Κάτοικοι Βρασνών: «Κατοικούμε αυτό τον τόπο εδώ και 2.000 χρόνια...»

Κάτοικοι Βρασνών: «Κατοικούμε αυτό τον τόπο εδώ και 2.000 χρόνια...»

Ως «γηγενείς» και μάλιστα διακρίνοντάς τους από τους Έλληνες πρόσφυγες της Μικρασίας παρουσιάζει τους κατοίκους των Βρασνών Θεσσαλονίκης ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού σε κείμενο που αναφέρεται στο ιστορικό ίδρυσης του Συλλόγου. Μεταξύ άλλων, αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι οι κάτοικοι των Βρασνών «κατοικούν αυτόν τον τόπο περισσότερο από 2.000 χρόνια».

Αναλυτικά, το κείμενο για την ίδρυση του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Βρασνών αναφέρει: 

«Ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Βρασνών ιδρύθηκε από τους κατοίκους του οικισμού το 1979 σε μια προσπάθεια αναβάθμισης του πολιτιστικού επιπέδου του χωριού αλλά, περισσότερο, της διατήρησης των πατροπαράδοτων ηθών και εθίμων, αυτών που κινδυνεύουν να χαθούν λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής. Άλλωστε οι κάτοικοι των Βρασνών είναι γηγενείς και όχι πρόσφυγες από την Μικρά Ασία και κατοικούν αυτόν τον τόπο περισσότερο από 2.000 χρόνια».

Σημειώνεται ότι οι κάτοικοι των Βρασνών δημιούργησαν ολονύχτια ένταση μην αφήνοντας να εφαρμοστεί η απόφαση της κυβέρνησης για μεταφορά και εγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών από τη Σάμο σε ξενοδοχεία της περιοχής, αποκλείοντας κομβικά σημεία του χωριού. Ακόμα και όταν στις 3:30 τα ξημερώματα τα τουριστικά λεωφορεία είχαν φτάσει μπροστά σε δύο από τα ξενοδοχεία που θα φιλοξενούσαν τους πρόσφυγες και μετανάστες, ο σχεδιασμός της Αστυνομίας ανατράπηκε, αφού οι ιδιοκτήτες των ξενοδοχειακών μονάδων, υπό τις πιέσεις των κατοίκων, αρνήθηκαν να τους δεχτούν.