«Καζάνι που βράζει» η Βραζιλία: Έκρηξη κρουσμάτων και παραιτήσεις κυβερνητικών

«Καζάνι που βράζει» η Βραζιλία: Έκρηξη κρουσμάτων και παραιτήσεις κυβερνητικών

Την ώρα που τα νοσοκομεία της χώρας βρίσκονται στο "κόκκινο" λόγω του κορονοϊού, η αποχώρηση κυβερνητικών στελεχών βαραίνει το κλίμα για τον πρόεδρο Ζαιχ Μπολσοναρου.

Από την αρχή της πανδημίας, ο Βραζιλιάνος πρόεδρος αρνείται να πάρει περιοριστικά μέτρα, αποκαλώντας μάλιστα τον ιό "μια απλή γρίπη."

Στο Ρίο ντε Τζανέιρο και σε τέσσερις μεγάλες πόλεις, οι υγειονομικοί προειδοποιούν ότι σύντομα τα νοσοκομεία δεν θα μπορούν να δεχθούν άλλους ασθενείς. Στο Μανάους, την μεγαλύτερη πόλη του Αμαζονίου, οι τοπικοί αξιωματούχοι σκάβουν μαζικούς τάφους έλλειψη χώρου, σύμφωνα με το Associated Press.

Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 53,000 κρούσματα και πάνω 3,600 θάνατοι από κορονοϊό στην χώρα των 211 εκατομμυρίων, ωστόσο υπάρχουν φόβοι ότι τόσο τα κρούσματα όσο και οι θάνατοι είναι περισσότεροι.

Την ίδια ώρα στο προβλήματα της κυβέρνησης Μπολσονάρου ήρθε να προστεθεί η παραίτηση του Υπουργού Δικαιοσύνης. Ο εξαιρετικά δημοφιλής Σέρζιου Μόρου ανακοίνωσε χθες την παραίτησή του στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, κατηγορώντας τον ακροδεξιό πρόεδρο της χώρας Ζαΐχ Μπολσονάρου για πολιτική παρέμβαση στο έργο και τις εξουσίες της δικαιοσύνης και στην επιβολή του νόμου.

Προ ημερών ο Μπολσονάρου --είχε προβεί στην απόλυση-- ενός άλλου δημοφιλούς μέλους της κυβέρνησής του, του Υπουργού Υγείας Λουίζ Ενρίκε Μαντζέτα, ο οποίος τασσόταν υπέρ των μέτρων περιορισμού του πληθυσμού, σε αντίθεση με τον πρόεδρο, που δεν ήθελε να σταματήσει την οικονομική δραστηριότητα.

Χαρακτηριστικό του κλίματος στη Βραζιλία, είναι το πρόσφατο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Folha de Sao Paulo με τίτλο "Μπολσοναρου παραιτήσου"