ΗΠΑ: Σφίγγει ο κλοιός για τους γιατρούς που παραπληφορούν για τα εμβόλια-Αντιμέτωποι με ανάκληση άδειας

ΗΠΑ: Σφίγγει ο κλοιός για τους γιατρούς που παραπληφορούν για τα εμβόλια-Αντιμέτωποι με ανάκληση άδειας

Σφίγγει ασφυκτικά ο κλοιός για τους γιατρούς στις ΗΠΑ που παραπληφορούν για τα εμβόλια, καθώς η αμερικανική Ομοσπονδία Πολιτειακών Ιατρικών Συμβουλίων, τα μέλη της οποίας αδειοδοτούν τους γιατρούς στις ΗΠΑ, εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία η παραπληροφόρηση για τα εμβόλια κατά της Covid-19 μπορεί ακόμα και να οδηγήσει σε ανάκληση της άδειας των υπόλογων γιατρών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, η παραπληροφόρηση αναφορικά με τα εμβόλια κατά της Covid-19 έρχεται σε αντίθεση με τις ηθικές και επαγγελματικές ευθύνες των γιατρών και, κατά συνέπεια, οι γιατροί που παραπληροφορούν μπορεί να καταστούν αντικείμενο πειθαρχικών ενεργειών, οι οποίες μπορούν να φτάνουν ακόμα και στην αναστολή ή ανάκληση της ιατρικής τους άδειας.

Τρία μεγάλα αμερικανικά ιατρικά συμβούλια, το Αμερικανικό Συμβούλιο Παθολογίας, το Αμερικανικό Συμβούλιο Παιδιατρικής και Αμερικανικό Συμβούλιο Οικογενειακής Ιατρικής εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση με την οποία στηρίζουν τη θέση της Ομοσπονδίας.

Όπως τονίζουν τα τρία Συμβούλια στην κοινή τους ανακοίνωση, η παραπληροφόρηση του κοινού στη διάρκεια μιας κρίσης δημόσιας υγείας αντίκειται σε όλα όσα εκπροσωπούν οι θεσμοί πιστοποίησης και οι πιστοποιημένοι γιατροί. Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση τα στοιχεία που τεκμηριώνουν ότι έχουμε ασφαλή, αποτελεσματικά και ευρέως διαθέσιμα εμβόλια κατά της Covid-19 είναι συντριπτικά. Τα Συμβούλια εκφράζουν την ανησυχία τους για τον γεγονός ότι κάποιοι γιατροί χρησιμοποιούν το ιατρικό τους κύρος προκειμένου να δυσφημήσουν του εμβολιασμούς, την ώρα που τα εμβόλια συνεχίζουν να δείχνουν ότι είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά ενάντια στη σοβαρή νόσηση, τη νοσηλεία και τον θάνατο.

Η παραπληροφόρηση για μια θανατηφόρα ασθένεια είναι ανήθικη, αντιεπαγγελματική και επικίνδυνη, υπογραμμίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

«Σε μια εποχή όπου αντιμετωπίζουμε μια κατάσταση έκτακτης ιατρικής ανάγκης, οι κοινότητα των ειδικών ιατρών που είναι αφοσιωμένοι στην επιστήμη και στην στα τεκμήρια μοιράζεται την ευθύνη να παρέχει στο κοινό τις πιο ακριβείς και επίκαιρες πληροφορίες υγείας που είναι διαθέσιμες, έτσι ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να λαμβάνουν τις καλύτερες αποφάσεις για τους ίδιους και τις οικογένειές τους», καταλήγει η ανακόνωση. 

Δείτε το κείμενο της ανακοίνωσης στα αγγλικά: