«Καμπανάκι» ΠΟΥ για 500.000 νεκρούς στην Ευρώπη μέχρι τον Μάρτιο

«Καμπανάκι» ΠΟΥ για 500.000 νεκρούς στην Ευρώπη μέχρι τον Μάρτιο

Την ανησυχία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την εξάπλωση της πανδημίας στη Γηραιά ήπειρο καθώς δοκιμάζεται από ένα νέο κύμα λοιμώξεων εξέφρασε ο διευθυντής του ΠΟΥ Ευρώπης Χανς Κλούγκε. 

Μιλώντας στο BBC, ο περιφερειακός διευθυντής προειδοποίησε ότι θα μπορούσαν να καταγραφούν 500.000 περισσότεροι θάνατοι μέχρι τον Μάρτιο, εκτός εάν ληφθούν επείγοντα μέτρα.

Όπως είπε, η αύξηση χρήση της μάσκας θα μπορούσε να βοηθήσει άμεσα ενώ όπως υποστήριξε η χειμερινή περίοδος, η ανεπαρκής εμβολιαστική κάλυψη αλλά και η επικράτηση της παραλλαγής Δέλτα συντέλεσαν στην εξάπλωση της πανδημίας. 

«Η Covid-19 έχει γίνει για άλλη μια φορά η νούμερο ένα αιτία θνησιμότητας στην περιοχή μας», είπε, προσθέτοντας ότι «ξέρουμε τι πρέπει να γίνει» προκειμένου να καταπολεμηθεί ο ιός.

Ωστόσο είπε ότι τα υποχρεωτικά μέτρα εμβολιασμού θα πρέπει να θεωρηθούν ως «έσχατη λύση», αλλά ότι θα ήταν «πολύ επίκαιρο» να γίνει μια «νομική και κοινωνική συζήτηση» για το θέμα.

«Πριν από αυτό, υπάρχουν άλλα μέσα όπως το πάσο Covid», είπε, προσθέτοντας ότι αυτό «δεν είναι περιορισμός της ελευθερίας, μάλλον είναι ένα εργαλείο για να διατηρήσουμε την ατομική μας ελευθερία».