Ισπανία: Σχέδιο για έσοδα 6,8 δισ. ευρώ από νέους φόρους το 2021

Ισπανία: Σχέδιο για έσοδα 6,8 δισ. ευρώ από νέους φόρους το 2021

Η ισπανική κυβέρνηση προτείνει νέους φόρους επί των ψηφιακών υπηρεσιών, των χρηματοοικονομικών συναλλαγών και των πλαστικών συσκευασιών για το 2021, όπως επίσης και αύξηση του ΦΠΑ για τα αναψυκτικά με ζάχαρη, με την ελπίδα, όπως προκύπτει από το προσχέδιο του προϋπολογισμού, να αντλήσει 6,8 δις. ευρώ.

Η Ισπανία έστειλε στην Κομισιόν το βράδυ της Πέμπτης το προσχέδιο του προϋπολογισμού, το οποίο προβλέπει ανάπτυξη 7,2% και έλλειμμα 7,7% για την επόμενη χρονιά,. Για τρέχον έτος η ισπανική κυβέρνηση αναμένει ύφεση 11,2% – την βαθύτερη από την εποχή του εμφυλίου πολέμου- και δημοσιονομικό έλλειμμα 11,3% του ΑΕΠ, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Το Κοινοβούλιο έχει ήδη δώσει το πράσινο φως για την υιοθέτηση δύο εκ των πλέον αμφιλεγόμενων φόρων. Πρόκειται για τον λεγόμενο «φόρο Google», που αφορά τα τοπικά έσοδα των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας, όπως η Google, η Amazon και το Facebook. Η Ουάσιγκτον θεωρεί τον συγκεκριμένο φόρο απειλή για τις αμερικανικές εταιρείες. 

Από τον φόρο 3% στις ψηφιακές υπηρεσίες, όπως οι πωλήσεις διαφημίσεων και δεδομένων, η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα εισπράξει το ποσό του 1 δισ. ευρώ.

Ο φόρος επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών, μία ευρωπαϊκή πρωτοβουλία της οποίας ηγείται η Γερμανία, αναμένεται να φέρει στα ισπανικά κρατικά ταμεία περίπου 850 εκατ. ευρώ.

Στο πλαίσιο της μείωσης των φορολογικών εσόδων και των ποσών ρεκόρ των κρατικών δαπανών για την αντιμετώπιση της πανδημίας, η Ισπανία σχεδιάζει επίσης τη δημιουργία νέων φόρων ή την αύξηση άλλων, για δυνητικά επιβλαβή προϊόντα.

 Η αύξηση του ΦΠΑ από το 10% στο 21% για τα αναψυκτικά με ζάχαρη αναμένεται να αποδώσει έσοδα 340 εκατ. ευρώ το 2021. Επιπλέον 1,8 δισ. ευρώ προσδοκά η κυβέρνηση από τους λεγόμενους «πράσινους» φόρους, όπως αυτοί στις πλαστικές συσκευασίες.