Καλίν: Νόμιμες οι έρευνες που θα κάνει το Αμπντουλχαμίτ Χαν

Καλίν: Νόμιμες οι έρευνες που θα κάνει το Αμπντουλχαμίτ Χαν

«Όπως και το Oruc Reis έτσι και το Αμπντουλχαμίτ Χαν θα κάνει έρευνες, καθώς η Τουρκία κάνει αυτές τις εργασίες απολύτως νόμιμα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο προεδρικός εκπρόσωπος της Τουρκίας, Ιμπραήμ Καλίν, επικαλούμενος μάλιστα και άδεια από τα Κατεχόμενα.

Μάλιστα σε νέες του εμπρηστικές δηλώσεις, υπογράμμισε ότι η Τουρκία δεν δίνει σημασία στους ισχυρισμούς των Ελληνοκυπρίων και των Ελλήνων πως παραβιάζουμε τις δικές τους περιοχές, γιατί «δεν υπάρχει καμία νομική βάση».

«Κανένας να μη φοβάται τον Αμπντούλ Χαμίτ. Και οι Έλληνες φίλοι μας. Το λέω και για το πλοίο και για τον σουλτάνο. Να ξεκαθαρίσουμε πως η Τουρκία μπορεί και έχει το δικαίωμα να κάνει έρευνες και γεωτρήσεις στα δικά της χωρικά ύδατα και σε περιοχές που έχουν αδειοδοτηθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο σύμβουλός του Τούρκου προέδρου.

Μάλιστα για να υποστηρίξει την νομιμότητα των ερευνών, τόνισε ότι «υπάρχουν οι επιστολές που έχουμε στείλει στον ΟΗΕ, υπάρχουν οι άδειες που έχουμε πάρει από την 'Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου'. Υπάρχουν και η συμφωνίες που έχουμε κάνει για τα οικόπεδα.»

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο Καλίν είπε: «Δεν υπάρχει καμία νομική βάση στους ισχυρισμούς των Ελληνοκυπρίων και των Ελλήνων πως παραβιάζουμε τις δικές τους περιοχές. Ξεσηκώνουν τον κόσμο, επειδή πηγαίνουν τα πλοία μας σε περιοχές που επιχειρούν 'de facto' να τις ανακηρύξουν ως δικές τους», προσθέτονας ότι «εμείς δεν δίνουμε ιδιαίτερη σημασία σε αυτά».

Μάλιστα στις νέες του προκλητικές δηλώσεις χαρακτήρισε μαξιμαλιστικές τις θέσεις της Ελλάδας, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Οι περιοχές που λέγεται πως είναι διαφιλονικούμενες έχουν σχέση με τις μαξιμαλιστικές θέσεις της Ελλάδας. Για εμάς δεν υπάρχει περιοχή που να είναι διαφιλονικούμενη. Όμως η Ελλάδα μέσω των νησιών έχει μαξιμαλιστικές θέσεις. Λόγω επτά νησιών στην περιοχή διεκδικεί θαλάσσια περιοχή 40.000 τ. χλμ.».

Παράλληλα, εξέφρασε για ακόμη μία φορά την ενόχληση του Τούρκου προέδρου για το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ λέγοντας ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ζητήσει από την Έλληνα πρωθυπουργό να επιλύουν απευθείας μεταξύ τους τα ζητήματά τους.

Υπενθυμίζεται ότι αυτή τη στιγμή το τουρκικό γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίτ Χαν το οποίο αποτελεί το τέταρτο γεωτρύπανο της Τουρκίας και χτες βγήκε από το λιμάνι Τασούκου της Τουρκίας, βρίσκεται βόρεια της Κύπρου.