«Όχι» στην αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού από το Συμβούλιο Εφετών

Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2018, 11:33
-A +A
«Όχι» στην αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού από το Συμβούλιο Εφετών

Σε απόρριψη της αίτησης αποφυλάκισης του Σάββα Ξηρού προχώρησε το Συμβούλιο Εφετών Πειραιά, με βούλευμά του, κρίνοντας πως ο Σ. Ξηρός δεν δικαιούται αποφυλάκιση αν δεν εκτίσει 25 πραγματικά έτη από την ποινή του. 

Σημειώνεται πως ο Σ. Ξηρός είναι καταδικασμένος σε 5 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη για τρομοκρατικές ενέργειες της 17 Νοέμβρη. 

Ο βαρυποινίτης προσέφυγε στο Συμβούλιο ζητώντας την «υφ' όρων απόλυσή του» επικαλούμενος λόγους υγείας με βάση το άρθρο 110Α του Ποινικού Κώδικα, όπως τροποποιήθηκε με τον νόμο Παρασκευόπουλου, που δίνει δυνατότητα σε περιπτώσεις ισοβιτών κρατουμένων με ποσοστό αναπηρίας 80% και εφόσον έχουν εκτίσει δέκα έτη, σε περιπτώσεις ανθρωποκτονίας, να εκτίουν το «υπόλοιπο της ποινής τους στην κατοικία τους».

Σύμφωνα με πληροφορίες το Συμβούλιο έκρινε ότι ναι μεν η περίπτωσή του εμπίπτει  στο άρθρο 110 Α του Ποινικού Κώδικα, ωστόσο θα πρέπει  να εκτίσει 25 πραγματικά έτη από την ποινή του, πριν ανοίξει η πόρτα της φυλακής για αυτόν.

Αντιθέτως, ο Αντεισαγγελέας Εφετών Οδυσσέας Τσορμπατζόγλου, σημείωνε στην πρότασή του πως  ο Ξηρός δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να επικαλεστεί το εν λόγω άρθρο, καθώς κατά την άποψή του,  ο νομοθέτης, δεν  περιλαμβάνει όσους έχουν ποινές πολλαπλών  ισοβίων όπως αυτός. Σημείωνε δε, ότι αν αφεθεί ελεύθερος με δεδομένη την προηγούμενη δράση του και το ότι δεν έχει μετανοήσει «καθόσον οι κατά καιρούς δηλώσεις  από μέρους του, προσχηματικής και υποκριτικής συγγνώμης  δεν πείθουν… θα καταστεί πόλος έλξεως , καθοδηγητής, αλλά και ιδεολογικός στρατολόγος».

-A +A

Δημοφιλέστερα Άρθρα