Κι άλλη αυτοσχέδια παπουτσοθήκη στην Αγία Σοφία

Κι άλλη αυτοσχέδια παπουτσοθήκη στην Αγία Σοφία

Δεν έχουν τέλος οι καταστροφές στην Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης, η οποία ελέω Ερντογάν υφίσταται τη μοίρα των μνημείων που παύουν να είναι μνημεία: απώλεια προστασίας τους. Αυτή τη φορά, ένα ιστορικό μαρμάρινο πιθάρι της οθωμανικής εποχής μετατράπηκε σε παπουτσοθήκη από τους πιστούς, οι οποίοι συρρέουν κατά δεκάδες χιλιάδες, προξενώντας όλα τα κακά που μπορούν να προκληθούν και από υπερ-επισκεψιμότητα.

Αν και ο πίθος αναφέρεται ως «δεξαμενή» νερού, στην πραγματικότητα αποτελεί σκεύος για νερό, το οποίο κλείνει με χάλκινο καπάκι. Κατά την συντήρησή του, λένε οι υπεύθυνοι, το καπάκι δεν συγκολλήθηκε σωστά, με αποτέλεσμα να φύγει. Αποφάσισαν έτσι ότι δεν θα το ξανατοποθετούσαν.

Και άλλες αποφάσεις όπως αυτή, που δεν λαμβάνονται από αρχαιολόγους και συντηρητές, έχουν ληφθεί τον τελευταίο καιρό στην Αγία Σοφία. Όταν καταστράφηκε τμήμα του ξύλινου ρόδακα στην ιστορική αυτοκρατορική πύλη, η ζημιά επιδιορθώθηκε μέσα σε μια νύχτα. Αυτό δημιουργεί και άλλους κινδύνους για το μνημείο. Κάθε φορά που θα παρουσιάζεται πρόβλημα, θα λύνεται από ανθρώπους που καμία ειδίκευση σε μνημεία και πολιτιστικά κτίρια δεν έχουν…

Η Αγία Σοφία έχει μετατραπεί σε αρένα επίδειξης της κυριαρχίας του κυβερνόντος κόμματος. Κανένα μέτρο δεν λαμβάνεται πέρα από όσα εξυπηρετούν αυτή την πολιτική. Παπούτσια χώνονται εδώ κι εκεί (ακόμα και σε ρωγμές τοίχων) επειδή όσοι τα βγάζουν για να εισέλθουν να προσευχηθούν δεν θέλουν να τα αφήνουν στις παπουτσοθήκες, προφανώς διότι χάνονται. Παπούτσια βρίσκονται «σπαρμένα» όπου μπορεί να φανταστεί κανείς, αποτελώντας βεβήλωση ενός ιστορικού κτιρίου.

Ταυτοχρόνως, τα πετάσματα που κρύβουν τα μοναδικής ομορφιάς βυζαντινά ψηφιδωτά, παραμένουν κατεβασμένα ακόμα και πέρα από τις ώρες προσευχής. Όταν είχαν τοποθετηθεί, και πάλι χωρίς μελέτη και χωρίς άδεια, είχε αναφερθεί πως θα ανοίγουν κατά τις ώρες που δεν θα αναπέμπονται προσευχές και δεν θα γίνεται λειτουργία των μουσουλμάνων. Αυτό, δεν τηρήθηκε.

Τέλος, ο υπερδιπλασιασμός των επισκεπτών από τον καιρό που ήταν μουσείο, και η ανεξέλεγκτη κίνηση του πλήθους δημιουργεί φαινόμενα άπειρων αυθαιρεσιών, που θα φανούν σύντομα.

Μην ξεχνάμε ότι ακόμα και το τυρκουάζ χαλί που έχει στρωθεί, δημιουργεί κινδύνους για τα μαρμάρινα ιστορικά δάπεδα. Ευνοεί, μαζί με την υγρασία, την ανάπτυξη μούχλας στο μάρμαρο. Η Τουρκία έχει προειδοποιηθεί από την UNESCO να λάβει μέτρα, αλλά αγνόησε την προειδοποίηση.

Στο τζαμί της Αγίας Σοφίας, που διαθέτει 154 κάμερες ασφαλείας, εφημερεύουν 68 φύλακες και τουριστική αστυνομία…