσι, εκτός από το ταμειακό πρόβλημα που προκαλείται, ιδιαίτερα στους servicers, τα δάνεια που έχουν τιτλοποιηθεί κινδυνεύουν να βρεθούν στον αέρα. Το πρόβλημα είναι πιο πιεστικό στα  ομόλογα που δεν έχουν την εγγύηση του Δημοσίου και προέρχονται από τα πιο επισφαλή δάνεια. 

Ακριβότερες οι τιτλοποιήσεις

Η αβεβαιότητα για τις ταμειακές ροές από τα κόκκινα δάνεια καθιστά σε κάθε περίπτωση λιγότερο ελκυστικές τις τιτλοποιήσεις για τις τράπεζες, οι οποίες είναι υποχρεωμένες να πληρώσουν υψηλότερες προμήθειες.  Όμως το πρόβλημα δεν περιορίζεται μόνο στο χρηματοοικονομικό σκέλος καθώς συνδέεται και με τους στόχους που έχουν θέσει οι τράπεζες στον SSM για την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. 

Παρόλο που ο εποπτικός βραχίονας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας  έχει επιδείξει ελαστικότητα εξαιτίας της πανδημίας, κάποια στιγμή η «περίοδος χάριτος» θα λάβει τέλος. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Οκτώβριο, στα σχέδια που είχαν στείλει στον SSM οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, είχαν δεσμευτεί για μείωση του λόγου των μη εξυπηρετούμενων δανείων κάτω από το 10% στο τέλος του 2022 από 36% που ήταν στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2020. 

Για το 2021 ένα σημαντικό μέρος της μείωσης θα μπορούσε να επιτευχθεί με τις τιτλοποιήσεις των περίπου 30 δισ. ευρώ που σχεδίαζαν οι τράπεζες. 

Τα σχέδια και οι στόχοι  των τραπεζών προφανώς θα επηρεαστούν δυσμενώς από την «κληρονομιά» της κρίσης του Covid 19.  Ένα μέρος από τα δάνεια που βρίσκονται σε αναστολή είναι βέβαιο ότι μετά το εννεάμηνο θα «κοκκινίσουν».  Οι εκτιμήσεις για τη νέα γενιά των κόκκινων δανείων διίστανται μεταξύ 5 και 8 δισ. ευρώ. 

Αλλωστε,  και τα στοιχεία για τα δάνεια που βρίσκονται σε αναστολή  που έρχονται στο φως της δημοσιότητας εμφανίζουν σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ τους. 

Η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία των τεσσάρων συστημικών πιστωτικών ιδρυμάτων, μέχρι και το Νοέμβριο του 2020, το συνολικό υπόλοιπο των δανείων που έχουν υπαχθεί σε καθεστώς προσωρινής αναστολής καταβολής δόσεων ανέρχεται σε 20,753 δισ. ευρώ

Η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών από την πλευρά της σε ανακοίνωση της ανεβάζει για το ίδιο διάστημα το ύψος των δανείων αυτών στα 30 δισ. ευρώ, ποσό που κατά πληροφορίες ήταν αυτό το οποίο παρουσίασαν οι τραπεζίτες στον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που είχαν μεταξύ τους στο τέλος Δεκεμβρίου.