Κανένα «χτύπημα» δεν «πληγώνει» την «ασπίδα» των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο...

Κανένα «χτύπημα» δεν «πληγώνει» την «ασπίδα» των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο...

Ενα νέο τριπλό «μέτωπο» κριτικής και ανησυχίας καλούνται να αντιμετωπίσουν οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο. Λιγότερο από δύο μήνες πριν από την Τελετή Εναρξης της 23ης Ιουλίου, το ενδεχόμενο παράτασης των περιοριστικών μέτρων που εξετάζει η ιαπωνική κυβέρνηση, σε συνδυασμό με ένα κρούσμα κορονοϊού στα test events και τη συμβουλή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε Αμερικανούς να αποφύγουν τα ταξίδια στην ασιατική χώρα, προκαλούν νέες σκέψεις. Αν και οι οικοδεσπότες αποκλείουν το «σενάριο» νέας αναβολής.

Αρχικά, το πρακτορείο ειδήσεων «Kyodo» ανέφερε πως η κυβέρνηση δεν αποκλείει νέα περιοριστικά μέτρα – τα τρέχοντα ισχύουν ως 31/5 – μέχρι τις 20 Ιουνίου. Παράλληλα, ο επικεφαλής της ιατρικής ένωσης της χώρας, Ναγιότο Ουεγιάμα, τόνισε πως «αν στο Τόκιο συγκεντρωθούν πιθανές μεταλλάξεις του ιού από τόσες πολλές περιοχές του κόσμου, δεν αποκλείει τον φόβο μίας νέας, “ολυμπιακής” μετάλλαξης»... Οι διοργανωτές, από την άλλη, παραμένουν καθησυχαστικοί και υπόσχονται ασφαλείς Αγώνες.

Η πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, Σέικο Χασιμότο, ενημέρωσε πως στα διάφορα test events (στίβου, ποδηλασίας κ.α.) που διοργανώθηκαν τον περασμένο Απρίλιο στο Τόκιο, ανιχνεύθηκε ένα κρούσμα Covid – 19. Ωστόσο, διευκρίνισε πως αυτό δεν παρατηρήθηκε σε γήπεδο, αλλά εντοπίστηκε στο αεροδρόμιο, από μη Ιάπωνα προπονητή που έφτανε στη χώρα για τις «πρόβες» των αγώνων. Ο εν λόγω προπονητής τέθηκε σε καραντίνα και τηρήθηκαν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας, για την αποφυγή της διασποράς του ιού.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, πάντως, αξιωματούχοι του τομέα της υγείας και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, εξέδωσαν ταξιδιωτική οδηγία με την οποία δεν απαγορεύουν, αλλά συμβουλεύουν τους Αμερικανούς να αποφύγουν τα ταξίδια στην Ιαπωνία, λόγω αυξημένου κινδύνου μετάδοσης του κορονοϊού... Το περιοδικό «TIME» επισήμανε πως για την ώρα δεν υπάρχει άμεση ένδειξη ως προς το αποτέλεσμα της προειδοποίησης στους Αμερικανούς αθλητές και προπονητές που πρόκειται να φτάσουν στο Τόκιο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η Ολυμπιακή και Παραολυμπιακή επιτροπή των Η.Π.Α., άλλωστε, εξακολουθεί να προβλέπει ασφαλές ταξίδι των ομάδων και των παικτών για τη διοργάνωση.

Την ίδια αισιοδοξία συμμερίζεται και ο πρώην αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Ντικ Πάουντ, ο οποίος σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Reuters θεώρησε ότι οι επικρίσεις στους Αγώνες του Τοκιο «είναι απλώς πολιτική στάση» και επιμένει ότι η διοργάνωση και πρέπει και θα διεξαχθεί κανονικά. Ο κ. Πάουντ έκανε έναν συσχετισμό «με τις εκλογές στην Ιαπωνία», καταλήγοντας πως «η κριτική είναι μία οπισθοδρομική τακτική, με πολιτική σκοπιμότητα».