ΗΡΩΝ ΕΝ.Α.: Η ανατροπή στη φθηνή «πράσινη» ενέργεια από φωτοβολταϊκό, χωρίς ανάγκη στέγης!

ΗΡΩΝ ΕΝ.Α.: Η ανατροπή στη φθηνή «πράσινη» ενέργεια από φωτοβολταϊκό, χωρίς ανάγκη στέγης!

Τη μείωση των αυξήσεων των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος πετυχαίνουν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Πρόσφατη μελέτη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης απέδειξε πως τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά πάρκα «ψαλίδισαν» κατά 35% την τιμή χονδρεμπορικής ηλεκτρικής ενέργειας.

Πιο συγκεκριμένα τον Δεκέμβριο του 2021, χάρη στις ΑΠΕ η μέση τιμή στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας συγκρατήθηκε στα 235 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Αν δεν υπήρχαν η αιολική και ηλιακή ηλεκτροπαραγωγή τότε η τιμή θα ήταν υψηλότερη κατά 84 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, δηλαδή στα 319 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Τα φωτοβολταϊκά στη στέγη

Κατόπιν τούτων, η πλέον ενδεδειγμένη λύση για την αντιμετώπιση της ενεργειακή κρίσης είναι η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος με τη χρήση των φωτοβολταϊκών, ακόμη και από τους ίδιους τους οικιακούς καταναλωτές, αλλά και τους επιχειρηματίες.

Η τεχνολογία και η αγορά παρέχουν αυτή τη δυνατότητα μέσα από το Net Metering (Ενεργειακό Συμψηφισμό) και το ειδικό πρόγραμμα «φωτοβολταϊκά στη στέγη». Προτάσεις που απευθύνονται μόνο σε ιδιοκτήτες κατοικιών και επαγγελματικής στέγης. Προϋποθέτουν επίσης τη δαπάνη σημαντικών χρηματικών ποσών και τη γραφειοκρατική ταλαιπωρία για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στη στέγη.

Επιπροσθέτως, το Net Metering απευθύνεται σε οικιακούς καταναλωτές με ομοιόμορφη κατανάλωση και με την πιθανότητα να χάσει τα οφέλη του ενεργειακού συμψηφισμού, αν για κάποιους μήνες η παραγωγή ρεύματος του φωτοβολταϊκού είναι υψηλότερη από την κατανάλωση.   

Εναλλακτικά, το νέο ειδικό πρόγραμμα «φωτοβολταϊκά στη στέγη» επιστρέφει σταθερή, συμφωνημένη έκπτωση €0,087/kWh για μια 20ετία η οποία στις σημερινές, ιδιαίτερες συνθήκες της αγοράς ενέργειας μπορεί να ακούγεται χαμηλή. Επιπλέον, έχει περιορισμό στη μέγιστη ισχύ της παραγόμενης ενέργειας, η οποία είναι 6 Κιλοβάτ για τις περιοχές που είναι διασυνδεδεμένες με το δίκτυο, και 3 Κιλοβάτ για εκείνες που δεν είναι διασυνδεδεμένες με το ηλεκτρικό δίκτυο.

ΗΡΩΝ ΕΝ.Α: Η ανατρεπτική πρόταση, χωρίς φωτοβολταϊκό στη στέγη

Η κορυφαία ελληνική εταιρεία παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας ΗΡΩΝ έχει σχεδιάσει ένα καινοτόμο εργαλείο που παρέχει τη φθηνή «πράσινη» ενέργεια σε κάθε καταναλωτή, χωρίς να προϋποθέτει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού στη στέγη. 

Πρόκειται για την ολοκληρωμένη λύση ΗΡΩΝ ΕΝ.Α, που δίνει τη δυνατότητα σε οικιακούς καταναλωτές και επαγγελματίες να αποκτήσουν με σύμβαση μέχρι και για 20 έτη, εφόσον το επιθυμούν, πρόσβαση στην παραγόμενη ενέργεια από τα φωτοβολταϊκά του ΗΡΩΝΑ και της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ.  Γίνονται «παραγωγοί» της ηλεκτρικής ενέργειας που χρειάζονται για την καθημερινή τους δραστηριότητα.  Με το ΗΡΩΝ ΕΝ.Α, οι καταναλωτές επωφελούνται μέσω των εκπτώσεων που λαμβάνουν στους λογαριασμούς τους, μειώνοντας δραστικά τις χρεώσεις προμήθειας ρεύματος.

Η μόνη προϋπόθεση για τη συμμετοχή των καταναλωτών στο ΕΝ.Α είναι η επιλογή ενός εμπορικού προγράμματος προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας από την εταιρεία ΗΡΩΝ.

Ανάλογα με το ποσό συμμετοχής τους στο ΗΡΩΝ ΕΝ.Α, η αξία της παραγόμενης καθαρής ενέργειας, τους επιστρέφεται με εκπτώσεις στις χρεώσεις προμήθειας. Για παράδειγμα για κάθε 1.000 ευρώ συμμετοχής, η παραγωγή «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας αντιστοιχεί σε 1 kW εγκατεστημένης ισχύος φωτοβολταϊκού, για τα επόμενα 20 χρόνια. Ενδεικτικά κατά το 2021, η ετήσια έκπτωση που έλαβε ο καταναλωτής στους λογαριασμούς του ανά 1.000 ευρώ συμμετοχής στο πρόγραμμα ΗΡΩΝ ΕΝ.Α ανήλθε σε 150 ευρώ. Πρόκειται δηλαδή, για μία «απόδοση» της τάξης του 15%.  «Απόδοση» αξιοζήλευτη σε σχέση με άλλα επενδυτικά προϊόντα, η οποία ανεβαίνει όσο οι τιμές της ενέργειας αυξάνονται και όσο η ηλιοφάνεια είναι μεγαλύτερη.

Με το ΗΡΩΝ ΕΝ.Α. οι καταναλωτές αποφεύγουν τις δαπάνες προμήθειας και εγκατάστασης των ηλιακών πάνελ, όπως και τους χωροταξικούς περιορισμούς.

Επιπλέον, διατηρούν τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα ακόμη κι αν αλλάξουν κατοικία ή επαγγελματική στέγη. Τέλος, έχουν τη δυνατότητα να το μεταβιβάσουν σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα  - πελάτες του ΗΡΩΝΑ, της επιλογής τους.

Το ΗΡΩΝ ΕΝ.Α δίνει την ευελιξία ως προς το ποσό της συμμετοχής του εκάστοτε καταναλωτή αλλά και την ελευθερία αποχώρησης χωρίς χρονικούς περιορισμούς και ποινές: αν ο καταναλωτής επιλέξει να αποχωρήσει από το πρόγραμμα, θα μπορεί να αποχωρήσει χωρίς να επιβαρυνθεί με ρήτρα πρόωρης αποχώρησης και επιπλέον θα του επιστραφεί ολόκληρο το ποσό της συμμετοχής του, αφαιρουμένων των εκπτώσεων που έχει λάβει ως εκείνη τη στιγμή.