Κ. Σκανδαλίδης: Να ξαναρχίσει από μηδενική βάση ο διάλογος Κράτους-Εκκλησίας

Κ. Σκανδαλίδης: Να ξαναρχίσει από μηδενική βάση ο διάλογος Κράτους-Εκκλησίας

«Αυτή η συμφωνία έγινε πολύ πρόχειρα και μάλλον χωρίς να υπάρχει ο αναγκαίος διάλογος», δήλωσε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Κώστας Σκανδαλίδης, μιλώντας στον ρ/σ του ΑΠΕ-ΜΠΕ για τη συμφωνία που αφορά τις σχέσεις Πολιτείας - Εκκλησίας και πρότεινε να επανατοποθετηθεί το θέμα από μηδενική βάση.

«Κατ'' αρχήν, αυτή η συμφωνία, αν τη δεις ξεκομμένα δεν αφορά τη συνταγματική αναθεώρηση. Απλά πρόκειται για ένα ξεκαθάρισμα κάποιων σχέσεων, που αφορούν τη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας και το μισθολόγιο των ιερέων. Αυτή η συμφωνία έγινε πολύ πρόχειρα και μάλλον χωρίς να υπάρχει ο αναγκαίος διάλογος. Έγινε μια συμφωνία, η οποία συνάντησε την αντίσταση από το σύνολο σχεδόν του κλήρου και τη μεγάλη πλειοψηφία των αρχιερέων, με αποτέλεσμα από την αρχή να υπονομευτεί και να μην μπορεί να εφαρμοστεί», σημείωσε ο κ. Σκανδαλίδης.

Εκτίμησε, δε, πως «έκανε λάθος η κυβέρνηση, με τον τρόπο που ουσιαστικά έστησε αυτό το σκηνικό» και εξήγησε: «Εδώ υπάρχουν μεγάλα θέματα που "αγγίζουν" τη μεγάλη εθνική υπόθεση, όπως είναι π.χ. αν αλλάζει ο Τόμος του 1928 για τις σχέσεις Οικουμενικού Πατριαρχείου και Εκκλησίας της Ελλάδας, ότι δεν υπάρχει η αναγκαία συμμετοχή του Οικουμενικού Πατριαρχείου στον διάλογο, το ότι δεν υπήρξε μια ουσιαστική αλλά μια πρόχειρη συμφωνία, που βγήκε στον αέρα περισσότερο για προεκλογικούς λόγους και λιγότερο γιατί μπορούσε να λύσει μακροπρόθεσμα το πρόβλημα των σχέσεων Εκκλησίας και Κράτους και έτσι ο συνταγματικός διάλογος, που αφορά το σχετικό άρθρο 3 και το άρθρο 16, είναι ένας διάλογος που ξεκινά ανάμεσα σε κωφούς, σε ανθρώπους και σε θεσμούς που δεν επικοινωνεί ο ένας με τον άλλον. Εκεί είναι το μεγάλο πρόβλημα, που οφείλεται αποκλειστικά στην κυβέρνηση και αυτό το πρόβλημα για να λυθεί θα πρέπει να επανατοποθετηθεί το θέμα από μηδενική βάση και να ξαναρχίσει αυτός ο πραγματικός διάλογος, που θα οδηγήσει πραγματικά και σε συνταγματική αναθεώρηση, όπου είναι αναγκαία».

Σε ό,τι αφορά τα θετικά οικονομικά και κοινωνικά μέτρα, που θα περάσουν από τη Βουλή το προσεχές διάστημα, ο κ. Σκανδαλίδης είπε πως «έχουμε πάντα μια στάση, οτιδήποτε δίνει έστω και ελάχιστη ανακούφιση σε δοκιμαζόμενα νοικοκυριά και οικογένειες, εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να το ψηφίσουμε ανεξάρτητα από τι προήλθε και πάνω σε τι βασίστηκε».

«Αυτά τα μέτρα, που έχουν σχέση με το οτιδήποτε δίνουν στους απλούς πολίτες και στα νοικοκυριά και τους ανακουφίζουν, είμαστε υποχρεωμένοι να τα ψηφίσουμε για λόγους που έχουν σχέση με το ότι το πρόβλημά τους έχει φτάσει στο απροχώρητο», εξήγησε ο βουλευτής της ΔΗΣΥ και πρώην υπουργός, υπογραμμίζοντας πως «η κυβέρνηση είναι απολύτως υπεύθυνη που έφτασαν (τα πράγματα) σε αυτή την κατάσταση».

