Ισπανία: Διαφωνίες μεταξύ Σοσιαλιστικών και Podemos για το συνταξιοδοτικό

Ισπανία: Διαφωνίες μεταξύ Σοσιαλιστικών και Podemos για το συνταξιοδοτικό

Κλιμακώνεται η ένταση εντός της κυβέρνησης της Ισπανίας σχετικά με τις συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις που οι Βρυξέλλες αναμένουν να αποτελέσουν ζωτικό μέρος των μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων που πρέπει να εκπληρώσει η Μαδρίτη για να λάβει μέρος από το ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης. 

Η Podemos, ο ριζοσπαστικός αριστερός εταίρος στην κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεζ υπό την ηγεσία των Σοσιαλιστών, επιμένει ότι δεν θα υποστηρίξει αλλαγές στους υπολογισμούς των συντάξεων τονίζοντας ότι έτσι θα μειωθούν οι απολαβές για εκατομμύρια μελλοντικούς συνταξιούχους. 

Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, ο ηγέτης του Podemos και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ισπανίας, δήλωσε πρόσφατα ότι δεν θα υποστηρίξει την πρόταση για αύξηση του χρονικού διαστήματος που χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό της αξίας των κρατικών συντάξεων από 25 σε 35 χρόνια.

"Οι Podemos δεν πρόκειται να ψηφίσουν υπέρ της περικοπής συντάξεων" δήλωσε ο Ιγκλέσιας στην ισπανική τηλεόραση, προσθέτοντας ότι οφείλει τη θέση του στη συμφωνία συνασπισμού του 2019 με τους Σοσιαλιστές, οι οποίοι δεσμεύτηκαν να αυξήσουν την αγοραστική δύναμη στις χαμηλότερες συντάξεις.