Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Ιστορικό επίτευγμα για την ΕΕ η συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης

Ιστορικό επίτευγμα για την ΕΕ η συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης

Η συμφωνία των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για νέους ίδιους πόρους που θα χρηματοδοτήσουν το πακέτο ανάκαμψης είναι ένα τεράστιο, ιστορικό βήμα για το μπλοκ των 27 κρατών, δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, απευθυνόμενη στους Ευρωβουλευτές που συνεδριάζουν εκτάκτως σήμερα για να συζητήσουν τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν την Τρίτη, έπειτα από μια σύνοδο που κράτησε τέσσερις μέρες, να επιβάλλουν φόρο στα μη ανακυκλωμένα πλαστικά και να μεταφέρουν αυτά τα έσοδα στα ταμεία της ΕΕ, καθώς επίσης την επιβολή φόρου στις ψηφιακές υπηρεσίες και στα εισαγόμενα αγαθά χαμηλότερα πρότυπα εκπομπών άνθρακα από αυτά της ΕΕ, μεταξύ άλλων.

«Ο μεγάλος κερδισμένος αυτής της συνόδου είναι οι ίδιοι πόροι», είπε η Πρόεδρος της Κομισιόν παρουσιάζοντας τη συμφωνία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Έχουμε πλέον ομόφωνη συμφωνία για την ανάγκη νέων ιδίων πόρων. Και αυτό είναι ένα τεράστιο και ιστορικό βήμα για την ένωσή μας, ένα βήμα που για καιρό επιθυμούσαν τόσο η Κομισιόν όσο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», είπε.

Η φον ντερ Λάιεν δεν παρέλειψε να τονίσει ότι οι εκταμιεύσεις από το ταμείο ανάκαμψης 750 δισ. ευρώ προς τις ευρωπαϊκές χώρες συνδέονται με τον σεβασμό του κράτους δικαίου, απαντώντας στις ανησυχίες που είχε εκφράσει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντέιβιντ Σασόλι.

Η σύνδεση αυτή, αν και δεν διατυπώνεται με ξεκάθαρους όρους στα συμπεράσματα της συνόδου, αποτελεί ένα μέσο πίεσης προς την Πολωνία και την Ουγγαρία ώστε να μην κωφεύουν στις εκκλήσεις της ΕΕ για σεβασμό προς την ανεξαρτησία των δικαστηρίων, των μη κυβερνητικών οργανισμών και το μέσων ενημέρωσης.