«Σαρώνει» την Κρήτη η κακοκαιρία - Ένας αγνοούμενος, κατέρρευσαν γέφυρες και εκκενώθηκε οικισμός

Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019, 19:48 - Τελευταία ενημέρωση: 00:10
-A +A
«Σαρώνει» την Κρήτη η κακοκαιρία - Ένας αγνοούμενος, κατέρρευσαν γέφυρες και εκκενώθηκε οικισμός

Τις πληγές της από το πέρασμα της κακοκαιρίας «Ωκεανίδα» μετρά η Κρήτη με τα προβλήματα να συνεχίζονται.

Ο νομός Χανίων έχει κοπεί στα δύο, από την παλαιά Εθνική Οδό και τον ΒΟΑΚ, με αποτέλεσμα ο Πλατανιάς, η Κίσσαμος και το Σέλινο να έχουν αποκλειστεί. Παράλληλα, 61χρονος κτηνοτρόφος αγνοείται από τη στιγμή που επιχείρησε να προσεγγίσει τα πρόβατά του μεταξύ των περιοχών Εμπρόσνερου και Βατουδιάρη στο νομό Χανίων. Από το μεσημέρι είναι σε πλήρη εξέλιξη οι έρευνες για τον εντοπισμό του.

Εγκλωβισμένοι είναι κάτοικοι στην περιοχή Χλιαρό του δήμου Πλατανιά, ενώ οι κατολισθήσεις στο οδικό δίκτυο Καράνου, Ορθούνι, Χλιαρό είχαν σαν αποτέλεσμα να κλείσει ο δρόμος και άνθρωποι να αποκλειστούν.

Όπως μεταδίδουν τοπικά ΜΜΕ, νωρίς το βράδυ, δόθηκε εντολή για εκκένωση σπιτιών στον Πλατανιά του Δήμου Ρεθύμνου από τους αρμόδιους φορείς πολιτικής προστασίας, λόγω σοβαρών ενδείξεων για υπερχείλιση του Πλατανιανού ποταμού.

Ο ποταμός έχει φουσκώσει λόγω των συνεχιζόμενων βροχοπτώσεων αλλά και από το γεγονός, ότι δέχεται όλο τον όγκο του νερού που υπερχειλίζει από το φράγμα Ποταμών Αμαρίου.

Σύμφωνα με τον διοικητή της Περιφερειακής Διεύθυνσης της Π.Υ. Κρήτης αρχιπύραρχο Νίκο Λαγουδάκη, που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «το ποτάμι Πλατανιανός, βρίσκεται 30 εκατοστά πριν την υπερχείλιση του και για τον λόγο αυτό βρισκόμαστε σε επιφυλακή. Στο σημείο επιχειρούν 20 συνεργεία για απαντλήσεις υδάτων σε πλημμυρισμένες περιουσίες, αρκετά υπόγεια και για να απομακρύνουμε κατοίκους που διαμένουν κατά μήκος της όχθης του ποταμού».

Ο κ. Λαγουδάκης εξήγησε πως δεν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος, αλλά η μερική απομάκρυνση γίνεται για προληπτικούς λόγους. Στο σημείο βρίσκονται και ενεργούν και αστυνομικές δυνάμεις, ενώ όλη η προσπάθεια έχει στόχο να αντληθούν νερά από το σημείο και να σταλούν στην παραλία δεδομένου ότι ο ποταμός βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση από τη θάλασσα.

Κατέρρευσε και τρίτη γέφυρα

Τμήμα της γέφυρας του Σταυρωμένου Ρεθύμνου, κατέρρευσε, σήμερα το βράδυ, μη μπορώντας να αντισταθεί στατικά στην ορμή των νερών από την Παλαιά Εθνική Οδό.

Το τμήμα του δρόμου έχει αποκλειστεί χωρίς όμως να δημιουργεί ιδιαίτερο πρόβλημα στη διέλευση των κατοίκων, μιας και πρόκειται για την Παλαιά Γέφυρα που ένωνε τον οικισμό με την Παλαιά Εθνική Οδό πριν την Χάραξη του ΒΟΑΚ, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής της Περιφερειακής Διεύθυνσης της Π.Υ. Κρήτης, αρχιπύραρχος Νίκος Λαγουδάκης.

Στο μεταξύ μεγάλη προσοχή χρειάζεται στο δρόμο προς Σίσσες - Ηράκλειο λόγω των κατολισθήσεων που έχουν συμβεί στα πρανή τμήματα του βουνού και στα οποία δεν υπάρχει η προφύλαξη τους από τα ειδικά πλέγματα όπως σε άλλα σημεία στη συγκεκριμένη διαδρομή.

Αστυνομικοί ελέγχουν τη διαδρομή και καθοδηγούν τους διερχόμενους με στόχο να υπάρχει μικρή ταχύτητα και μεγάλη προσοχή κατά τη διέλευση των οχημάτων.

Στην είσοδο επίσης, του Ρεθύμνου από το Ηράκλειο, λόγω της παρατεταμένης βροχόπτωσης έχουν σχηματιστεί μεγάλες λακούβες με νερά οι οποίες είναι επικίνδυνες καθώς επίσης και μικροί χείμαρροι επί του οδοστρώματος από την έλευση των ομβρίων που κινούνται από τα ορεινά τμήματα και τις πλαγιές προς τη θάλασσα.

Στο μεταξύ προβλήματα με την ηλεκτροδότηση αντιμετωπίζουν αρκετοί οικισμοί στα σύνορα του νομού Ρεθύμνου με τα Χανιά, προβλήματα τα οποία ξεκίνησαν να παρουσιάζονται νωρίς το απόγευμα και αφορούν κυρίως στα αποτελέσματα των κατολισθήσεων.

Σημειώνεται πως η κακοκαιρία «Ωκεανίς» προκάλεσε την κατάρρευση της ιστορικής γέφυρας του Κερίτη. Η στιγμή που καταρρέει η γέφυρα καταγράφηκε σε ζωντανή μετάδοση από τη Νέα Τηλεόραση Κρήτης. 

Ειδικότερα, η γέφυρα του Κερίτη στον Αλικιανό κατέρρευσε το μεσημέρι της Δευτέρας καθώς δεν "άντεξε" το νέο χτύπημα της κακοκαιρίας, παρά τις προσπάθειες θεμελίωσης της που προηγήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες.

Η γέφυρα, άνοιξε χθες το απόγευμα, εξαιτίας της μεγάλης κατολίσθησης στο Φουρνέ, προκειμένου να μην αποκλειστεί η πρόσβαση στην περιοχή από τα Χανιά, ωστόσο σήμερα, το πρωί, κατέρρευσε τμήμα λίγο πριν την είσοδο στην γέφυρα και λίγες ώρες αργότερα, έπεσε η γέφυρα.

Το μεσημέρι της Δευτέρας κατέρρευσε και η γέφυρα του Πλατανιά, στην παλαιά Εθνική Οδό, ενώ νωρίτερα είχε κλείσει η γέφυρα στο Πατελάρι και δεδομένου της απαγόρευσης διέλευσης από τον ΒΟΑΚ, στο ύψος του Σταλού, η πρόσβαση από Χανιά έχει διακοπεί.

 

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Τετάρτη 12/06/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα