8ος χρόνος, ημέρα 2439η
Τετάρτη, 6 Ιουλίου 2022

Καταρρέει στις δημοσκοπήσεις ο Ερντογάν και ανεβάζει τα επίπεδα απειλών

Καταρρέει στις δημοσκοπήσεις ο Ερντογάν και ανεβάζει τα επίπεδα απειλών
Φωτογραφία αρχείου

Όσο οι δημοσκοπήσεις θα επιβεβαιώνουν τη δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει στο εσωτερικό της Τουρκίας, τόσο ο Ταγίπ Ερντογάν θα εντείνει τις προκλητικές του κινήσεις. Σε αυτό το συμπέρασμα έχει καταλήξει το Μέγαρο Μαξίμου, κάτι που επιβεβαιώθηκε μέσα σε ελάχιστες ώρες.

Πιο συγκεκριμένα δύο 24ωρα μετά τη δημοσιοποίηση έρευνας στη γειτονική χώρα, σύμφωνα με την οποία ο Τ. Ερντογάν δε θα καταφέρει να επανεκλεγεί στην Προεδρία της Τουρκίας, καθώς εμφανίζεται να χάνει από οποιονδήποτε αντίπαλο, στον δεύτερο γύρο των εκλογών, οι γείτονες ανέβηκαν «επίπεδο» στην προπαγάνδα. Διοχέτευσαν πληροφορία στα ελεγχόμενα τουρκικά ΜΜΕ, σύμφωνα με την οποία οι Έλληνες συνοριοφύλακες σκότωσαν μετανάσταση στον Έβρο.

Πληροφορία που διαψεύστηκε άμεσα από τις ελληνικές αρχές, η οποία όμως ήταν αρκετή για να δυναμιτίσει ξανά το κλίμα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι όσο ο Τ. Ερντογάν θα αντιλαμβάνεται πως δεν είναι ανίκητος στις επερχόμενες τουρκικές εκλογές τόσο θα επιχειρεί να εξάγει την πίεση που θα αισθάνεται.

Στο πλαίσιο αυτό το πρωθυπουργικό γραφείο έχει επιστήσει την προσοχή σε όλους τους εμπλεκόμενους ότι η διαχείριση των ανιστόρητων τοποθετήσεων της Τουρκίας θα χαρακτηρίζεται από αμεσότητα και ουσία, χωρίς δόση εντυπωσιασμού.

Η Αθήνα εκτιμά ότι η Τουρκία δε θα επιχειρήσει τελικά να «στήσει» ένα ακόμα θερμό καλοκαίρι αντίστοιχο του 2020 αλλά θα επενδύσει στην τακτική της επιθετικής ρητορικής.

Η ελληνική κυβέρνηση θα επιμείνει στη διεθνοποίηση της τουρκικής στάσης, κάτι που φάνηκε στην πρόσφατη Σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη και την εκεί παρουσία του Ολαφ Σόλτς και του Σαρλ Μισέλ. Μέσα στην εβδομάδα ο κ.Μητσοτάκης θα βρεθεί στη Λευκωσία και θα συναντηθεί με τον Νίκο Αναστασιάδη, ενώ το ενδιαφέρον στρέφεται αρχικά στη σύνοδο κορυφής των 27 στις Βρυξέλλες στις 23 Ιουνίου, όταν και η Αθήνα εφόσον η ένταση παραμένει στο «κόκκινο» θα επιδιώξει να μπει συγκεκριμένη παράγραφος καταδίκης της Τουρκίας στο κείμενο συμπερασμάτων.

Επόμενο σημαντικό ραντεβού θα πραγματοποιηθεί στη\ Μαδρίτη όταν και οι ηγέτες του ΝΑΤΟ θα βρεθούν γύρω από το ίδιο τραπέζι. Στοιχείο, το οποίο η Αθήνα θα θελήσει να εκμεταλλευθεί στρέφοντας όλα τα βλέμματα στον «ταραξία» της συμμαχίας.