Αναφορικά με το ζήτημα των συντάξεων, ο κ. Σκανδαλίδης είπε ότι «υπάρχει μια πρόσκαιρη αντιμετώπιση του θέματος», καθώς «για να υπάρξει μια αλλαγή στο ασφαλιστικό θα πρέπει ουσιαστικά να καταργηθεί ο νόμος Κατρούγκαλου, ο οποίος προσπαθεί να λύσει προβλήματα σε ό,τι αφορά τους παλαιότερους συνταξιούχους και ουσιαστικά δημιουργεί ένα κενό με αυτούς τους ανθρώπους που προσπαθούν να βγουν στη σύνταξη από εδώ και πέρα. Και ο νόμος δεν δίνει βιώσιμη λύση στο ασφαλιστικό και αν δεν καταργηθεί αυτός ο νόμος να πάμε σε μια άλλου τύπου ασφαλιστική μεταρρύθμιση δεν υπάρχει περίπτωση να είναι θετική αυτή η εξέλιξη».

Υπογράμμισε, μάλιστα, πως «είχαμε καταψηφίσει και τη μείωση που είχε ψηφίσει η ίδια η κυβέρνηση και που έρχεται τώρα να αναιρέσει με αυτή της την πολιτική».

Αναφορικά με τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο κ. Σκανδαλίδης σημείωσε -μεταξύ άλλων- πως «βολιδοσκοπήσεις και στελέχη υπάρχουν στον προοδευτικό δημοκρατικό χώρο, και ιδιαίτερα στην παράδοση της δικής μας παράταξης, που είναι πάρα πολύ ισχυρή στον χώρο της αυτοδιοίκησης, υπάρχουν πάρα πολλά στελέχη που θα μπορούσαν να σηκώσουν το βάρος μιας τέτοιας υπεύθυνης υποψηφιότητας», επισημαίνοντας πως «από εκεί και μετά περιμένουμε τις πρωτοβουλίες των στελεχών».

«Δεν δίνουμε χρίσματα με τη λογική ότι μαζευόμαστε και λέμε πως εμείς αποφασίζουμε τι θα γίνει σε κάθε δήμο. Η αυτοδιοίκηση έχει αποκτήσει τη δική της αυτονομία. Το ότι κάνουμε κρούσεις σε στελέχη λογικό είναι, ας αποφασίσουν τα ίδια τι θέλουν να κάνουν», εξήγησε ο κ. Σκανδαλίδης και σημείωσε πως «πριν τα Χριστούγεννα ένα πολύ μεγάλο μέρος των ψηφοδελτίων της παράταξης για τις δημοτικές εκλογές πρόκειται να αποφασιστεί στα πλαίσια της λειτουργίας των αρμόδιων οργάνων».

Σε ό,τι αφορά τις καταλήψεις σε σχολεία της Κεντρικής Μακεδονίας, κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο κ. Σκανδαλίδης είπε πως «εμάς μας ανησυχούν διαχρονικά αυτά τα φαινόμενα» και -μεταξύ άλλων- σημείωσε πως «πρέπει να δούμε με πολύ μεγάλο σεβασμό και πολύ μεγάλη προσοχή και τον χώρο του σχολείου και τον χώρο του πανεπιστημίου. Χρειάζονται νέες αποφάσεις, χρειάζεται συνεννόηση όλων των δημοκρατικών κομμάτων για την αντιμετώπιση τέτοιων θεμάτων και όχι να αιφνιδιάζει η κυβέρνηση ή οποιοδήποτε κόμμα, παίρνοντας τη δική του πρωτοβουλία».

Υπογράμμισε, δε, πως «ένα από τα στοιχεία της εθνικής συνεννόησης που πιστεύουμε και πρεσβεύουμε εμείς και όχι στην πόλωση και στο διχασμό είναι να λύσει παρόμοια ζητήματα, που δημιουργούν τεράστια προβλήματα σε θεσμούς που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι, όπως είναι το σχολείο ή το πανεπιστήμιο, οι θεσμοί της εκπαίδευσης».