8ος χρόνος, ημέρα 2396η
Τρίτη, 24 Μαΐου 2022

Ιταλία: Χάθηκαν 440.000 θέσεις εργασίας σε ένα χρόνο, λόγω κορονοϊού

Ιταλία: Χάθηκαν 440.000 θέσεις εργασίας σε ένα χρόνο, λόγω κορονοϊού

Μέσα σε ένα χρόνο, από τον Δεκέμβριο του 2019 μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2020, χάθηκαν 440.000 θέσεις εργασίας, κυρίως ελεύθεροι επαγγελματίες, γυναίκες και εποχικοί εργαζόμενοι στην Ιταλία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε το Ιταλικό Eθνικό Iνστιτούτο Στατιστικής Istat η μόνη κατηγορία πολιτών που έως τώρα δεν πλήττεται από τη συρρίκνωση αυτή είναι οι πολίτες άνω των 50 ετών. Σημειώνεται ότι τον περασμένο Δεκέμβριο, στην Ιταλία το ποσοστό ανεργίας έφτασε στο 9%, ενώ η ανεργία των νέων άγγιξε το 29,7%.

Οι αναλυτές στην Ιταλία τονίζουν ότι, αν δεν είχε γίνει μαζική χρήση του ταμείου ανεργίας και αν η κυβέρνηση Κόντε δεν είχε αποφασίσει να μπλοκάρει προσωρινά τις απολύσεις των μονίμων εργαζομένων, τα ποσοστά αυτά θα ήταν πολύ υψηλότερα.

Προφανώς, πρόκειται για αναταράξεις που συνδέονται με την κρίση που προκλήθηκε από την πανδημία κορονοϊού, που σύμφωνα με το Istat, έφερε σε δεινή θέση κυρίως τους πολίτες με συμβόλαια ορισμένου χρόνου και με δελτία παροχής υπηρεσιών.

Τέλος, σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica, τεράστιες δυσκολίες αντιμετωπίζουν οι μικρές, οικογενειακές επιχειρήσεις, οι οποίες συχνά δεν καταφέρνουν να καλύψουν την οικονομική ζημία που υπέστησαν, παρά την καταβολή των έκτακτων κρατικών βοηθειών και αποζημιώσεων.