8ος χρόνος, ημέρα 2277η
Τρίτη, 25 Ιανουαρίου 2022

Ισπανία: Δόθηκε χάρη σε εννέα φυλακισμένους Καταλανούς αυτονομιστές ηγέτες

Ισπανία: Δόθηκε χάρη σε εννέα φυλακισμένους Καταλανούς αυτονομιστές ηγέτες
APimages

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ απένειμε χάρη σήμερα στους εννέα Καταλανούς αυτονομιστές ηγέτες που ήταν φυλακισμένοι για τον ρόλο τους στην αποτυχημένη απόπειρα να καταστεί η περιφέρεια ανεξάρτητη το 2017.

Ο Σάντσεθ ανακοίνωσε την απονομή χάριτος με τηλεοπτικό διάγγελμα. Η απονομή χάριτος γίνεται υπό όρους και εξακολουθεί να μην επιτρέπεται στους εννέα να καταλάβουν δημόσια αξιώματα.

Οι Καταλανοί ηγέτες καταδικάστηκαν το 2019 σε ποινές από το 2019 σε ποινές κάθειρξης μεταξύ 9 και 13 ετών για τα αδικήματα της εξέγερσης και την κατάχρησης κρατικών πόρων, τα οποία διέπραξαν κατά τη διοργάνωση δημοψηφίσματος για την απόσχιση της Καταλονίας από την Ισπανία, το οποίο οι αρχές στη Μαδρίτη απαγόρευσαν, αλλά οδήγησε σε μια πρόσκαιρη κήρυξη ανεξαρτησίας.

Ο Σάντσεθ περιέγραψε την απονομή χάριτος, στην οποία αντιτίθεται η πλειοψηφία των Ισπανών σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, σαν μια κίνηση καλής θέλησης και ένα πρώτο βήμα προς την επίλυση μιας πικρής σύγκρουσης με την πλούσια βορειοανατολική περιφέρεια, η κυβέρνηση της οποίας επιδιώκει τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία, υπό την αιγίδα της Μαδρίτης.

Ένας από τους ηγέτες, ο Ραούλ Ρομέβα, ο οποίος καταδικάστηκε σε 12 χρόνια κάθειρξη για τον ρόλο του ως αρμόδιος εξωτερικών υποθέσεων της Καταλονίας, δήλωσε ότι η περιοχή θα συνεχίσει να παλεύει για την αυτοδιάθεσή της.

«Με την απονομή χάριτος σε εννέα ανθρώπους δεν πρόκειται να κρύψουν την καταπίεση που εξακολουθούν να ασκούν σε εκατοντάδες αυτονομιστές. Δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε την πάλη για αμνηστία και αυτοδιάθεση», έγραψε στο Twitter.

Ο ίδιος οι υπόλοιποι θα αποφυλακιστούν αφού οι απονομές χάριτος δημοσιευτούν στην επίσημη εφημερίδα της ισπανικής κυβέρνησης.

Συντηρητικά κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν δηλώσει ότι θα προσφύγουν στα δικαστήρια κατά της απονομής χάριτος, ενώ εκατοντάδες αυτονομιστές διαδήλωσαν στη Βαρκελώνη τη Δευτέρα, καθώς θεωρούν το σχέδιο του Σάντσεθ ανεπαρκές και απαιτούν άνευ όρων τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της περιφέρειας.

Πηγή: Reuters