Καλπάζει ο τουρισμός παρά την ακρίβεια - Σε προ πανδημίας επίπεδα οι διανυκτερεύσεις
Oxford Economics

Καλπάζει ο τουρισμός παρά την ακρίβεια - Σε προ πανδημίας επίπεδα οι διανυκτερεύσεις

Μία ισχυρή χρονιά θα απολαύσει ο ευρωπαϊκός τουριστικός κλάδος παρά τον υψηλό πληθωρισμό που ροκανίζει τα διαθέσιμα εισοδήματα των νοικοκυριών και την άνοδο των τιμών στους τουριστικούς προορισμούς. Αυτό αναφέρει σε σημερινή της έκθεση η Oxford Economics, τονίζοντας ότι παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή οικονομία, ο τουριστικός κλάδος συνεχίζει να λάμπει και δείχνει να ανακάμπτει δυναμικά ήδη από τον Φεβρουάριο.

Ο δείκτης υψηλής συχνότητας για τον τουρισμό υποδεικνύει ότι οι διανυκτερεύσεις έχουν ανακάμψει στα προ πανδημίας επίπεδα τον Μάιο, δείχνοντας ότι η τουριστική σεζόν θα είναι δυναμική και θα δώσει σημαντική ώθηση στις οικονομίες του ευρωπαϊκού Νότου. Μάλιστα, ο βρετανικός οίκος εκτιμά ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη αποτελεί παράγοντα που μπορεί να βελτιώσει την επίδοση της οικονομίας της Ευρωζώνης.

Προς το παρόν, συνεχίζει η Oxford Economics, η συσσωρευμένη ζήτηση για ταξίδια από νοικοκυριά μετά από δύο χρόνια πανδημίας δείχνει να υπερκαλύπτει την κρίση στο κόστος διαβίωσης, και συνάδει με την εκτίμηση ότι οι δαπάνες το 2022 θα μεταφερθούν από τον κλάδο των αγαθών στον κλάδο των υπηρεσιών. Όμως ενώ ο τουρισμός σημειώνει ικανοποιητικές επιδόσεις, τα στοιχεία επίσης δείχνουν ότι περιορίζεται η ζήτηση για άλλες υπηρεσίες. Σε συνδυασμό με το απαισιόδοξο κλίμα στις τάξεις των καταναλωτών, φαίνεται ότι τα νοικοκυριά δίνουν τουλάχιστον στην παρούσα φάση προτεραιότητα στο να καλύψουν τις δαπάνες των διακοπών, κόβοντας από αλλού.

Όλοι οι σημαντικοί τουριστικοί προορισμοί της Ευρώπης σημειώνουν ισχυρή ανάκαμψη, μετά το κύμα της Όμικρον και την άρση των περιορισμών. Ισπανία και Πορτογαλία είναι οι χώρες που μέχρι στιγμής υπεραποδίδουν, με την Ιταλία να ακολουθεί από κοντά, ενώ Ελλάδα, Κροατία και Μάλτα είναι ελαφρώς πιο πίσω. Την ίδια ώρα, καταγράφεται σημαντική εξομάλυνση των διεθνών ταξιδιών μετά από δύο χρόνια εξάρτησης από τον εγχώριο τουρισμό.

Το αρνητικό της ισχυρής ανάκαμψης του τουρισμού, είναι ότι ασκεί σημαντικές πληθωριστικές πιέσεις στις τιμές των υπηρεσιών. Οι τιμές των ξενοδοχείων έχουν εκτιναχθεί στους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, ξεπερνώντας σε ορισμένες περιπτώσεις τα προ πανδημίας επίπεδα. Οι αυξημένες τιμές θα οδηγήσουν σε αύξηση των εσόδων για τον τουριστικό κλάδο. Ωστόσο, η ισχυρή ζήτηση, σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος εργασίας στον κλάδο της φιλοξενίας, θα ασκήσουν επιπρόσθετες πιέσεις στον δομικό πληθωρισμό τους επόμενους μήνες.